Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова політика Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При вирішенні ситуаційних завдань теми потрібно досить уважно опрацювати всю рекомендовану літературу, яка представлена в списку після кожної теми. Необхідно володіти знаннями зі здійснення SWOT- аналізу.

Рекомендована література

[1-5, 27, 30, 34]

Семінарське заняття № 9

Тема 11. Перспективи уніфікації податкової політики в контексті глобалізаційних процесів

План вивчення теми

1. Корекція національної податкової політики під впливом глобалізацій них процесів.

2. Міжнародна податкова конкуренція. Проблеми міжнародного подвійного оподаткування.

3. Світова організація торгівлі та податкова політика України. Вплив податків на розвиток міжнародної торгівлі.

4. Податкова політика України в контексті європейської інтеграції.

Навчальні цілі

Засвоєння знань студентів з розуміння глобалізаційних процесів в системі національного оподаткування, міжнародної податкової конкуренції.

Обладнання, яке потрібне для проведення семінарського заняття: мультимедійне обладнання.

Завдання

Ситуаційне завдання 1. Проаналізуйте основні види торговельних об’єднань країн (зони пільгової торгівлі, зони вільної торгівлі, митні союзи) з точки зору митного оподаткування.

Ситуаційне завдання 2. Якісно оцініть рівень мобільності різних факторів виробництва (праці, капіталу, підприємницької здатності, землі), співвіднесіть із мобільністю відомих податкових баз (доходів, прибутку, споживання, майна й ін.). зробіть власний висновок щодо тих баз, як по ідеї мають обкладатися в країні резитенства або в приймаючій країні, а які - в обох.

Ситуаційне завдання 3. Яким Ви бачите в майбутньому «глобальне село». Чи збережуться в ньому національні суверенітети? Чи можливо в перспективі поява глобальних (світових) податків та спеціалізованого контролюючого органу світової спільноти в сфері оподаткування (світова податкова адміністрація, наприклад)?

Ситуаційне завдання 4. Термін «бренд» міцно вкоренився в лексиконі сучасної економіки, але традиційна сфера його застосування – товар або фірма. Бренд держави – це поки що незвичне явище. Спробуйте уявити податковий бренд нашої держави, сформулюйте для цього відповідний салоган. Виявіть головні конкурентні переваги української податкової системи.

Ситуаційне завдання 5. Сформулюйте власне відношення до конвергенції національних податкових систем, наведіть конкретні приклади прояву цього процесу, спробуйте обґрунтувати або спростувати тезу про те, що він в кінцевому підсумку приведе до уніфікації податкових систем.

Ситуаційне завдання 6. Спробуйте сформулювати відмітні ознаки, що дозволяють ідентифікувати форми податкової конкуренції. На декількох конкретних прикладах перевірте їх спроможність. Подібна систематизація може стати елементом новизни Вашої роботи.

Ситуаційне завдання 7. Підберіть приклади конкретних офшорів відповідно з представленою класифікацією, спробуйте сформулювати різницю у відносинах першої групи юрисдикції до різних видів офшорів другої групи.

Ситуаційне завдання 8. Спробуйте систематизувати інструменти згубної податкової конкуренції, виділіть ті з них, які використовуються також як інструменти податкового стимулювання. Обґрунтуйте принципову різницю в застосуванні таких інструментів.