Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Власюк.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
189.44 Кб
Скачать

5. Характеристика зон і дільниць.

Управління технологічного транспорту має широку матеріально технічну базу. На підприємстві функціонують такі відділи та зони:

  • Зона зберігання

  • Зона ЩО

  • Зона ТО-1

  • Зона ТО-2

  • Зона діагностики

  • Поточний ремонт

  • Моторне відділення

  • Агрегатна дільниця

  • Дільниця електротехнічних робіт

  • Малярна дільниця

  • Дільниця шиномонтажних та шиноремонтних робіт

  • Відділення зварювальних робіт

  • Дільниця зварювальних робіт

Зона зберігання

Зберігання рухомого складу здійснюється частково на відкритих, освітлених майданчиках, що охороняються, покритих асфальтом, та в закритому приміщенні. Відкритий майданчик, для забезпечення пуску двигунів в зимовій період, обладнано централізованим підведенням води для Тх підігріву під час стоянки.

Зона ЩО

По неї входить:

  • технічний контроль рухомого складу для безпеки руху;

  • мийка;

  • заправку паливом, мастилом, охолоджуючою рідиною.

Мийка поточна, напівавтоматична, розташована в окремій споруді. Має закриту систему циркуляції та очищення води типу "Циклон".

ЩО виконують перед виїздом і після повернення рухомого складу з лінії. Технічний контроль здійснюється на контрольно-технічному пункті черговим механіком. Мийні роботі здійснюються на постах мийки. Заправка рухомого складу здійснюється на АЗС, яка знаходиться на території АТП. На території станції є 10 паливо­роздавальних колонок: 8 для заправки дизельним паливом, 1 для заправки бензином, 1 для доливання оливи.

Для рухомого складу, який потребує ТО-1, ТО-2 або ремонту, передбачені зоні ТО-1, ТО-2 і ПР з відповідними приміщеннями і обладнаннями. Ш приміщення мають освітлення, вентиляцію та інші технологічно необхідні комунікації.

Зона ТО-1

Призначена для виконання комплексу робіт направлених на підтримання технічного стану автомобіля в справному стані в процесі експлуатації.

Виконання робіт здійснюється поточним методом, на чотирьох постах. В приміщенні знаходиться дві оглядові канави, обладнані необхідним інструментом та технологічним обладнанням. Роботи виконуються в одну зміну. Добова програма виконується повністю. В зоні ТО-1 працює 6 чоловік.

ТО-1 включає контрольно-діагностичні, кріпильні, регулювальні, змащувальні, очищувальні та інші види робіт, спрямовані на попередження і виявлення несправностей, зниження інтенсивності зношування деталей, економію папиво-мастипьних матеріалів, зменшення викидів шкідливих речовин рухомим складом. ТО-1 повинно забезпечувати безвідмовну роботу рухомого складу в межах установлених пробігом.

Зона ТО-2

Зона ТО-2 являє собою відокремлену споруду з кран-балкою і конвеєром несучого типу, який розраховано на десять одиниць рухомого складу та двома підготовчими постами. В зоні ТО-2 також розташовано дільниці для проточки гальмівних барабанів, ремонту гальмівних колодок, перепресуванню реактивних тяг для автобусів Ікагиз, а також ремонту сидінь. В зоні ТО-2 існує свій окремий пост зварювальних робіт. Роботи виконуються в одну зміну. Добова програма виконується повністю. Призначена також для підтримки рухомого складу в справному технічному стані у процесі експлуатації. Комплекс робіт, що входять в ТО-2, включає у себе роботи, що входять у ТО-1, а також поглиблену перевірку та регулювання всіх систем, вузлів і агрегатів.

Також виробничою програмою передбачено виконання програми ТО-2 сумісно з поточним ремонтом. Роботи виконуються тупиковим методом, в зоні поточного ремонту, на постах виконується весь комплекс робіт що входять в ТО-2, а також роботи пов'язані з ремонтом окремих агрегатів, вузлів, механізмів. В перелік робіт по ТО-2 входять:

  • загальний огляд для перевірки стану рухомого складу, платформи, дзеркал, номерних знаків;

  • справності механізмів дверей;

  • перевірка роботи контрольно-вимірювальних приладів;

  • перевіряється стан кріплення картера коробки передач, кронштейнів підвіски;

  • герметичність гідравлічної і пневматичної систем.

Діагностика

На підприємстві зона 0-1 і 0-2 з'єднані на одному посту. В приміщенні знаходиться пост для діагностики рухомого складу. Діагностування проводиться як правило після виконання робіт ТО-2 пов'язаних з кутами встановлення керованих коліс, і в процесі його проведення, визначають правильність виконаних робіт, які забезпечують безпеку руху і придатність рухомого складу до експлуатації.

Також при діагностуванні оцінюється технічний стан агрегатів, вузлів, систем рухомого складу, уточнюється об'єм робіт і потреба в ремонті.

