Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word_2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
253.95 Кб
Скачать

Висновки

В результаті проведеного дослідження ми встановили, що діяльність комерційного банку - здійснення банківських угод. Основну увагу ми приділили комерційним банкам: їхнім доходам ,витратам та прибутку.

Отже, законом України «Про банки і банківську діяльність» визначено, що комерційний банк - це установа, функцією якої є кредитування суб'єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове і розрахункове обслуговування народного господарства, виконання валютних та інших банківських операцій [28].

А банківська система є однією із найважливіших сфер економіки ринкового зразка. Її стабільність - це гарант розвитку країни, тому першочергові заходи щодо поліпшення економічного стану мають бути спрямовані на досягненні та збільшенні прибутковості комерційних банків. На сьогоднішній день в умовах нестабільного середовища є надзвичайно важливими дослідження та впровадження заходів, які допомогли б досягти мінімізації ризиків та ефективного добробуту банку.

Також, важливою умовою успішного розвитку комерційного банку – зростання доходів за рахунок стабільних джерел і відсутність значного впливу нестабільних джерел на зростання доходів. Успішна робота комерційного банку суттєво залежить від політики, якою він керується при виборі концепції власного розвитку, від характеру його діяльності, продукту, який він пропонує ринку. Це так звані внутрішньобанківські економічні фактори, серед яких важливим є оптимальне розміщення банківських коштів у різні види активів. При цьому корисним засобом для одержання максимального прибутку є ретельне зіставлення граничних витрат на залучення коштів із гранично можливими доходами від активних операцій. А це означає, що банківські ресурси використовуватимуться ефективніше: зменшуватимуться видатки на формування грошових ресурсів і збільшуватиметься доходність активів. 

Також, ми дослідили, що:

  1. витрати банку — це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів чи збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення чи розподілу власниками). Їх можна поділити на дві основні групи : процентні та непроцентні;

  2. прибуток є найважливішим показником оцінки діяльності комерційних банків. Він використовується аналітиками для визначення рейтингів банків на основі їх балансів. Тобто, прибуток комерційного банку  це фінансовий результат діяльності банку у вигляді перевищення доходів над витратами;

  3. доходи банку — це збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань, що призводить до збільшення власного капіталу. Вони мають бути достатніми не тільки для покриття операційних витрат, а й для нарощення власного капіталу та виплати доходу акціонерам, що в кінцевому підсумку підвищує авторитет банку та поліпшує його конкурентну позицію на ринку. Доходи банку поділяють на дві основні категорії: процентні та непроцентні доходи.

А отже, все те, що вище викладено впливає на комерційні банки, на їх витрати, доходи та на прибутковість. Тобто, джерелом банківського прибутку є доходи, отримані в результаті створення і реалізації банком свого продукту. На сучасному етапі можливості банків України щодо нарощення прибутковості активів та капіталу дещо обмежені, оскільки збільшення прибуткових активів повинно підкріплюватися адекватним розширенням ресурсної бази. В умовах низької довіри до банківської системи це питання ускладнюється тим, що останніми роками доходність банків України значною мірою забезпечувалась за рахунок інтересів вкладників.

Отже, головний висновок можемо зробити про те, що стан розвитку комерційних банків, як основної ланки кредитної системи потребує постійної уваги. Проведення політики, спрямованої на створення сприятливих умов для їх стабільного та ефективного функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]