Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр болтове зєднання.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

Техніка безпеки

Техніка безпеки на практичному занятті пов’язана з технікою безпеки поведінки у кабінеті, який оснащений моделями з важкими деталями, деякі з котрих обертаються. Необхідно обережно поводитися з моделями, не торкатися деталей, що обертаються, особливо уважно слідкувати, щоб пальці не торкалися зони контакту деталей. Не відкривати самостійно вікна, не торкатися розеток. Після закінчення практичного заняття необхідно привести робоче місце у належний стан.

Основні поняття Види виробів з гвинтовою поверхнею

Гвинтовий рух який-небудь точки є результатом її рівномірного поступового руху з одночасним рівномірним обертанням коло деякої осі. При такому русі слід точки утворює гвинтову лінію. Якщо подібно рухається якась лінія, то утворюється гвинтова поверхня.

Вироби з гвинтовою поверхнею широко розповсюджені в машинобудуванні. Такі вироби можна поділити на три види:

  1. Кріпильні деталі, які використовують для роз’ємних нерухомих з’єднань деталей машин або приладів – гвинти,болти, гайки та шпильки.

  1. Деталі для передавання обертання або для перетворення обертового руху в поступове – ходові, натяжні, вантажні та підйомні гвинти

Рис.а).

  1. Вироби спеціального призначення.

Гвинтові лінії та гвинтові поверхні.

Гвинтова лінія, яка розташована на поверхні прямого кругового циліндра, називається циліндричною гвинтовою лінією.

Циліндрична гвинтова лінія утворюється в результаті складного рівномірного руху точки А, яка переміщується вздовж твірної поверхні циліндра, в той час, як сама твірна рівномірно обертається коло осі циліндра. Така ж закономірність утворення гвинтових ліній і на інших поверхнях – конічної, сферичної та глобоїдної.

Розрізняють праві та ліві гвинтові лінії. Права гвинтова лінія має підйом уверх та вправо, якщо циліндр з гвинтовою лінією стоїть вертикально. Ліва гвинтова лінія має підйом уверх та вліво.

Гвинтова лінія характеризується кроком Р. Крок є відстань між сусідніми витками гвинтової лінії, заміряна по твірної циліндра. Інакше, крок – це відстань, на яку точка, яка утворює гвинтову лінію, переміститься вздовж осі циліндра, зробивши один оберт коло його осі. Частина гвинтової лінії, яка відповідає одному її кроку, називається витком.

Розгортка частини циліндричної поверхні, яка обмежена гвинтовою лінією на довжині одного витка, є прямокутним трикутником АВС.

Переміщення точки уздовж осі циліндра

Гіпотенуза трикутника АВ – розгортка витка гвинтової лінії, більший катет АС – розгортка кола основи циліндра, яка дорівнює , а менший катет ВС – шаг Р.

З прямокутного трикутника АВС .

Обертання точки навколо осі циліндра

Лінійчаті гвинтові поверхні знайшли найбільше розповсюдження в техніці. Якщо пряма лінія, яка зветься твірна, має гвинтовий рух, то ми отримаємо гвинтову поверхню.

Гвинт та різьба.

Якщо до поверхні прямого кругового циліндра торкається одною стороною довільна плоска фігура так, що її площина проходить крізь вісь циліндра, то в результаті гвинтового руху фігури без зміни її положення відносно осі циліндричної поверхні утворюється гвинтовий виступ. Циліндр з гвинтовим виступом називають циліндричним гвинтом, а гвинтовий виступ – різьбою вінта. Фігура, яка утворює гвинтовий виступ, називається профілем різьби.

В залежності від форми профілю різьби гвинти можуть бути з квадратною, трикутною, трапецеїдальною різьбою, а також з різьбою інших профілів. Різьба також характеризується зовнішнім d та внутрішнім d діаметрами та шагом Р.