Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 20 Особливі форми продажу товарів.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
244.56 Кб
Скачать

завищеної стартової ціни, що поступово знижується до тієї, за якою один з учасни­ків торгу не висловить згоду купити товар.

При проведенні так званих американських аукціонів переможцем визнається особа, що запропонувала найвищу ціну за предмет торгів, яка зазначається у запе­чатаних конвертах. Визначення переможця відбувається на відкритому засіданні аукціонної комісії. Перед розкриттям конвертів комісія перевіряє цілісність конвер­тів, що фіксується в протоколі про результати торгів. Ціна повинна бути зазначена числом і прописом. У разі якщо числом і прописом зазначені різні ціни, комісія бе­ре до уваги ціну, зазначену прописом. Пропозиції, що містять ціну нижче стартової, не розглядаються.

При розкритті конвертів і оголошенні пропозицій з дозволу комісії можуть бути присутніми всі учасники торгів, а також представники засобів масової інформації.

Усі три типи аукціону можуть проводитися гласним і негласним способами.

За негласного (німого) торгу згода на підняття ціни на встановлений розмір надбавки подається покупцями аукціоністові заздалегідь умовленими знаками. Тобто ліцитатор, оголошуючи нову ціну, не називає покупця, що дозволяє зберегти в таємниці ім'я покупця.

При проведенні закордонних аукціонів використовуються автоматизовані спо­соби. Зміни ціни на підвищення чи зниження фіксуються покупцями натисканням кнопок на пульті, що відображають ціну на циферблаті. Лот купує той, хто перший натисне кнопку, яка зупиняє стрілку циферблата. Така технологія проведення аук­ціонів знижує трудомісткість і час проведення торгів.

Результати аукціону оформляються в найкоротші терміни після його завер­шення у вигляді аукціонної угоди. Покупець отримує від бухгалтера аукціону това­рний чек у двох примірниках, оплачує його і стає власником товару. На підставі оплаченого товарного чека бухгалтер реєструє продаж товару в аукціонній відомо­сті для наступного перерозподілу отриманого виторгу, тобто різниці між стартовою й продажною цінами. Порядок розподілу виторгу між організатором аукціону і вла­сником товару передбачається в підписаній ними аукціонній угоді.

20.4. Продаж товарів поштою

Види торгівлі поштою ❖

Перспективною особливою формою продажу непродовольчих товарів є продаж товарів поштою. Ця форма торгівлі сприяє скороченню витрат по доведенню то­варів до покупців, оскільки куплений товар надходить йому безпосередньо від ви­робників, минаючи оптових посередників, а в ціну товару, як правило, входить вар­тість його транспортування (вартість посилки) та послуг, що надаються поштовими відділеннями. Основною ж негативною рисою продажу товарів поштою є тривалий час доставки товару.

Розрізняють торгівлю поштою з попереднім отриманням каталогу покупцем чи замовлення товару в самому поштовому відділені.

При продажу товарів з попереднім отриманням каталогу покупцем фірми роздруковують каталоги та рекламні проспекти, які разом з поштою приходять всім користувачам пошти. У цих каталогах надається інформація про товар та ціну на нього і за бажання, споживач може замовити його поштою. Так можна купити на­сіння рідкісних рослин, парфумерно-косметичні засоби, журнали та газети різних

8

закордонних видавництв, товари, які є рідкісними для вітчизняного ринку України. Даний метод продажу товарів не завжди вигідний фірмам-продавцям, оскільки во­ни несуть значні затрати на виготовлення буклетів і замовлень, які розповсюджу­ються населенню, і послуги розсилання їх поштою, що суттєво впливає на ціну то­вару.

