Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
allbest-r-00516661 / 516661.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
779.12 Кб
Скачать

4.Реалізації інвестиційних проектів

У інвестиційному проекті мають бути викладені юридичні питання, структура й організація управління як на стадії здійснення капітальних вкладень, так і в період експлуатації об’єкта інвестування.

Насамперед необхідно визначити організаційно-правову форму реалізації інвестиційного проекту. Він може бути реалізований у межах організаційно-правової форми ініціатора чи інвестора шляхом створення нового підприємства (акціонерного товариства, спільного підприємства, товариства з обмеженою відповідальністю). Слід визначити причини і переваги, що зумовлюють вибір саме такої юридичної форми, вказати основних працівників, їх частку у статутному капіталі, методику розподілу доходів від діяльності.

Якщо інвестиційний проект намічається реалізовувати за участю державного капіталу, необхідно роз’яснити систему підпорядкованості та межі втручання вищих органів у господарську діяльність підприємства.

Потім рекомендується описати структуру управління та відносини між учасниками під час реалізації інвестиційного проекту. Це стосується насамперед якісного складу управлінських кадрів замовника, які здійснюватимуть оперативне керування проектом.

5.Оцінка ризиків реальних інвестиційних проектів

Реальне існування в усіх його формах супроводжується численними ризиками, природа яких тісно пов’язана з мінливістю економічної ситуації в країні, коливаннями кон’юнктури інвестиційного ринку, специфічністю проектів та форм їх фінансування і т.ін.

Ризик реального інвестиційного проекту (проектний ризик) – це вірогідність виникнення несприятливих фінансових наслідків у вигляді витрат очікуваного інвестиційного доходу через невизначеність умов його реалізації.

Ризик зниження фінансової стійкості або порушення фінансової рівноваги підприємства обумовлюється не оптимальністю структури інвестиційного капіталу, незбалансованість вхідних та вихідних потоків чистих грошових коштів від проекту при його реалізації.

  1. Ризик неплатоспроможності підприємства у зв’язку з інвестицією може виникнути внаслідок зниження рівня ліквідності по сукупних активах на фоні несприятливої за терміном погашення структури короткострокових зобов’язань.

  2. Ризик проектування виникає через недостатність бізнес-плану проекту, що має місце у зв’язку з недостатністю інформації про зовнішнє середовище інвестування, невірною оцінкою внутрішнього інвестиційного потенціалу, вибором застарілих типів обладнання і технологій.

  3. Ризики реалізації проекту можуть бути обумовлені недостатньо кваліфікованим вибором виконавців, підрядників, техніки та технологій в будівельних та інших роботах, що передбачені впровадженням проекту, невисокою якістю управління реалізацією проекту.

  4. Маркетинговий ризик виникає через неточність визначення проектних обсягів реалізації продукції, послуг, рівнів їх цін та інших факторів, що негативно впливають на обсяги операційного доходу і прибутку при експлуатації проекту.

  5. Ризик фінансування проекту. Цей вид ризику може бути викликаний недостатністю сформованих інвестиційних фінансових ресурсів, невчасним надходженням грошових коштів із обраних джерел фінансування, не оптимальністю середньозваженої вартості капіталу підприємства тощо.

  6. Інфляційний ризик породжується знеціненням реальної вартості грошового капіталу, очікуваних доходів від інвестицій в умовах інфляційної економіки.

  7. Процентний ризик полягає у непередбаченому зростанні процентної ставки на фінансовому ринку, що може негативно вплинути на розмір чистого грошового потоку від інвестицій.

  8. Податковий ризик виникає при введенні нових видів податків і зборів, або збільшенні їх ставок під час реалізацій інвестицій, зміні термінів та умов податкових платежів, зростанні вірогідності відміни чинних податкових пільг у сфері реального інвестування тощо.

  9. Структурний операційний ризик. Обумовлений непередбачено високим рівнем постійних витрат у загальній їх структурі при експлуатації проекту, що може при несприятливій кон’юнктурі на ринку спричинити істотне, навіть критичне зниження інвестиційного прибутку.

  10. Криміногенний ризик у сфері інвестиційної діяльності може проявлятись через фіктивне банкрутство партнерів, персоналу підприємства, що може викликати суттєві втрати грошових та матеріальних активів під час реалізації проекту.

  11. Інші види ризиків. До цієї групи ризиків відносяться ті, що виникають через стихійне лихо або інші форс-мажорні події під час інвестування, які можуть призвести до втрати не тільки доходу, але й частини активів підприємства.

Врахування ризиків при прийнятті інвестиційних рішень є одним з головних моментів.