Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр болтове зєднання.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
5.08 Mб
Скачать

Багатозахідні гвинти та різьби

Розглянемо випадок, коли дві точки, які діаметрально протилежно розташовані на поверхні циліндра, одночасно виконують гвинтовий рух однакового напрямку та кроку. На поверхні циліндра утворюється дві гвинтові лінії, які зміщені друг відносно друга. В цьому випадку на циліндрі є два заходи гвинтових ліній.

Трьох та багатозахідні гвинтові поверхні утворюються за тим же принципом. Всі різьби можна поділити на однозахідні та багатозахідні.

Крок Р багатозахідній різьби – це відстань між витками відповідних гвинтових ліній сусідніх заходів, яка заміряється вздовж осі гвинта.

Хід різьби – відстань між найближчими однойменними бічними сторонами профілю, що належать одній і тій же гвинтовій поверхні, виміряна паралельно до осі різьби.

=P×z, де Р – крок різьби, z – число заходів.

Хід багато західній різьби дорівнює осьовому переміщенню гвинта при здійсненні їм одного оберту в нерухомій гайці.

Різьби та їх типи

При різьбовому з’єднанні двох деталей одна з них має зовнішню різьбу, яка виконана на зовнішній поверхні, а інша – внутрішню, яка виконана в отворі (в гайці або муфті). Найпоширеніші різьби можна поділити на циліндричні та конічні. Різьби виготовляють правими та лівими, одно західними та багато-західними. Основними параметрами є форма профілю, зовнішній діаметр різьби, її крок, напрямок та число заходів.

Під розміром різьби мається на увазі значення її зовнішнього діаметру, який також називають номінальним діаметром різьби.

Однак, трубні різьби умовно позначають розміром у дюймах (1"=25,4мм) і цей розмір дорівнює внутрішньому діаметру труби – D (умовний прохід в мм), на якій утворено різьбу. Точність виготовлення окремих типів різьби визначається класом точності різьби.

Основні типи різьби

В машинобудуванні застосовують стандартні, циліндричні та конічні різьби різних типів, які відрізняються друг від друга призначенням та параметрами: метрична, дюймова трубна циліндрична, трубна конічна, трапецеїдальна, упорна, кругла та інші. Крок різьби не вказується для метричних різьб з крупним кроком і для трубних різьб. У решті випадків крок різьби позначають.

Метрична різьба з крупним кроком за стандартом умовно позначається літерою М і номінальним діаметром (наприклад, М16, М20). Різьба з дрібним кроком позначається літерою М, номінальним діаметром та кроком за допомогою знака × (наприклад, М16×1,5; М20×2). Після умовного позначення для лівої різьби використовують літери LH, наприклад, М24LH. Багатозахідні різьби крім основних позначень М, d, P(крок) повинні мати числове значення ходу, а в дужках літеру P і числове значення кроку різьби. Наприклад, М24×3(Р1) – де 3 – хід, 1 – крок у мм. Профіль метричної різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 60˚при вершині.

Дюймова різьба стандартизована, але використовується лише при ремонті. Профіль дюймової різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 55˚при вершині. Діаметр різьби виміряється в дюймах. Один дюйм (1") дорівнює 25,4мм.

Трубна циліндрична різьба застосовується в основному, для з’єднання, водо та газопровідних труб. Профіль різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 55˚при вершині. Вершини та западини закруглені. Діаметр різьби виміряється в дюймах. Наприклад, G1". Позначення це умовне, тому що указується діаметр не різьби, а отвору в трубі (умовний прохід при визначеній товщині стінки).

Трубна конічна різьба застосовується у тих випадках, коли потрібна підвищена герметичність з’єднання труб у зв’язку з великим тиском рідини та газу. Профіль різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 55˚при вершині. Його бісектриса перпендикулярна до осі конуса, а конусність дорівнює 1:16. Позначення трубної конічної різьби R, наприклад, R1".

Умовний розмір трубної конічної різьби, а також її діаметри вимірюються в основної площині. Основна площина – це площина, яка перпендикулярна до осі труби і розташування якої співпадає з торцем деталі, що має внутрішню різьбу.