При продажу із замовленням товару в самому поштовому відділені кожна фірма- продавець випускає каталоги, проспекти, буклети та інформаційні довідники, де вка­зуються асортимент товарів та ціни на них і які зберігаються у відділеннях зв'язку. При цьому дуже суттєво зменшуються витрата на випуск рекламної продукції

Організація виконання замовлень ❖

Між фірмою-продавцем та підприємством поштового зв'язку укладається дого­вір, відповідно до якого суб'єкт господарювання доручає, а підприємство поштово­го зв'язку бере на себе зобов'язання із приймання від покупців (замовників) заяв- замовлень, направлення їх на адресу суб'єкта господарювання, пересилання по­штових відправлень (бандеролей, посилок, прямих поштових контейнерів) із замо­вленими товарами та вручення цих поштових відправлень покупцю (замовнику) або одержувачу. Покупець (замовник) для придбання товарів, які зазначені в ката­лозі (проспекті, спеціальному переліку товарів тощо), повинен заповнити заяву- замовлення у двох примірниках. Перший примірник залишається у покупця (замо­вника) або в разі замовлення подарунка відправляється ним рекомендованим лис­том на адресу одержувача, другий — надсилається на адресу суб'єкта господарю­вання простим або рекомендованим листом, факсом тощо.

Строк виконання замовлення на продаж товарів поштою визначається суб'єктом господарювання самостійно, але він не повинен перевищувати 5 робочих днів з дня одержання заяви-замовлення. Строк виконання замовлення зазначається у каталозі (проспекті, спеціальному переліку товарів тощо).

За неможливості виконати замовлення в установлений строк суб'єкт господарю­вання надсилає покупцю (замовнику) повідомлення із зазначенням причини неви­конання та можливого строку виконання замовлення.

Суб'єкт господарювання повинен вкласти в поштове відправлення касовий чек та перший примірник товарного чека, що підтверджують факт купівлі товарів, а при продажу товарів, на які встановлені гарантійні терміни, — також технічний па­спорт чи інший документ, що його замінює.

Якщо на час надходження заяви-замовлення в суб'єкта господарювання відсут­ній замовлений товар, то він може замінити цей товар на аналогічний тільки за на­явності відмітки в заяві-замовленні про згоду покупця (замовника) на таку заміну. Пересилка повторної заяви-замовлення здійснюється за рахунок суб'єкта господа­рювання.

Розрахунки за продаж товарів поштою здійснюються покупцем (замовником) за такими формами оплати:

S з попередньою оплатою — відправлення на адресу суб'єкта господарювання грошового поштового переказу під час оформлення заяви-замовлення;

S з післяплатою — оплата поштового відправлення готівкою в момент одер­жання його у відділенні поштового зв'язку.

При попередній оплаті поштові відправлення вручаються покупцеві (замовнику) У відділенні поштового зв'язку або одержувачу за місцем його проживання в згідно із заявою-замовленням покупця (замовника).

539

До суми грошового поштового переказу входять вартість товару та вартість пе­ресилання поштового відправлення.

При видачі покупцеві (замовнику) чи одержувачу поштового відправлення пра­цівник відділення поштового зв'язку повинен розкрити його і звірити вміст зі вкла­деним рахунком-фактурою або описом вкладення.

У разі розрахунків за поштові відправлення способом внесення покупцем (замо­вником) грошей готівкою до каси відділення поштового зв'язку перевірка пошто­вих відправлень проводиться тільки після оплати товару.

При видачі поштового відправлення працівник відділення поштового зв'язку в першому примірнику заяви-замовлення, що пред'являється покупцем (замовником) чи одержувачем, робить відмітку про дату вручення, вказує свою посаду, прізвище, ініціали і завіряє їх підписом та печаткою або штампом свого підприємства.

^ ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

Який порядок здавання речей на комісію?

Який порядок уцінки речей, зданих на комісію?

У чому полягає суть договору-зобов'язання?

Чим визначається максимальна сума і термін надання кредиту?

У чому виявляються особливості різних типів аукціонів?

У скільки етапів проводиться аукціонний торг?

Якими документами оформляється аукціонний продаж товарів?

Які переваги і недоліки торгівлі поштою?