Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Оцінка інвестиційної привабливості і її місце в механізмі управління інвестиціями

В умовах нестабільного стану української економіки великої ваги набула потреба в коштах на її розбудову, тобто інвестиціях. Загальна потреба господарства держави на даний час складає за думкою більшості українських економістів близько 40 млрд. дол., а одна Донецька область має потребу у коштах, що дорівнює всьому обсягу інвестицій, який отримує наша держава. В той же час процеси інвестування в країні на початку 90-х років минулого сторіччя характеризувались різким спадом обсягів. Останніми роками коливання показників, що характеризують реальні обсяги вкладання коштів, стабілізувалося, але потреба української економіки в коштах є постійною і великою мірою незадоволеною.

Обсяги та темпи інвестиційної діяльності свідчать про недосконалість механізму управління інвестиціями загалом та необхідність покращення рівня і якості використання заходів з оцінки і підвищення інвестиційної привабливості підприємства зокрема. Тому необхідно розглянути його функції та виявити можливості покращення їх виконання. До основних функцій відносяться планування, організація, контроль, регулювання, мотивація. Інструменти оцінки і підвищення інвестиційної привабливості, як і інші заходи, спрямовані на удосконалення дії механізму управління інвестиціями, виконують кожну з них.

Перша з перелічених функцій, планування, представляє собою набір дій і рішень, що розроблені керівництвом, які спрямовані на досягнення цілей підприємства на різних рівнях. Вона є первісною для всіх наступних функцій. В умовах сучасних пострадянських держав планування на підприємстві має більш вузькі межі, ніж під час існування командно-адміністративної системи у СРСР. Це пов’язано з набагато більшою змінністю в економічній ситуації. Але тим більшу винагороду зможе отримати підприємство, яке вдало організує цей процес. Особливістю теперішньої економічної ситуації в Україні, яка заважає виконанню функції планування, є відсутність відповідної інформації у достатньому обсязі і достатньої якості, що безпосередньо впливає на успішність планування, оскільки інвестор потребує на найбільш повну інформацію, яка б дала йому можливість чітко уявляти майбутню динаміку розвитку ситуації.

Важливою особливістю функції планування є його гнучкість. Якщо інвестор може в будь-який час змінювати свої рішення у відповідності з новою інформацією, то він може знизити ризикованість своїх вкладень. З цієї точки зору фінансові інвестиції є більш вигідними, ніж капітальні, через більшу ліквідність цінних паперів, тобто можливості у короткі строки змінити напрямки вкладання коштів. Це, безумовно, пов'язано з певними витратами, що підтверджує той економічний закон, що за зниження ризикованості потрібно платити зниженням доходності. Гнучкість, на відміну від принципу жорсткого планування, робить підготовку інвестиційних проектів і їх здійснення набагато більш важким, але й підвищує ефективність планування.

Планування інвестицій є дуже важливим аспектом господарювання як для інвестора, так і для реципієнта, адже вона є першим етапом, який великою мірою визначає ефективність здійснення капіталовкладення для обох сторін. Метод оцінки інвестиційної привабливості, як один із засобів для оптимального досягнення цілей вкладника коштів, повинен враховувати особливості економіко-інформаційного простору в Україні, насамперед його обмеженість. Рекомендації з підвищення інвестиційної привабливості підприємства повинні бути гнучкими, тобто пристосованими до реакції на будь-яку зміну в економічній системі.

На цей час заходи з оцінки і підвищення інвестиційної привабливості, на нашу думку, не можна відносити тільки до функції планування. Оцінка щільно пов'язана і з іншими функціями механізму управління інвестиціями. Дія мотиваційної функції також дуже помітна. Мотивацією є процес спонукання себе і інших до діяльності з метою досягнення особистих цілей і цілей організації. З точки зору оцінки і підвищення інвестиційної привабливості усі суб'єкти господарювання, що приймають участь у інвестиційних процесах, стимулюють один одного до максимального покращення виконуваних ними функцій, прагнучи до досягнення власних інтересів. Для інвесторів наявність розвиненої методики оцінки привабливості потенційних об'єктів вкладання коштів підвищує їх здібність адекватно проаналізувати становище на ринку та поширює можливості здійснення капіталовкладень з мінімальним ризиком, максимальним отримуваним доходом та з перспективою повернення коштів, за наявності невідкладної потреби, у максимально короткі строки. Це, у свою чергу, заохочує інвесторів до здійснення операцій. Здійснення оцінки інвестором потенційних підприємств-реципієнтів стимулює останніх до впровадження заходів щодо підвищення їх привабливості з метою отримання певного її рівня, який дозволить сподіватися на надходження коштів від зацікавлених інвесторів.

Функція організації забезпечує створення структури відносин, яка надає можливість суб'єктам господарювання ефективно взаємодіяти задля досягнення спільних інтересів. Наявність методики оцінки і визначеного переліку можливих заходів з підвищення інвестиційної привабливості підприємства дозволяє структурувати, систематизувати і ефективно координувати відносини суб'єктів інвестиційної діяльності, покращити організацію за рахунок узгодження інтересів вкладників коштів та їх одержувачів.

