Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи діловодства Заоч. 2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Етап перший закріплення, поглиблення, систематизація знань:

  1. Прочитайте конспект лекцій.

  2. Уважно прочитайте параграфи 1, 2 (глава VI), параграфи 1-6 (глава VII) (дивись Делопроизводство: Справочное пособие / А.Б. Фельзер, М.А. Миссерман. – К.: Вища школа, 1987, с. 136 – 152, 157 - 175).

  3. Прочитайте текст по частинам, виділіть головне.

  4. Розгляньте зразки оформлення номенклатур, актів на знищення документів, опису справ, зразок оформлення обкладинки справи (дивись наочний альбом-посібник з дисципліни “Основи діловодства” стор. 56 - 63).

Етап другий –засвоєння і розуміння основних термінів і визначень:

  1. Використовуючи підручник, конспект лекцій, опануйте нові терміни і поняття.

  2. Запишіть важливі визначення і терміни.

Етап третій – відповіді на питання для самоконтролю:

  1. Суть поняття “номенклатура справ”.

  2. Яке призначення номенклатури справ?

  3. Види номенклатур справ.

  4. Основні вимоги до складання номенклатури справ структурного підрозділу і зведеної номенклатури справ.

  5. Оформлення номенклатур справ.

  6. Суть поняття “формування справ”.

  7. Загальні правила формування справ.

  8. Основні вимоги до оформлення справ.

  9. Як систематизуються документи усередині справи?

  10. Етапи підготовки документів до наступного зберігання та використання.

  11. Суть і зміст поняття “експертиза документів”.

  12. Функції експертної комісії.

  13. Як необхідно організувати роботу експертної комісії?

  14. Як підготувати акт до знищення документів та справ?

  15. Суть і зміст поняття “опис документів і справ”.

  16. Як підготувати опис документів і справ постійного і довгострокового (більш 10 років) строків зберігання?

  17. Забезпечення схоронності документів у діловодстві.

  18. Порядок передачі справ до архіву установи, організації або підприємства.

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальнОго завдання

Індивідуальні завдання розроблені з метою сприяння розвитку самостійного мислення, творчого, зацікавленого ставлення до процесу пізнання, розширення знань з предмету „Основи діловодства”.

Індивідуальні завдання носять творчий характер, повинні складатися студентами на основі порівняння, систематизації та узагальнення матеріалу.

Виконуючи індивідуальне завдання з навчальної дисципліни „Основи діловодства” студенти осмислено запам’ятовують матеріал, самостійно роблять висновки, ставлять запитання, що активізує їх пізнавальну самостійну роботу.

Індивідуальне завдання виконуються студентом самостійно під керівництвом викладача. Консультації по виконанню індивідуального завдання проводяться у позанавчальний час за окремим графіком. Завдання обираються індивідуально студентом.

Робота повинна мати таку структуру: план, короткий вступ, виклад основного змісту теми, висновок, список літератури, додатки.

Робота над обраною темою починається з ознайомлення з літературою. Але перш ніж приступити до її вибору, доцільно скласти план роботи. Попередній план зазвичай складається з трьох-чотирьох питань, у процесі роботи він конкретизується та уточнюються. План – це логічна основа роботи, від правильності його складання залежить зміст, логічний зв’язок частин роботи. Доцільно попередній план погодити з викладачем на консультації. Пункти плану повинні ділитися на підпункти, за допомогою яких необхідно розкрити зміст основного пункту, але не слід зайво деталізувати. У плані перелічуються основні питання роботи в логічній послідовності, яку необхідно дотримуватися при викладанні змісту роботи.

Основній частині роботи передує вступ. У ньому необхідно показати значення, актуальність теми, вибраної студентом для роботи, обґрунтованість вибору теми, новизну дослідження. Крім того, слід сформулювати основну задачу, що ставиться в роботі.

В основній частині роботи увагу слід приділити глибокому теоретичному висвітленню як теми в цілому, так і окремих її питань, правильно зв’язати теоретичні положення з практикою, а також зробити аналіз проведеного дослідження. Виклад матеріалу необхідно здійснювати відповідно до складеного плану.

У висновку необхідно узагальнити найважливіші положення, висунуті й розглянуті у роботі., зробити рекомендації, висловити думку з розглянутих питань.

В кінці роботи приводиться глосарій та список використаної літератури в алфавітній послідовності, після яких розміщують додатки. Додатки зазначаються літерами алфавіту (наприклад, Додаток А, Додаток, Б і т.д.). По тексту роботи необхідно робити посилання на додатки.

Робота оформляється на листах паперу формату А 4, які підшиваються у швидкозшивач. Оформлення титульної сторінки наведено у додатку Б, оформлення сторінки для розміщення рецензії на роботу студента (підшивається у роботу останньою) наведено у додатку В.

Текст роботи пишеться з одного боку листа, поля: ліве – 3 см, праве – 1 см, верхнє і нижнє - по 2 см. Оформлення кожного пункту плану роботи починається з нової сторінки. Заголовки пунктів плану роботи виділяються. Листи роботи нумеруються по центру нижнього поля листа. Обсяг роботи – 25-30 сторінок машинописного тексту.

Завершена робота здається для реєстрації на кафедру менеджменту не пізніше 10 днів до початку сесії, після цього терміну роботи на перевірку викладачем не приймаються.