Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аеродромні покриття і їх посилення.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
339.93 Кб
Скачать

Висновки

Необхідність і методи посилення існуючих покриттів при реконструк-ції аеродромів слід встановлювати з урахуванням призначуваного класу аеро-дрому та категорії нормативного навантаження , а також залежно від стану існуючого покриття , природного та штучного підстав і водостічної- дренаж-ної мережі , місцевих гідрогеологічних умов , характеристик матеріалів існуючого покриття та основи , висотного положення поверхні покриття .

Необхідна товщина шару підсилення повинна встановлюватися розра-хунком з урахуванням фактичної несучої здатності існуючого покриття . При цьому розрахункові характеристики існуючого покриття та основи слід , як правило , визначати на основі даних випробувань.Примітка. У тих випадках , коли проведення випробувань не представляєть-ся можливим , допускається розрахункові характеристики конструктивних шарів існуючого покриття визначати за даними проекту з урахуванням кате-горії руйнування , установлюваної на підставі статистичної обробки масових даних про технічний стан аеродромних покриттів різних типів і видів.

При посиленні покриттів слід попередньо усунути дефекти існуючої конструкції , а також відновити водостічної- дренажну мережу; в разі відсут-ності мережі - вирішити питання про необхідність її пристрою. Допускається проводити фрагментизація верхнього шару існуючих жорстких покриттів.

Жорсткі покриття можуть посилюватися усіма типами жорстких пок-риттів і асфальтобетоном виходячи з найбільш ефективного використання несучої здатності існуючого покриття з урахуванням конкретних умов.

При підсиленні збірних покриттів збірними плитами шви шару підси-лення по відношенню до швах існуючого покриття слід зміщувати не менше ніж на 0,5 м для поздовжніх і на 1 м для поперечних швів.

При посиленні монолітних жорстких покриттів монолітним бетоном , армобетонних або залізобетоном повинні бути задоволені вимоги до двоша-ровим покриттям згідно 6.3.7 , 6.4.13 - 6.4.15 . При числі шарів більше двох нижнім слід вважати шар , розташований безпосередньо під верхнім , а інші шари - розглядати як штучні підстави.

Для забезпечення контакту плит з основою при посиленні жорстких покриттів збірними попередньо напруженими залізобетонними плитами між існуючим покриттям і збірними плитами слід обов'язково , незалежно від рів-ності існуючого покриття , влаштовувати вирівнюючий шар з піскоцементу середньої товщиною не менше 3 см; розділову прошарок в цьому випадку не влаштовують.

Загальна мінімальна товщина шарів асфальтобетону при посиленні жорстких покриттів повинна відповідати вимогам таблиці 13 . Для посилення жорстких покриттів асфальтобетоном у всіх шарах повинні застосовуватися тільки щільні асфальтобетонні суміші.

Посилення нежорстких покриттів може бути виконано нежорсткими і жорсткими покриттями всіх типів .

При посиленні існуючих жорстких покриттів асфальтобетоном слід застосовувати конструктивні заходи (армування , нарізку деформаційних швів в асфальтобетоні та ін), спрямовані на зниження ймовірності утворення відображених тріщин в шарі посилення і вирівнюючий шар .