Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування сто.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
49.83 Кб
Скачать

4. Генеральні планиСтоа

Плануючи прив'язку станції до дорожньої мережі, необхідно ухвалити до уваги те взаємодія, що може надати створення станції на дорожній рух. Містобудівна ситуація впливає на конфігурацію ділянки, характер організації в'їздів і виїздів.

Необхідну площа під станцію обслуговування визначають з урахуванням площі всіх споруд, внутрішніх транспортних колій та стоянок. Розмір земельних ділянок дляСТОА на 25 робочих постів може бути щонайменше 2 га. Відстань від житлових будинків слід витримувати щонайменше 25 м.

З погляду технології, найпридатнішою вважається квадратний чи прямокутний ділянку з співвідношенням сторін 2 3. При плануванні треба враховувати прив'язку до дорожньої мережі, технологічну

послідовність розташування основного будинкуСТОА та інші споруд (автозаправки, складських приміщень), необхідність внутрішніх транспортних шляхів, стоянок, зелених насаджень, і навіть можливість її подальшого розвитку підприємства.

Підприємства з обслуговування автомобілів, де передбачається зберігання автомобілів на майданчиках (відкритих чи з навісом), повинен мати огородження заввишки 1,6 мСТОА, де передбачається понад десять постів обслуговування автомобілів, повинен мати щонайменше двох в'їздів (виїздів). Залежно розміщення ділянки щодо автомагістралі є кілька прийомів взаєморозташування в'їзду і виїзду (малюнок 3).

Ворота для в'їзду підприємство чи виїзду потім із нього повинні розташовуватися з відступом від червоною лінії, рівним щонайменше довжини основний моделі обслуговуваних автомобілів. При відстані між воротами менш 30 м в'їзд на підприємство має передувати виїзду, вважаючи в напрямі руху на проїзній частині дороги із боку підприємства. При розміщення підприємств дільниці, обмеженому двома шляхами загального користування, ворота повинні розташовуватися із боку дороги з найменшої інтенсивністю руху.

За позитивного рішення генерального плану потрібно організація зонування території дільниці, дотримання санітарно-гігієнічних, протипожежних та інших вимог. Необхідно уникати перетину основних транспортних потоків біляСТОА. Нанижеприведенной схемою (малюнок 4) дано прийоми взаєморозташування в'їзду і виїзду щодо головною вулиці при різному розташуванні ділянкиСТОА і раціональні схеми руху автомобілів дільниці.

БудинокСТОА слід ставити на деякому віддаленні магістралі (можливо розміщення та у центрі майданчики) із єдиною метою кращого і забезпечення проїзду для маневру. Допоміжні будівлі і споруди слід ставити у глибині ділянки з відривом, необхідному за нормами.

Проїжджаючи частина мусить бути щонайменше 3,5 м при односторонньому русі автомобілів і шість м при двосторонньому русі.Радиуси заокруглення проїзній частині допускається приймати 6-8 м.Ширина

пішохідних доріжок мусить братися щонайменше 1,5 м. Організація руху автомобілів всередині території може будуватися двома шляхами: по годинниковий стрілкою і проти.

Зони стоянок зовнішніх й міністерство внутрішніх слід розташовувати в такий спосіб, щоб забезпечити найкоротші відстані до будинкуСТОА.

Розміри площі під стоянки і ведучі до них шляху залежить від величини автотранспортного підприємства міста і способу розстановки автомобілів.

Місце для стоянки включає у собі площа, зайняту транспортним засобом, відстань між автомобілями, смугу безпеки і під'їзна колія. На однемашино-место доводиться 25 мтериторії.

>Ширина під'їзного шляху залежить від кута розстановки, способу в'їзду стоянку (переднім чи заднім ходом), відстані між автомобілями, їх габаритних ж розмірів та маневреності.

Спосіб розстановки автомобілів паралельно краю неекономичен,т.к. багато місця.

З погляду площі, найбільш економічним є спосіб перпендикулярної розстановки з заїздом на стоянку заднім ходом.Подъездной шлях може бути вже 4,5 м. Розстановка автомобілів з точки менш 45°, якщо ні обмежень за ширині, не економічна, оскільки призводить до утворення на стоянці великих «мертвих» зон.

Наведені способи розстановки треба використовувати, відповідаючи наявної площею і особливостямиСТОА. ДляСТОА на 25 робочих постів слід передбачати біля підприємства відкриту стоянку для автомобілів, очікують обслуговування на 50машино-мест, стоянку під навісом для готових автомобілів на 20машино-мест, стоянку автомобілів на продаж (під навісом чи криту) на 80машино-мест.

>Стоянка для робітників і службовцівСТОА може розташовуватися як у самої території, і поза нею. Кількістьмашино-мест визначається із розрахунку однемашино-место 5 чоловік, зайнятих до однієї зміну.Стоянку для відвідувачів магазину на продажу автомобілів і запасними частинами мають поза територієюСТОА, максимально наближають до головного входу до крамниці й проектують її площа із розрахунку на 15-20машино-мест.

Відстань від майданчиків для зберігання автомобілів до будинків та споруд I і II ступеня вогнестійкості із боку стін безпроемов не нормуються, те із боку стін зпроемами приймається щонайменше 9 м. Для будинків III ступеня вогнестійкості приймаються відповідно 6 та дванадцяти м.

Слід зазначити, що з рішенні генпланів особливу увагу варто приділити безпеки підходи до групі адміністративних і клієнтських приміщень, магазину, і кафе, виключаючи те що потоків покупців, безліч машин.

Основний показник по генеральному плану є щільність забудови, яка для міськихСТОА мусить бути не нижче 40%.