Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
431.62 Кб
Скачать

5.3. Промивність корисних копалин

При виборі схеми і обладнання для промивки за конкретних умов необхідно оцінити промивність матеріалу. Під промивністю руди розуміють здатність матеріалу очищуватись від глинистих домішок у процесі промивки. Промивність корисних копалин визначається фізико-механічними властивостями глинистих домішок і рудного компоненту. Промивність оцінюють за такими ознаками:

– за фізико-механічними властивостями глинистих домішок, що характеризують їх пластичний стан, і вмістом частинок крупністю менше 5 мкм;

– за питомими витратами електроенергії;

– за часом, що необхідний для повного видалення глинистих домішок;

– за характерним часом і максимальною швидкістю промивки (під характерним часом промивки розуміють відрізок часу, необхідний для досягнення максимальної швидкості вилучення глинистих домішок у злив).

Фізико-механічні властивості глинистих домішок не завжди точно характеризують промивність матеріалу, але дозволяють виконати попередню її оцінку без експериментальних досліджень. Останні три способи дають більш точну оцінку промивності, але потребують проведення експериментів.

Класифікація руд за промивністю залежно від фізико-механічних властивостей і параметрів промивки наведена в табл. 5.1.

Таблиця 5.1 – Класифікація руд за промивністю

Ступінь

Промив-

ності руд

Фізико-механічні

властивості

глинистих домішок

Параметри

процесу

промивки

Характеристики

промивки

Число

плас-

тич-

ності

Пластична міцність,

Н/см

Вміст

Части-

нок

- 5мкм,

%

Питомі

витрати

ел.енер-

гії кВт·

год/т

Необхід-

ний час

про-

мивки хв.

Харак-

тер-

ний час

промив-

ки, с

Коефіці-

єнт

промив-

ності К

Легко-

промивні

Середньо-

промивні

Важко-

промивні

< 5

5 - 15

15 - 35

< 15

15 – 35

35 - 80

< 25

25 – 50

> 50

< 0,25

0,25-0,75

0,75 - 2

< 1

1 – 2

2 - 6

< 50

50 – 150

150 - 300

> 1

1 – 0,5

< 0,5

Примітка: Коефіцієнт промивності К визначається за формулою:

, (5.3)

де t0 – характерний час промивки, с; Vmax – максимальна швидкість вилучення глинистих домішок у злив, м/с.

Як видно з приведеної класифікації, промивність руд залежить від властивостей вихідних продуктів (кількості глинистого матеріалу і його характеристики, вологості вихідного матеріалу), розмивної здатності води (витрати, тиску, температури), механічної (руйнувальної) дії робочих органів промивної машини, а також різних добавок, що прискорюють процес дезінтеграції (рідке скло, сода, їдкий натр та ін.).

Однак на сьогодні точних і надійних критеріїв оцінки промивності немає.

5.4. Промивні машини і пристрої

Промивні машини і пристрої розрізняють за конструкцією і способах дезінтеграції глинистого матеріалу і видалення шламів. Класифікація промивних машин і пристроїв наведена у табл. 5.2.

Гідравлічний жолоб – найпростішій пристрій для промивки легко- і середньопромивних руд. Найчастіше вони застосовуються на підприємствах малої продуктивності при збагаченні золото- і олововмісних розсипів.

Промивка в жолобі здійснюється в потоці води і струменем води, що витікає з великою швидкістю з насадки. При русі матеріалу в потоці води великі грудки ковзають і перекочуються, що сприяє кращій відмивці шламів.

Ефективність промивки на жолобі залежить від питомої витрати води, довжини жолоба і його нахилу. Витрати води для промивки залежно від властивостей руди складають від 10 до 30 м3 на 1 м3 матеріалу.

Відділення крупного грудкового матеріалу здійснюється на решітці, що установлена на плінтусах по всій довжині жолоба, а також на нерухомому грохоті розташованому у кінці жолоба.

Соседние файлы в папке ГРАВІТАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ ЗБАГАЧЕННЯ