Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕКОМЕНДАЦІЇ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
48.17 Кб
Скачать

8 Вимоги до охорони навколишнього природного середовища

 

  В процесі приготування  бітумів,  модифікованих енергозберігаючими добавками, при дотриманні технологічних параметрів і вимог охорони праці небезпека додаткових викидів шкідливих речовин в навколишнє середовище відсутня.

При зберіганні, транспортуванні і застосуванні бітумів з добавками, бітумних емульсій  та асфальтобетонних сумішей, а  також  їх компонентів стічні води не утворюються, грунт не забруднюється. За технологічної температури 100 С - 170 С  не передбачається надходження канцерогенних та мутагенних речовин в навколишнє середовище.

Ефективними засобами захисту природного середовища є герметизація та запобігання розливу модифікованого бітуму.

Обладнання і комунікації виробничих процесів повинні бути герметизовані, викиди в атмосферу (вентвикиди) повинні відповідати ГДВ підприємства, розрахованим згідно з вимогами ГОСТ 17.2.3.02.

Порядок накопичення, транспортування, знешкодження та поховання розливів бітумів з добавками, що утворюються в процесі приготування і використання, повинен відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.7.029.

Бази по приготуванню бітумів з добавками, а також асфальтобетонні заводи повинні бути устатковані відповідно до вимог ГОСТ 12.2.003,  ГОСТ 12.3.002,  ДНАОП 0.03-1.07 та ДСП № 173.

 

9 Вимоги безпеки і охорони праці

 

При приготуванні та використанні  бітумів,   асфальтобетонних сумішей з енергозберігаючими добавками необхідно дотримуватись усіх правил охорони праці згідно з ДНАОП 5.1.14-1.01, ДСТУ 4044, ДСТУ Б В.2.7-119 та листом безпеки ЕД01891-1/Д/Д АТ БАСФ.

Енергозберігаючі добавки згідно з санітарно-гігієнічною класифікацією (ГОСТ 12.1.005) є речовинами малонебезпечними, роботи, що пов’язані з ними, можна проводити без додаткових заходів, крім загально прийнятих.

Вихідні бітуми, бітуми з добавками та асфальтобетонні суміші по ступеню впливу на організм людини відносяться до ІІІ – IV класу небезпеки згідно з ГОСТ 12.1.007.

Вихідні та бітуми з добавками є горючими речовинами з температурою спалаху вище ніж 220 С. При роботі з ними необхідно дотримуватись вимог НАПБ А.01.001, НАПБ В.01.048, ГОСТ 12.1.004 та ДСТУ 4044. При загорянні невеликої кількості бітуму його треба гасити піском або пінним вогнегасником. Розвинуті пожежі бітуму треба гасити пінним струменем, повітряно-механічною піною та сильним струменем від лафетних стволів.

           Токсичні та пожежонебезпечні властивості матеріалів, що входять до складу бітумів з добавками, наведені в табл. 3.

 

Таблиця 3 Токсичні та пожежонебезпечні властивості вихідних матеріалів

Найменування

матеріалу

Температура, С

Токсичність

ГДК

р.з.,

мг/м3

Агрегатний

стан

спалах-нення

самозай-мання

Бітум нафтовий дорожній в’язкий

більше

220

 

368

Помірнотоксич-ний,  IІІ клас небезпеки

100

Тверда, високо-в’язка речовина

Модифікатори

 

 

Малотоксичні, IV клас небезпеки

100

Порошок білого кольору

        

Приміщення, в яких проводяться роботи з бітумами з енергозберігаючими добавками, повинні бути обладнані припливно-витяжною вентиляцією.

           Робітники, що займаються приготуванням і застосуванням бітумів з добавками повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту згідно з ДНАОП 00-4.26-96 та типовими галузевими нормами, затвердженими в установленому порядку.

           При виконанні робіт, пов’язаних з приготуванням і використанням бітумів з добавками необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, а саме: приймати їжу в спеціальних приміщеннях, користуватися санітарно-побутовими кабінетами, приймати душ по закінченні зміни.

           Персоналу, що працює з модифікованими бітумами та їх складовими, необхідно проходити попередні і періодичні медогляди згідно з наказом      МОЗ України № 45 від 31.03.94 р.

У випадку попадання бітумів або асфальтобетонних сумішей на шкіру (настільки гарячих, що може з’явитися опік) треба швидко охолодити шкіру, а потім обережно зняти бітум бинтом або ватою, змоченими в прокип’яченій соняшниковій олії; при попаданні в очі треба терміново звернутися до лікаря-окуліста. Гостре чи хронічне отруєння практично неможливе. При потребі слід звернутися до медичного закладу для надання відповідної допомоги.