Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація кредитування і банківських розрахун...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Міністерство ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ОРГАНІЗАЦІЯ КРЕДИТУВАННЯ І БАНКІВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2012

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

Фінансовий факультет

КАФЕДРА БЮДЖЕТУ ТА КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СПРАВИ

ОРГАНІЗАЦІЯ КРЕДИТУВАННЯ І БАНКІВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання, які навчаються

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Дніпропетровськ – 2012

Індекс ББК 65.262.10

Б 48

Організація кредитування і банківських розрахунків: Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» / Укл. В.О.Величкін, Коренецкий А.О. – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 140 с.

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни «Організація кредитування і банківських розрахунків» розроблений згідно з навчальним планом і навчальною програмою дисципліни й призначений для студентів заочної форми навчання. Мета підготовки та видання даного посібника – надання допомоги студентам по вивченню теоретичного матеріалу курсу «Організація кредитування і банківських розрахунків».

Навчально-методичний посібник містить програму навчальної дисципліни, опис навчальної дисципліни, тематичний план дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, теми домашніх контрольних робіт, список рекомендованої літератури.

Автори:

В.О.Величкін –

к.т.н.,с.н.с., доцент кафедри бюджету та казначейської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

А.О.Коренецький

асистент кафедри бюджету та казначейської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Т.О. Дулік –

к.е.н., доцент, завідувач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

О. П. Величко –

к.е.н., доцент, завідувач кафедри менеджменту і права Дніпропетровського державного аграрного університету

Відповідальний

за випуск:

В.О.Гордієнко –

завідувач кафедри бюджету та казначейської справи

Розглянуто та схвалено

Вченою радою фінансового факультету

Протокол _______________

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри бюджету та казначейської справи

Протокол № 8 від 15.03.2010 р.

ЗМІСТ

стор.

Передмова

  1. 5

Програма навчальної дисципліни

Розподіл балів, що присвоюються студентам

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Методичні рекомендації до виконання домашніх контрольних робіт, теми контрольних робіт

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань та ІНДЗ

Підсумковий контроль

Список рекомендованої літератури

Передмова

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни «Організація кредитування і банківських розрахунків» був розроблений згідно з навчальним планом і навчальною програмою дисципліни й призначений для студентів зочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом 6.030508 «Фінанси і кредит».

Метою вивчення навчальної дисципліни «Організація кредитування і банківських розрахунків» є сприяння здобуття студентами знань з організації кредитування і банківських розрахунків і засвоєнню вмінь використовувати одержані знання при виконанні операцій, пов’язаних з кредитуванням та проведенням розрахунків.

Предметом навчальної дисципліни є: діяльність комерційних банків, яка пов’язана зі здійсненням кредитних операцій та наданням розрахункових послуг юридичним і фізичним особам.

Основним завданням навчальної дисципліни є: довести до студентів зміст кредитних і розрахункових операцій і навчити їх, користуючись отриманою інформацією, самостійно вирішувати питання організації роботи по проведенню розрахунків та кредитуванню суб’єктів господарчої діяльності та приватних осіб.

Дисципліна «Організація кредитування і банківських розрахунків» тісно пов’язана з такими дисциплінами, як «Політична економія», «Банківські операції», «Фінанси», «Гроші і кредит», «Центральний банк», «Фінансовий ринок», «Міжнародні розрахунки і валютні операції», «Аналіз операцій комерційного банку».

Структуру і коло питань дисципліни зумовила її професійна спрямованість. Навчально-методичний посібник враховує сучасні тенденції в кредитно-розрахункових операціях банківської системи та базується на чинному законодавстві.

Згідно з навчальним планом основними формами організації навчального процесу є самостійна робота студентів та виконання домашньої контрольної роботи.

Аудиторні заняття проводяться у вигляді лекцій. Основне завдання лекційних занять – викладання у логічній послідовності найбільш важливих питань дисципліни.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння матеріалу у вільний від аудиторних занять час на основі вивчення основної літератури, додаткових джерел, поточної інформації.

Індивідуальна робота спрямована на поглиблення знань у тих студентів, які мають схильність до творчої діяльності.

Викладання дисципліни спрямовано на розвиток у студентів здатності самостійно мислити та приймати рішення у стандартних та нестандартних ситуаціях. Для цього у навчальному процесі поєднуються традиційні та активні методи навчання.

Контроль набутих знань здійснюється шляхом усного опитування, тестування, домашньої контрольної роботи, проведення модульного контролю. Підсумковий контроль проводиться у формі ПМК.

1. Опис навчальної дисципліни «Організація кредитування і банківських розрахунків»

Мета: сприяти здобуттю студентами знань з організації кредитування і банківських розрахунків і засвоєнню вмінь використовувати одержані знання при виконанні операцій, пов’язаних з кредитуванням та проведенням розрахунків.

Після вивчення дисципліни «Організація кредитування і банківських розрахунків» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме: