Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anatomiya_ekzamen.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
61.33 Кб
Скачать

2)Непарні: черпакуватий (гіаліновий), ріжкуваті,клиноподібні.

Черпакуватий хрящ має : голосовий відросток (еластичний хрящ) до якого прикріплюється голосова зв»язка.

М»язовий відросток кріпиться до м»язів гортані що змінюють положення голосового відростка. М»язи гортані складаються із поперечнопосмугованої м»язової тканини .Функції:1)змінюють положення хрящів , 2) рух підгортанника, 3)змінюють величину натягу голосових зв»язок,4)розширюють голосову щілину ,5)звужують голосову щілину.

Форма порожнини гортані схожа на пісочний годинник . Посередині розташовується голосовий апарат має знизу: праву і ліву голосові складки . В їх товщі голосові зв»язки і голосові м»язи.

Зверху має: праву і ліву присінкові складки між а і б заглибинами шлуночок гортані , найглибша його частина це мішечок гортані , простір між голос.складками – це голосова щілина . під ними підголосова порожнина переходить у трахею.

  • Трахея починається на рівні 7 шийного хребця і зак – 5 грудного , і 16-20 хрящових напівкілець.

Є шийка частина – частина кріпиться щитовидна залоза.

Грудна частина прилягає дуга аорти тимус і т. д.

Кіль трахеї – виступ у місці галуження трахеї

Є слизова оболонка зверху альвенційна оболонка.

  • Бронхи 2 головні ( будова як у трахеї)

Лівий 2 часточкові бронхи .

Правий коротший товстіший відходить під меншим кутом.

Сегментарні бронхи в порожнині легень 10

Утворюють бронхіальне дерево закінчується бронхіолами.

47. Чоловіча статева система. Будова сім»яників. Вплив алкоголю та нікотину на функції статевих органів.

Чоловічі статеві органи:

Внутрішні: яєчка, придатки яєчок, сім»явиносні протоки , сім»яний пухирець , передміхурова залоза, цибулино-сечівникова залоза, сім»яні каналики.Зовнішні: статевий член, мошонка, сечовипускний канал.

Яєчка або сім»яники – це парний орган еліпсоподібної форми , розмір 4-45 см, довжина 3 см, 2 см ширина, маса 30 г, має три поверхні : медіальну , латеральну задню.До зажньої поверхні припадає придаток яєчка . придаток яєчка являє собою систему канальців , складається з голівки , тіла і хвоста .Придаток яєчка продовжується сім»євиносною протокою.Яєчка , вкрито міцною сполучно-тканинною оболонкою , на задніьму краї вона утворює потовщення , яке називається середостиння яєчка.

Від середостіння відходить між часточками перегородки які поділяють яєчко на часточки . Таких часточок налічується 100- 250.

Кожна часточка має три чотири , звивисті сім»яні канальці. Звивисті канальці переходять у прямі сім»яні канальці і далі в сітку яєчка в сітці яєчка сперматозоїди набувають своєї рухливості. Від сітки яєчка відходить 15 – 18 виносних протоків яєчка , які переходять в придаток яєчка .

48. Порівняльна характеристика зовнішніх і внутрішніх жіночіх та чоловічих статевих органів. Біологічна обумовленість такої будови.

Чоловічі статеві органи:

Внутрішні: яєчка, придатки яєчок, сім»явиносні протоки , сім»яний пухирець , передміхурова залоза, цибулино-сечівникова залоза, сім»яні каналики.Зовнішні: статевий член, мошонка, сечовипускний канал.

Зовнішні:великі і малі соромітни губи, присінкові залози,клітор,присінок піхви,молочні залози.

Внутрішні : яєчники, маткаЮ маткові труби , піхва.

49. Будова завнішніх чоловічих статевих органів. Їх функція.

Зовнішні: статевий член, мошонка, сечовипускний канал.

Статевий член – це зовнішній чоловічий орган , який складається з трьох частин : голівка , тіло , корінь.Складається з трьох тіл два парних ( печересте тіло їх два , і одне не парне губчасте), печересті тіла з»єднані на нижній частині , формується борозна де є губчасте тіло.Вони відкриваються до виносних протоків , які при збуджені член кров»ю

Мошонка - шкірно-м'язове мішкоподібне утворення у чоловіків і самців, що містить яєчка. Являє собою виріст черевної порожнини, розташований в промежині між статевим членом і анусом.

Сечівник - трубчастий орган, що з'єднує сечовий міхур з зовнішнім середовищем. У чоловіків сечівник має довжину 18-23 см (в стані ерекції на третину більше), від внутрішнього отвору до насінного горбика (за іншою класифікацією - до початку пещеристого тіла) носить назву задньої уретри, дистальніше розташована частина - передня уретра.

Функції:

  • Дозрівання чоловічих статевих клітин

  • Виведення сечі

  • Вивільнення сперматазоїдів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]