Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora voenka.docx
Скачиваний:
370
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
118.83 Кб
Скачать

6. Роботи, які проводяться при капітальному ремонті

Капітальний ремонт машини полягає в її повному розбиранні, заміні або капітальному ремонті всіх агрегатів, механізмів, приладів та зношених деталей, збірці та випробуванні у відповідності з технічними умовами на капітальний ремонт машин. Капітальний ремонт повинен забезпечувати відновлення міжремонтного ресурсу машини до чергового середнього ремонту у відповідності зі встановленими нормами.

Капітальний ремонт агрегату полягає в його повному розбиранні, заміні або ремонті всіх зношених та пошкоджених деталей, збірці та випробуванні у відповідності з технічними умовами на капітальний ремонт агрегатів.

ТЕМА 9

1. Види спрацювання деталей

Спрацювання деталей машин — це наслідок їх зношування, що виявляється у вигляді відокремлення або остаточної деформації матеріалу.

Зношування — це процес поступової зміни розмірів деталей при терті. Розрізняють три основні види: механічне, молекулярно-механічне і корозійно-механічне.

Механічне — зношування матеріалу деталей внаслідок механічної дії при терті. Зношування цього типу поділяють ще на підтипи: абразивне, гідро-, газоабразивне, ерозійне, кавітаційне, від стомлення.

Молекулярно-механічне — це зношування матеріалу деталей внаслідок одночасної дії механічних і молекулярних зусиль при терті.

Корозійно-механічне — зношування матеріалу деталей, що характе-ризується одночасним протіканням пластичної деформації поверхневого шару та його фізико-хімічного реагування з середовищем при терті.

2. Вплив окремих факторів на спрацювання

Зношування - це процес руйнування та відділення матеріалу з поверхонь деталей і (або) накопичення залишкових деформацій при їх терті, що виявляється у поступовій зміні розмірів і (або) форми взаємодіючих деталей.

Зношування деталей відбувається у процесі експлуатації автомобіля в результаті впливу на нього ряду факторів:

* природних умов:- вологи, - повітряних потоків, - температурних впливів

* дорожніх умов: - вплив навантажень, - вібрацій, -на автомобіль пилу і бруду,

* умов зберігання автомобіля

* випадкових факторів: - приховані дефекти деталей автомобіля, - перевантаження конструкції і т. п.

3. Вплив якості пального та мастил на зношення деталей

У процесі роботи і зберігання автомобіля його робочі деталі, механізми та агрегати знаходяться у постійній взаємодії з експлуатаційними матеріалами (мастилами, пальним, охолоджувальною рідиною та ін.) Залежно від властивості цих матеріалів та умов їх застосування змінюється і характер цієї взаємодії: прискорюється або сповільнюється зношування та корозія деталей, змінюється витрата експлуатаційних матеріалів і продуктивність автомобіля. Застосовувані експлуатаційні матеріали повинні відповідати конструктивним і технологічним особливостям автомобіля, його технічного стану та умов експлуатації. Великий вплив на надійність і довговічність автомобіля робить якість мастил, основне призначення яких-зменшувати інтенсивність зношування деталей. Це досягається усуненням безпосереднього контакту тертьових поверхонь і заміною тертя між поверхнями деталей тертям в шарі мастила. У залежності від товщини шару мастила в найбільш вузькому місці зазору між трущимися поверхнями розрізняють три режими змащування чи тертя: рідинний, граничний, сухий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]