Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_КУРСОВОп_диаг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Економічний факультет

Кафедра економічної інформатики та статистики

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

СТАТИСТИЧНІ МЕТОДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ

Дніпропетровськ

2012

Уміщені основні вимоги до оформлення курсової роботи з фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін.

Призначені для студентів економічного факультету за напрямом „Прикладна статистика”.

Укладачі: проф. Єлісєєва О. К. , доц. Дмитрієва В. А.

ЗМІСТ

ВСТУП ............................................................................................................4

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

1.1 Загальні правила щодо оформлення пояснювальної

записки........................................................................................................5

1.2 Оформлення ілюстрацій……………………………………………..6

1.3 Оформлення таблиць…………………………………………………7

1.4 Подання формул………………………………………………………8

1.5 Оформлення списку літератури……………………………………...9

2. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА КУРСОВОЇ РОБОТИ

2.1 Структура пояснювальної записки курсової роботи........................10

2.2 Методичні вказівки до виконання структурних частин

курсової роботи...........................................................................................11

Список використаної літератури.................................................14

ДОДАТКИ

Додаток А. Оформлення титульної сторінки роботи...............................15

Додаток Б. Приклад подання рисунків......................................................16

Додаток В. Приклади подання у тексті формул.......................................17

Додаток Д. Приклади оформлення списку використаних

джерел та літератури...................................................................................18

Додаток Е. Приклад оформлення змісту курсової роботи......................19

Додаток Ж. Список тем курсових робіт....................................................20

ВСТУП

Курсова робота з професійно-орієнтованих дисциплін є підготовчим етапом для написання дипломної роботи спеціаліста та магістра, основною метою якої є завершення формування фахівця в сфері економічної статистики, систематизація отриманих знань, їх застосування до вирішення фахових задач та впровадження результатів розробок і наукових досліджень в практику.

Курсова робота з дисципліни „Статистичні методи економічної діагностики” виконується у першому семестрі студентами п’ятого курсу спеціальності „Прикладна статистика” та має на меті:

– отримання досвіду роботи зі збору, обробки та узагальнення статистичних даних у обраній предметній області;

– формування системи показників для проведення діагностики стану економічних систем

– вміння обґрунтовувати вибір методів проведення діагностики;

– – систематизація, закріплення та розширення науково-теоретичних і практичних знань з курсу „Статистичні методи економічної діагностики”;

– поглиблення набутих навичок самостійної роботи щодо методики проведення економічної діагностики стану та розвитку економічних систем

Теми курсових робіт визначаються переліком, який видається викладачем-керівником роботи. Вибір теми курсового завдання виконується самим студентом.

Курсова робота виконується на базі самостійно зібраних статистичних даних щодо обраної предметної галузі, яка узгоджується з викладачем. Збір даних має на меті охопити якомога більше характеристик для аналізу та діагностики об’єкта. Після збору даних студентом проводиться попередня обробка на репрезентативність та вірогідність даних, робляться узагальнені висновки щодо стану об’єкта, за результатами яких формулюється проблема та висуваються задачі для її вирішення. Постановка задач обумовлює роботу з літературою з метою огляду та ґрунтовного аналізу існуючих моделей та методів щодо вирішення сформульованої проблеми. Під час аналізу сучасного стану методології вивчення динаміки виробничого процесу та прогнозування його показників студентові необхідно звернути увагу на історичний досвід застосування обраних методів, вирішувані з їх допомогою задачі, предметну галузь їх застосування, описані у науковій літературі результати їх використання.

Критичний огляд методик проведення діагностики є основою для обґрунтування вибору та доцільності застосування комплекса методів (моделей) для обґрунтування вибору проведення діагностики обраної соціально-економічної системи.

Рекомендований обсяг курсової роботи не менше 45-50 сторінок.

1. Загальні вимоги до оформлення курсової роботи

1.1 Загальні правила щодо оформлення пояснювальної записки

Курсову роботу оформлюють на аркушах білого паперу формату А4 (210x297 мм) машинописним способом з одного боку через півтора міжрядкових інтервали (з розрахунку не більше 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення). Верхнє, нижнє, ліве та праве поля сторінки становлять по 20 мм. Основний текст набирається у текстовому редакторі Microsoft Word звичайним шрифтом Times New Roman розміром 14 пунктів. Абзацний відступ – 10 мм.

Курсова робота поділяється на розділи та підрозділи, які мають свої заголовки. Кожний розділ починається з нової сторінки. Заголовки розділів нумеруються (окрім вступу та висновків), друкуються прописними літерами напівмасним шрифтом та розташовуються посередині рядка, в кінці якого не ставиться крапка. Заголовки підрозділів друкуються непрописними літерами (окрім першої) звичайним шрифтом і розпочинаються з абзацного відступу без крапки в кінці. Заголовки підрозділів також мають нумерацію арабськими цифрами. При чому, перша цифра номера підрозділа є номером розділу, а наступні цифри відображають порядок розташування підрозділів у межах певного розділу. Після останньої цифри номера крапка не ставиться. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку не допускається. Відстань між заголовками має бути не менше ніж два рядки. Не можна розміщувати назву розділу у кінці сторінки, якщо після неї буде лише один рядок.

Сторінки курсової роботи нумеруються арабськими цифрами з наскрізною нумерацією впродовж всієї курсової роботи. Номер сторінки розташовують у верхньому правому кутку сторінки без крапки.

Титульну сторінку (додаток А) включають до загальної нумерації сторінок курсової роботи, номер сторінки на ній не проставляють.

Додатки позначають послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Єдиний додаток позначається як додаток А.

1.2 Оформлення ілюстрацій

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми) слід розміщувати в курсовій роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в курсовій роботі. Якщо ілюстрації створені не автором, необхідно при їх поданні вказувати джерело, з якого ілюстрацію було запозичено.

Ілюстрації нумеруються. Вони можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під нею розміщують пояснювальні дані (під­рисунковий текст). Підпис ілюстрації починається словом «Рис.» з порядковою нумерацією в межах розділу, позначеною арабськими цифрами, та назвою ри­сунка. Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані – на кожній сторінці, і під ними позначити «Рис. …, аркуш …».

Великі ілюстрації бажано розміщувати у додатках. У змісті робиться їх перелік з указуванням номерів сторінок, де вони розміщені.

Приклад подання рисунку представлено у додатку Б.