По часу проведення діагностування буває періодичне і неперервне. Періодичне діагностування виконують через певний пробіг рухомого складу. Неперервне діагностування проводиться водієм постійно в процесі експлуатації рухомого складу.

Поточний ремонт

Зона поточного ремонту розрахована на 17 постів. Серед цих постів існують спеціальні пости для зняття та постановки двигунів автобусів. Всі пости універсальні за видами робіт, що виконуються на них.

Для скорочення часу перебування рухомого складу в поточному ремонті його проводять агрегатним методом. При поточному ремонті агрегатів їх несправності усуваються шляхом заміни або ремонтом окремих вузлів і деталей, крім базових. По базових деталей належать:

  • в двигуні - блок циліндрів;

  • в коробці передач, задньому мості, рульовому механізмі - картери;

  • в мостах - балки мостів;

  • в кузові - металевий каркас;

  • в рамі - повздовжні балки (лонжерони).

Своєчасне проведення поточного ремонту дозволяє скоротити потребу в капітальних ремонтах і збільшити міжремонтний пробіг рухомого складу (агрегату).

Поточний ремонт повинен забезпечувати безвідмовну роботу автомобіля на пробігу не менш ніж до чергового ТО-2.

Моторне відділення

Моторне відділення виконує роботи пов'язані з демонтажем та встановленням двигунів, їх повним та частковим ремонтом, ремонтом та налагодженням паливної апаратури.

Моторне відділення складається з трьох дільниць:

  • дільниці обкатки двигунів,

  • дільниці розбирання та складання двигунів,

  • дільниці ремонту паливної апаратури.

На дільниці обкатки двигунів встановлено стенд для холодної та гарячої обкатки двигунів марки: ПАВА-МАКІ, РепаиІІ, та інші. Двигуни після їх демонтажу з автобусів та миття, за допомогою автопогрузчика транспортують і встановлюють на стенд. Під час обкатки двигунів контролюють їх параметри, пов'язані з надійністю та їх працездатністю.

Дільниця розбирання та складання обладнано спеціальними стендами для розбирання та складання двигунів, а також електричним тельфером та ручною талю, і забезпечена відповідним обладнанням й інструментом.

Дільниці з ремонту паливної апаратури обладнана стендом для перевірки і регулювання паливних насосів високого тиску, фірми "Моіог-іезі"(4СР). А також забезпечена відповідним інструментом й обладнанням. Після випробування та регулювання паливних насосів високого тиску, перед встановленням на автобуси, їх пломбують.

Агрегатна дільниця

Агрегатна дільниця займається ремонтом та реставруванням агрегатів, вузлів і окремих деталей автобусів. В основному виконуються роботи з ремонту амортизаторів, механізмів рульового керування, ремонту радіаторів, насосів гідропідсилювача рульового керування, компресорів, та шию. Дільниця має відповідне обладнання. Відремонтовані вузли і агрегати поступають на склад.

Дільниця електротехнічних робіт

На дільниці електротехнічних робіт виконується заряджання акумуляторних батарей, їх ремонт та зберігання. А також приготування електроліту та дистильованої води. В основному на даній дільниці виконується тільки зберігання акумуляторних батарей.

Малярна дільниця

На дільниці малярних робіт виконують: фарбування рухомого складу на двох постах, та підготовку рухомого складу до фарбувальних робіт на одному посту.

Дільниця використовує автономну компресорну установку, також в розпорядженні дільниці є окремий склад для зберігання фарби та витратних матеріалів.

Дільниця шиномонтажних та шиноремонтних робіт

На дільниця шиномонтажних та шиноремонтних робіт виконують роботи з демонтажу та монтажу коліс з рухомого складу, а також ремонт шин та камер; доведення до норми тиску в колесах рухомого складу, який повертається з лінії або проходив чергове ТО чи ПР.

Дільниця має два тупикових поста, на яких розташовано пневматичні підйомники. Робочий тиск подається теж від автономної компресорної установки.

В майстерні розташовано стенди для перевірки та ремонту камер і шин рухомого складу. Також є кпіть для накачування коліс та місце складання дисків коліс.

Дільниця зварювальних робіт

Дільниця зварювальних робіт розташована на трьох тупикових постах. Основна задача цієї дільниці полягає в зварювальних роботах незначного характеру, тобто бистра ліквідація дрібних поломок пов'язаних зі зварюванням на рухомому складі. Дільниця кузовних робіт.

На дільниця кузовних робіт виконують роботи пов'язанні з ремонтом зовнішньої обшивки вагонів та внутрішнього облаштування рухомого складу. Роботи виконуються на шести постах проїзного типу.

Дільниця має обладнання для різання та формування листового металу, пересувний стапель для виконання робіт на висоті, а також в розпорядженні дільниці є склад матеріалів та пристосувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]