Інша важлива функція управління – функція контролю. Її дія спрямована на слідкування за ефективним та своєчасним здійсненням цілей управління інвестиціями і реалізується завдяки простежуванню динаміки інвестиційної привабливості підприємства у різні проміжки часу. Завдяки ній керівники можуть впроваджувати певне коректування у інвестиційні процеси і діяльність підприємства.

На базі розглянутих функцій оцінки і заходів з підвищення інвестиційної привабливості можна безпосередньо встановити їх місце в реалізації зазначеної процедури (рис. 1).

Підприємства як основні суб'єкти господарювання знаходяться під впливом ринкового і державного регулювання. Попит на інвестиційні ресурси з боку підприємств стимулює їх до нарощування своєї привабливості, у такий спосіб впливаючи на формування пропозиції на ринку капіталу. У той же час рівень інвестиційної привабливості окремих суб'єктів господарювання загострює конкуренцію між ними за одержання коштів, тим самим породжуючи конкуренцію між інвесторами, що змагаються за можливість вкладення капіталу у найбільш привабливі суб'єкти господарювання. Відносини, що виникають при цьому на ринку, формують ціну інвестиційного капіталу. В свою чергу, держава теж впливає на рівень інвестиційної привабливості підприємства, використовуючи заходи прямої і непрямої дії. У заходах з оцінки і підвищення інвестиційної привабливості реалізуються функції планування, мотивації, організації, контролю, що дозволяє їм органічно вписатися у схему механізму управління інвестиціями, що базується на виконанні цих функцій.

В економічній літературі приділялась певна увага питанню визначення інвестиційної привабливості. За думкою І.А. Бланка, інвестиційна привабливість – інтегральна характеристика, до якої входить інвестиційний клімат, рівень розвитку інвестиційної інфраструктури і можливості залучення інвестиційних ресурсів, які у сукупності суттєво впливають на формування доходності інвестицій і рівень інвестиційних ризиків.

Ткаченко Е.Л. визначає інвестиційну привабливість як сполучення ефективності інвестицій, їх безпечності і наявності довгострокових економічних перспектив, таких як зріст споживчого ринку, стале економічне зростання.

Під інвестиційною привабливістю підприємства такі автори, як Савчук В.П., Прилипко С.І., Величко Є.Г. розуміють його інтегральну характеристику як об'єкту майбутнього інвестування з точки зору перспективності розвитку, обсягів і перспектив збуту продукції, ефективності використання активів, їх ліквідності, стану платоспроможності, фінансової стійкості.

Важливим для формування визначення "оцінки інвестиційної привабливості" також є аналіз поняття оцінки. Тлумачний словник дає два стислих визначення терміну “оцінка”, а саме: визначення ціни чого-небудь, а також – погляд на цінність, рівень чи значення чого-небудь. Але ці формулювання не є вичерпними. В економічній літературі розповсюджено декілька тлумачень цього поняття, які у сукупності дають більш повну картину щодо значення слова оцінка. Отже, "оцінка" – це:

1) відбиття погляду якої-небудь фізичної чи юридичної особи стосовно стану кількісних і якісних параметрів процесу, явища, рівня та динаміки показника;

2) характеристика рівня цін, що застосовується для вартісного відображення результатів виробничої діяльності;

3) висновок фізичної або юридичної особи, відбитий кількісно щодо рівня та динаміки одного або декількох показників, що відображає ступінь

досягнення мети;

4) аналітична процедура вироблення якісної характеристики динаміки показника, процесу, системи.

Перше та четверте формулювання характеризують оцінку як процес, друге та третє – як кінцевий результат. Інші знайдені визначення не несуть економічного забарвлення.

Інвестиційна привабливість підприємства – це його інтегральна характеристика, як об'єкта потенційного інвестування з точки зору його наявного стану, можливостей розвитку, обсягів і перспектив отримання і розподілу прибутку, ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості підприємства, його ділової активності та рентабельності. Вона поєднує у собі дані про ступінь очікуваної доходності, ризикованості та ліквідності потенційного капіталовкладення.

Також важливою гранню інвестиційної привабливості є ступінь гарантованості, надійності та своєчасності досягнення цілей інвестора, основними з яких виступають: отримання прибутку у довгостроковій перспективі; отримання контролю над підприємством (наприклад, постачальником ресурсів); отримання спекулятивного прибутку (за рахунок швидкої зміни курсу цінних паперів підприємства).

Інвестиційна привабливість визначається комплексом різноманітних факторів, перелік і вага яких може змінюватись в залежності від:

  1. цілей інвесторів;

  2. виробничо-технічних особливостей підприємства, у яке інвестуються кошти;

економічного розвитку підприємства у теперішньому часі, у минулому, а також очікуваного економічного розвитку.

Соседние файлы в папке Конспект ОИПП ЕПР