Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
31.45 Кб
Скачать

3.У чому особливості соціального педагога у дитячому будинку?

Кабінет соціального педагога в дитячому будинку - це особливе місце , як з сам педагог , який виконує свою роботу. У кабінеті , який зберігає особисті справи вихованців , збирається інформація про дитину для того щоб допомогти йому жити , працювати , рости , знайти своє місце в цьому житті , в суспільстві , стати корисним для своєї Батьківщини. І соціальний педагог , виконуючи свої посадові обов'язки , допомагає дитині, що знаходиться в дитячому будинку , отримати можливість продовжити своє життя гідним громадянином своєї країни.

Об'єктом діяльності соціального педагога є діти, які потребують у процесі соціалізації , діти, які потребують турботи суспільства. Професійна завдання діяльності соціального педагога найлегше виявляється від противного . Якщо процес соціалізації дитини проходить успішно , то він не потребує професійної допомоги соціального педагога . Необхідність у ній виникає тоді , коли не забезпечено необхідний розвиток , виховання та навчання дитини . У дитячий будинок надходять найчастіше « соціально випали » діти , тому моє щоденне розклад заповнене повністю . Моя робота в дитячому будинку специфічна в силу того , що в дитячий будинок частіше приходять діти з хаотичних , нізкоорганізованних , асоціальних сімей , діти, які мають педагогічну та соціальну занедбаність . Соціальна допомога дітям під час їх перебування у дитячому будинку включає в себе вирішення безлічі соціальних проблем : особистих - це отримання особистих документів , матеріальних - це отримання пенсій, допомог , аліментів , житлових питань , працевлаштування випускників та їх подальше професійне освіту. Наявність затишного , оснащеного для роботи і занять з дітьми , кабінету , документації та методичної літератури , оснащеність інформаційно - комунікативними засобами - все це дозволяє корегувати свою роботу у бік виконання основної функції , реалізованої соціальним педагогом - функції соціалізації . Основне завдання соціалізації - це надання допомоги вихованцям у подоланні труднощів соціального становлення . Вона реалізується через створення сприятливих умов для їх включення в систему соціальних відносин прийняття соціальних цінностей і постинтернатной інтеграції в суспільство. Результат виконання цієї функції залежить від усіх служб в дитячому будинку і моя робота щодо соціалізації дітей залежить від того наскільки скориговані мої дії з усіма фахівцями дитячого будинку .

Моя діяльність починається з того моменту , як дитина переступає поріг дитячого будинку . Після передачі особистої справи дитини і вивчення документів виділяю проблеми , які потребують вирішення . У нашому дитячому будинку виховуються діти різних вікових категорій от1.5 до18лет , тому доводиться здійснювати індивідуальний підхід , враховуючи проблеми та особливості певного віку і статі. Причини потрапляння в дитячий будинок у кожної дитини різні , специфіка моєї діяльності проявляється в координації соціально- психологічного розвитку кожної дитини окремо , з метою успішної адаптації вихованців з випуску з дитячого будинку . Особливістю соціальної роботи в дитячому будинку є те , що при вирішенні завдань щодо соціалізації вихованців доводиться співпрацювати з багатьма державними та недержавними установами міста та області. Практика показує , що при тісній співпраці соціального педагога з відомствами досягаються найкращі результати в роботі , а значить і успішному вирішенні питань і проблем вихованців . У нашому дитячому будинку успішному здійсненню реабілітаційної роботи сприяє тісний контакт з фахівцями : медичним та працівниками , психологом , логопедом , вихователями , які консультують з практичних питань .

Особливість діяльності соціального педагога в нашому дитячому будинку визначається рядом аспектів. Враховуючи кількість вихованців і поставлених завдань , у дитячому будинку працюють два соціальні педагога . Проживання вихованців різних статей і вікових категорій , наявність у дитячому будинку різновікових груп , тому при роботі з кожною дитиною здійснюється індивідуальний підхід, що враховує проблеми та особливості певного віку і статі. Також важливим аспектом в роботі є причини , за якими дитина потрапила в дитячий будинок , оскільки доводиться вирішувати проблеми з виплатою аліментів , брати участь у судових процесах по стягненню аліментів та ін Ще один аспект роботи - це соціально - педагогічна допомога вихованцям , насамперед це індивідуальна робота з дітьми.

Соседние файлы в папке Новая папка