Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ч1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
443.9 Кб
Скачать

Опис експериментальної установки.

Установка складається з широкої лінійки довжиною 1м, вертикально підвішаної на нитці, яка може здійснювати коливання. До верхньої частини лінійки прив’язується на нитці сталева кулька, яка обмащена крейдою. Кулька відхиляє лінійку від положення рівноваги (рис. 1)

A A

h

B

Рис.1 Рис.2

Коли перепалити нитку, кулька почне рухатися вниз, а лінійка повертається до положення рівноваги. В результаті цього кулька знову доторкнеться до лінійки і залишить свій слід на ній.(рис.2).

За шкалою лінійки визначається відстань, яку пролетить кулька до зіткнення.

За час польоту кульки до зіткнення, лінійка зробила ¼ коливання. Тобто кулька пройде відстань АВ за час рівний ¼ періоду коливання лінійки.

Порядок виконання роботи

  1. Змастити кульку крейдою і прив’язати її на нитці.

  2. Перепалити нитку, яка утримує кульку.

  3. Визначити шлях пройдений кулькою.

  4. Визначити період коливання лінійки ( за 10 коливань).

  1. Визначити час польоту кульки. ( t = 1/4Т).

  2. Підставити дані у розрахункову формулу та визначити похибку експерименту.

  3. Дослід виконати не менше 3-х разів, заносячи результати в таблицю 1.

Таблиця 1.

h

∆h

t

∆t

t2

g

∆g

εg

1

2

3

Середнє

Контрольні завдання Варіант 1

1. Тіло випустили на висоті 50 м. Яку швидкість і висоту матиме тіло через 2 с?

2. Тіло кинули вертикально вгору з швидкістю 50 м/с. Яку швидкість і висоту матиме тіло через 6 с польоту?*Тертям повітря знехтувати.

3. На висоті h1 = 100 м тіло, що вільно падає, мало швидкість v=20м/с. Чому дорівнюватиме швидкість тіла на висоті h2 = 75 м?

4. Судно масою 1000 т рухаючись з швидкістю 10 вузлів зупинило двигуни. Через який час судно зупиниться? Яку відстань воно пройде до зупинки? Вважати, що судно після зупинки двигунів рухалося рівносповільнено з прискоренням 0,013 м/с2.

Варіант 2

2 Варіант

1. Вивести залежність прискорення вільного падіння g від висоти над поверхнею Землі.

2. Тіло, кинуте вертикально вгору з початковою швидкістю υ = 21м/с, було на половині свого найвищого підняття двічі. Визначити проміжок часу ∆t між цими двома моментами.

3. Координати матеріальної точки змінюються з часом за законами: x=4, y=3t, z=0. Встановити залежність пройденого шляху від часу. Який шлях пройде точка за проміжок часу від t = 0 до t = 5c?

4. Судно масою 6000т ввімкнувши хід рухається з прискоренням 0,02 м/с2. Який шлях пройде судно до набуття швидкості 12 вузлів? Черещ який час судно матиме швидкість 12 вузлів?