Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика курс робіт ФМ 2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
251.39 Кб
Скачать

25

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

Фінансовий факультет

Кафедра фінансів підприємств та банківської справи

Фінансовий менеджмент Тематика і методичні рекомендації

до написання курсових робіт

для студентів денної і заочної форми навчання, слухачів центру

післядипломної освіти, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за спеціальностями 7.03050801, 8.03050801 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2012

Індекс ББК 65.291.9 - 21

Т 41

Фінансовий менеджмент:Тематика і методичні рекомендації до написання курсових робіт для студентів денної і заочної форми навчання, слухачів центру післядипломної освіти, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за спеціальностями 7.03050801, 8.03050801 «Фінанси і кредит» : Дніпропетровська державна фінансова академія. Дніпропетровськ, – 2012. – 25с.

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни “Фінансовий менеджмент” розкривають основні поняття, значення та роль фінансового менеджменту в сучасних умовах, включають етапи та організацію виконання курсової роботи, рекомендації щодо розробки, оформлення та її захисту, тематику курсових робіт, контрольні питання.

Автор:

О.В. Тимошенко -

к.е.н., доцент кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

В.А. Федорова -

к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки та світових фінансів Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара

Л.В. Привалова - -

к.е.н., доцент кафедри обліку та економічного аналізу Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

В.Є. Власюк -

д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

на засіданні Вченої ради

фінансового факультету

Протокол № 2 від 18. 10. 2012 р.

Розглянуто та схвалено на

засіданні кафедри фінансів

Протокол № 3 від 08.10.2012 р.

зміст

1

Загальні положення

4

2

Вибір теми, підготовка до виконання, складання плану курсової роботи

5

3

Структура та зміст курсової роботи

7

4

Вимоги до оформлення курсової роботи

9

5

Рецензування та захист курсової роботи

12

Додатки

16

  1. Загальні положення

Серед складових елементів навчального процесу особливе місце займає виконання курсової роботи. Курсова робота – це різновид студентської індивідуальної творчої роботи, яка виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами під час вивчення дисципліни, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Головна мета курсової роботи з дисципліни “Фінансовий менеджмент” є закріплення та поглиблення теоретичних знань студентами та слухачами задля подальшого використання їх у повсякденній господарській діяльності в умовах ринкової економіки. Курсова робота визначає рівень підготовки студента та слухача за дисципліною, вміння творчо застосовувати знання при розв’язанні тих чи інших практичних завдань у сфері управління фінансами, працювати з науковою літературою і методичною літературою, логічно мислити, аналізувати і формувати висновки.

Фінансовий менеджмент – це галузь професійної діяльності, базова дисципліна підготовки фахівців вищої кваліфікації. Тому студенти та слухачі академії повинні знати основні категорії науки управління фінансами підприємства – принципи, методи, функції фінансового менеджменту, сучасні підходи до фінансового менеджменту, методи прийняття управлінських рішень, основні методичні положення управління фінансами з метою одержання оптимальних результатів його фінансово-господарської діяльності.

Курсова робота є завершальним етапом вивчення дисципліни “Фінансовий менеджмент”. Курсова робота повинна бути виконана на високому теоретичному рівні з використанням сучасної наукової, методичної літератури та інформаційних технологій. Обов’язковим для розкриття теми курсової роботи є залучення цифрових практичних і статистичних даних. Джерелом їх можуть бути статистичні щорічники, опубліковані статті, монографії, а також фактичний матеріал, самостійно зібраний студентом чи слухачам.

Виконання курсових робіт з дисципліни “Фінансовий менеджмент” має за мету:

- закріпити і поглибити знання, отримані студентами у процесі навчання;

- залучити студентів до самостійної роботи з фаховою літературою;

- сформулювати навички пошуку необхідних джерел і матеріалів;

- набуття студентами досвіду чітко, послідовно і грамотно письмово викладати теоретичні положення;

- розвинути вміння аналізувати, узагальнювати і робити висновки.

Успішне виконання студентами і слухачами курсової роботи залежить від того, наскільки вони чітко уявляють собі основні вимоги щодо теоретичного рівня, змісту, структури, обсягу, форми викладання матеріалу та оформлення роботи.

Тому ціллю даних методичних рекомендацій є допомога студентам і слухачам академії у виборі тематики курсового проектування, формуванні структури курсової роботи, недопущення помилок в її оформленні, підвищення якості захисту роботи та встановлення вимог до захисту, обсягу й оформленню курсової роботи.

Виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

- вибір теми курсової роботи;

- збір інформації з теми курсової роботи, ознайомлення з літературними джерелами, методичними, нормативними та законодавчими актами;

- розробка плану курсової роботи і узгодження його з науковим керівником;

- розробка курсової роботи, її оформлення згідно з вимогами даних методичних вказівок;

- захист курсової роботи.