Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
398.85 Кб
Скачать
  1. Поняття цінової політики підприємства

Цінова політика суб’єкта господарювання є невід’ємним елементом моделі управління його прибутком, що визначає особливості формування доходів такого підприємства.

Цінова політика виконує такі функції:

- у якості індикатора для фінансового планування використовується масштаб цін;

- сприяння формуванню старого контингенту клієнтів підприємства;

- формування конкурентної позиції підприємства на ринку робіт, послуг;

- сприяння скороченню терміну інкасації дебіторської заборгованості.

Важливим елементом цінової політики підприємства в моделі управління прибутком є визначення ціни продукції суб'єкта гос­подарювання. Для потреб управління прибутком використовують і окупність показників, що характеризують та визначають абсолютну величину ціни продукції суб'єкта господарювання, у тому числі:

♦ собівартість одиниці продукції:

- величина умовно-змінних витрат на одиницю продукції;

- величина умовно-постійних витрат на одиницю продукції;

♦ прибуток на одиницю продукції;

♦ ціна виробника одиниці продукції;

♦ відпускна ціна одиниці продукції.

Цінова політика представляє собою важливий елемент загальної стратегії підприємства, і безпосередньо входить у такий великий її розділ, як ринкова стратегія. Вона з’єднує в собі як стратегічні, так і тактичні аспекти і в найбільш загальному вигляді може бути визначена як діяльність керівництва підприємства по встановленню, підтримці і зміненню цін на продукцію, яка здійснюється в руслі загальної стратегії підприємства і спрямована на досягнення його цілей і задач.

Аналіз цінової політики і її формування безпосередньо впливають на результати діяльності підприємства. Саме від ціни залежить, наскільки вдалим буде збут і який буде прибуток. Уміле формування цінової політики дає можливість підприємству підвищити рівень своєї адаптаційної спроможності, не стояти на місці, швидко реагувати на зміну ринкової ситуації і перемагати в конкурентній боротьбі.

Формування цінової політики підприємства покликане забезпечити умови досягнення його стратегічних цілей і завдань та окреслити принципи ціноутворення, методи визначення базового рівня цін, умови і розміри їх диференціації та коригування.

Ціноутворення зазвичай переслідує кілька цілей. До них належать: намагання підприємства досягти певних показників діяльності (обсяг продажу, частка ринку, прибутку), проникнення на певний ринок і закріплення на ньому, посилення інших маркетингових функцій, наприклад, низька ціна в період просування товару або уникнення втручання держави в політику підприємства

В умовах конкурентного ринку цінова політика формується переважно під впливом факторів, які об’єктивно складаються незалежно від підприємства. Під групуванням факторів розуміють їх поділ на зовнішні та внутрішні. Внутрішні фактори торкаються стану виробничих можливостей, системи управління виробництвом та збутом, стану фінансових ресурсів підприємства. Зовнішні фактори торкаються ринкових умов, включаючи макроекономічне середовище, ринків збуту та конкретних споживачів. На них фірма впливати не може, але повинна враховувати їх у своїй діяльності.

Таким чином, можна сказати, що процес формування цінової політики підприємства є дуже складним і багатогранним і передбачає перед усім неодмінний контроль за виконанням цінової стратегії підприємства та врахування всіх факторів, які можуть впливати на зді