Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП / ЗАДАНИ~1.DOC
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
916.99 Кб
Скачать

Тема 8 вимірювання неелектричних величин електричними методами

8.17 Методи та прилади для вимірювання

Витрати та кількості рідини та газів

Таблиця 8.17.а

питання, завдання

Питання, завдання

вірної

відповіді

1

Що таке витратомір?

2

Що таке лічильник кількості?

3

Що таке витратомір з лічильником кількості?

4

Як поділяються витратоміри?

5

Що таке нижня межа вимірювання лічильника кількості?

6

Що таке верхня межа вимірювання лічильника кількості?

7

Що таке номінальна витрата лічильника кількості?

8

Що наведено на рисунку? Назвіть конструктивні частини приладу.

9

Що э основою принципу дії електромагнітного витратоміра?

10

Який аналітичний вираз є характеристикою градуювання електромагнітного витратоміра?

11

На якому ефекті заснований принцип дії ультразвукового витратоміра?

12

На якому ефекті заснований принцип дії оптичного витратоміра?

13

Що э основою принципу дії Іонізаційного витратоміра?

14

Опишіть принцип дії тахометричного витратоміра з турбінкою та індукційною передачею.

15

Опишіть принцип дії тахометричного витратоміра з турбінкою та індуктивною передачею.

Відповіді на запитання до теми 8

8.17 Методи та прилади для вимірювання витрати та кількості рідини та газів

Таблиця 8.17.б

вірної

відповіді

Відповідь

1

Види: витратомір змінного перепаду тиску; витратомір постійного перепаду тиску; витратомір обтікання; тахометричний витратомір та лічильник кількості; витратомір силовий; витратомір тепловий; витратомір вихровий; витратомір електромагнітний; ультразвуковий витратомір; витратомір оптичний; ядерно – магнітний витратомір; іонізаційний витратомір; витратомір парціальний; швидкісний лічильник; об’ємний та масовий лічильник.

2

Конструктивна схема електромагнітного витратоміра, який складається з: 1 – труба з ізоляційного матеріалу; 2 – полюси магнітної системи; 3 – обмотка електромагніту; 4 – два електроди; 5 – додаткова обмотка; R – змінний резистор.

3

Принцип дії заснований на ефекті Фізо – Френзеля, а саме, швидкість світла в прозорому середовищі, що рухається, залежить від швидкості руху середовища, як наслідок, від його витрати, та на ефекті Доплера: в проміні, який відбитий від частки, що рухається, має місце зрушення частоти оптичних коливань, який залежить від швидкості руху частки.

4

В корпусі витратоміра розташований феромагнітний ротор з лопатами, який може обертатися повздовж своєї осі. Ротор розташований в полі диференціального індуктивного перетворювача. Вторинна обмотка трансформатора та дві котушки перетворювача складають мостову вимірювальну схему. При нерухому роторі міст знаходиться в рівновазі та сигнал на виході приладу відсутній. При обертанні ротора під впливом рідини, що протікає, змінюється індуктивність індуктивного перетворювача. Це призводить до розбалансу моста та появі сигналу в його вимірювальній діагоналі. Після підсилення сигналу, він надходить до вимірювального приладу, шкала якого має одиниці вимірювання витрати.

5

Електровимірювальний прилад, який призначений для вимірювання витрати речовини.

6

Це найбільша витрата речовини, при якому забезпечується стабільна робота лічильника не більш 2 годин на добу.

7

В основу покладена взаємодія рідини, що рухається, з магнітним полем. Ця взаємодія підкоряється закону електромагнітної індукції, відповідно до якого в рідині, що перетинає магнітне поле, виникає ЕРС, яка пропорційна швидкості руху рідини, та як слідство, її витраті.

8

Пристрій складається з турбінки, ось якої закріплена в підшипниках. На осі закріплений стальний стрижень. Турбінка встановлена в трубі, яка виготовлена з немагнітного матеріалу. Зовні туби змонтований імпульсний індукційний перетворювач. При русі рідини по трубі турбінка обертається. Частота обертання її пропорційна швидкості руху рідини. Обертання стального стрижня в полі постійного магніту індукційного перетворювача генерує в котушці імпульси напруги. Їх частота пропорційна частоті обертання турбінки, як наслідок, витраті рідини. Вторинним вимірювальним приладом є частотомір, шкала якого має одиниці вимірювання витрати.

9

Це витрата речовини, при якому похибка показань не виходить за межі встановлених норм.

Продовження таблиці 8.17.б

вірної

відповіді

Відповідь

10

В основу покладена штучна іонізації потоку речовини, що рухається, та яка супроводжується виникненням іонізаційного струму мі електродами, величина струму залежить від витрати речовини. Іонізація потоку рідини або газу здійснюється реактивними ізотопами або електричним полем.

11

12

Електровимірювальний прилад, який призначений для вимірювання кількості речовини, в такому приладі перетворювач витрати зв’язаний через редуктор з механізмом обліку роликового типу. Чутливими елементами в лічильниках кількості є: турбінка, кулька, поршень, ротор, овальні колеса, лопати в камері.

13

Принцип дії заснований на ефекті зносу високочастотних звукових коливань потоком середи, витрата якої вимірюється. Прилад складається з випромінювача уз – коливань та приймача. Чутливий елемент – п’єзоелемент – кварцова пластина. Витрата рідини пропорційна швидкості зносу УЗ коливань від випромінювача до приймача.

14

Це найменша витрата речовини, при якій лічильник починає надавати показання з припустимою похибкою.

15

Електровимірювальний прилад, який вимірює одночасно витрату та кількість речовини.

Код перевірки результатів =

Соседние файлы в папке КВП