Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
100.92 Кб
Скачать
  1. Безпека людини та суспільства

Безпе́ка — це такі умови, в яких перебуває складна система, коли дія зовнішніх і внутрішніх чинників не призводить до процесів, що вважаються негативними по відношенню до даної складної системи у відповідності до наявних, на даному етапі, потреб, знань та уявлень.

  • Безпека людини — такий стан людини, коли дія зовнішніх та внутрішніх факторів не призводить до смерті, погіршення функціонування та розвитку організму, свідомості, психіки та людини в цілому і не перешкоджає досягненню певних бажаних для людини цілей

  • Грома́дська безп́ека — це стан захищеності громадянського суспільства, що характеризується відсутністю небезпеки для життя та здоров'я людей, для їх спокою та майнових прав, для нормальної діяльності підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, для цілісності й збереження матеріальних цінностей

  • Система зв'язків та відносин, яка і представляє суть громадської безпеки, складається відповідно до техніко-юридичних норм під час придбання та використання об'єктів, які становлять підвищену небезпеку для життя та здоров'я людей, майна (державного, колективного чи особистого), а також з початком особливих надзвичайних умов, пов'язаних зі стихійними лихами та іншими надзвичайними обставинами.

  1. Вражаючи фактори природних пожеж, характер їхніх проявів та наслідки

Причини виникнення пожеж  Причинами виникнення пожеж найчастіше є: необережне поводження з вогнем, недотримання правил експлуатації виробничого обладнання та електричних пристроїв, самозаймання речовин і матеріалів, розряди статичної електрики, грозові розряди, підпали. 

Основними вражаючими чинниками пожежі є:  - Безпосередня дія вогню на предмет, що горить;  - Дистанційне вплив на предмети і об'єкти високих температур за рахунок опромінення.  У результаті відбувається згорання об'єктів, їх обвуглювання, руйнування, вихід з ладу. Знищуються всі елементи будинків і конструкцій, виконаних і горючих матеріалів, дію високих температур викликає перепал, деформацію та обрушення металевих ферм, балок перекриттів і ін конструктивних деталей споруди. Цегляні стіни і стовпи деформуються. У кладці з силікатної цегли при тривалому нагріванні до 500-6000 С спостерігається його розшарування тріщинами і руйнування матеріалу.  При пожежах повністю або частково знищуються або виходять з ладу технологічне обладнання і транспортні засоби. Гинуть домашні та с / г тварин. Гинуть або отримують опіки люди.  Вторинними наслідками пожеж можуть бути вибухи, витік отруйних або забруднюючих речовин. Великих збитків незачепленим пожежею приміщень і зберігаються в них предметів може завдати вода, що застосовується для гасіння пожежі. 

  1. Інфекційні захворювання тварин і рослин

Тварини, як і людина, хворіють різними захворюваннями. При захворюваннях вони можуть передавати окремі форми штамів і вірусів людині. Особливо це небезпечно при передачі інфекційних захворювань здоровій тварині чи людині. Окремі захворювання тварин часом є дуже небезпечними для життя людини. Інфекційні хвороби тварин це група хвороб, що мають спільні ознаки (наявність специфічного збудника, циклічність протікання хвороби, здатність передачі від хворої тварини до здорового, можуть брати епізоотичне поширення).

Раз ми торкнулися хвороб тварин, необхідно поговорити про заходи профілактики. Розглянемо основні поняття, пов'язані з даною проблемою. Епізоотичний вогнище це місце джерела збудника інфекцій на певній ділянці місцевості, де доданої ситуації можлива передача збудника хвороби ослабленим або сприйнятливим тваринам. Характеризується трьома формами прояву, а саме:

1. Спорад одиничні або небагато випадки прояву інфекційних хвороб, не пов'язані єдиним джерелом збудника інфекцій, тобто найнижча ступінь інтенсивності епізоотичного процесу.

2. Епізоотія середня ступінь інтенсивності інфекційного процесу. Дана форма передбачає широкий процес охоплення хворобою, а саме район, область і навіть всю країну.

3. Панзоотія вища ступінь розвитку і поширення інфекційних хвороб. Може охоплювати одне або декілька держав, країн і материків. Такі захворювання, як ящур, коров'ячий сказ, класси чна чума свиней і великої рогатої худоби і птахів, можуть назвати панзоотій.

Всі інфекційні хвороби тварин по епізоотологіческой класифікації ділять на 5 груп.

1. Перша аліментарна інфекція, яка передається через грунт, корм і воду. Уражаються органи травлення. Захворювання сибірська виразка, ящур, сап і бруцельоз.

2. Друга респіраторна інфекція (аерогенне). Вражає слизові оболонки дихальних шляхів і легенів. Передається повітрянокапельним шляхом. Захворювання парагрип, екзотична пневмонія, віспа овець і кіз, чума м'ясоїдних.

3. Трансмісивні інфекції, які передаються за допомогою кровосисних членистоногих, що постійно знаходяться в крові тварин. Захворювання енцефаломієліти, туляремія, інфекційна анемія коней.

4. Четверта інфекції, збудники яких передаються через зовнішні покриви без участі переносників. Захворювання правець, сказ, віспа корів.

5. П'ята інфекція з нез'ясованими шляхами зараження, тобто не відповідає виявленим групам хвороб і спосіб передачі інфекції.

Тварин, які страждають інфекційними захворюваннями, обов'язково треба лікувати; дотримуватися всі вимоги санітарного догляду, правильній годівлі та утримання тварин. Порушення однієї з ланок цього ланцюга загрожує розростанням вогнищ захворювання. Тому тварин, як і людей, вакцинують, лікують і реабілітують після перенесених ними інфекційних захворювань.

НЕБЕЗПЕЧНІ ХВОРОБИ РОСЛИН

Хвороби рослин порушення нормального обміну речовин клітин органів і цілої рослини під впливом фітопатогена або різних несприятливих умов середовища проживання, які можуть привести до зниження продуктивності рослин або їх до повної загибелі. Фітопатогена це збудник хвороби рослин, який виділяє біологічно активні речовини, що згубно діють на обмін речовин, при цьому уражається коренева система рослини і порушується надходження поживних речовин.

Найбільш небезпечними хворобами рослин є стеблова (лінійна) іржа рослин, ржа, жовта іржа і фітофтороз картоплі. Масштаби захворювань рослин оцінюються такими поняттями, як епіфітотія і панфітотія. Епіфітотія це поширення інфекційних хвороб на значній території протягом певного часу. Класифікація хвороб рослин визначається такими ознаками: — місце або фаза розвитку рослин (хвороби насіння, сходів, розсади, дорослих рослин і плодів); & Місце прояви (місцеві, локальні і загальні); ft обстріляна культура; — причина виникнення (інфекційні, неінфекційні).

Зміни, які викликають патологічні процеси в рослинах, Подя на наступні типи: гнилі, муміфікації, в'янення, некрози, нальоти і нарости. Знаючи і володіючи інформацією про найбільш небезпечних інфекційних захворюваннях рослин, ми вправі звернутися до фахівців, які на основі своїх знань і професійних умінь допоможуть забезпечити безпеку людей, щодня вживають в їжу різні поживні рослини. Дуже важливо убезпечити і тварин, не допустити вживання ними хворих рослин. Тому завдання збереження життя на Землі багато в чому залежить від вчених і фахівців, які повинні убезпечити населення від надзвичайних сі "ції, пов'язаних з інфекційними захворюваннями, які можуть передаватися від хворих рослин до тварин.