Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заробітна плата ФК114з Шейко.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
169.95 Кб
Скачать

Висновки

Сьогодні українське законодавство приділяє значну увагу питанням організації оплати праці. При цьому заробітна плата визначається як винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку власник або уповноважена ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Заробітна плата була, є і ще тривалий час буде важливим якісним показником економічного господарювання. Заробітна плата як показник,залежний безпосередньо від ефектівності виробництва, продуктивності праці,конкурентноспроможності продукції, є не лише індикатором, що визначає загальний життєвий рівень працівників. Від її стану та форм реалізації, частки у валовому національному продукті багато в чому залежать також можливості розвитку економіки взагалі. В умовах сучасного ринкового механізму через формування сукупного попиту заробітна плата забезпечує не лише основи відтворення робочої сили. Вона стає дедалі вагомішим чинником видтворення суспільного виробництва. Заробітна плата виступає як один із основних регулювальників ринку праці. Однак аналізу і оцінці впливу зарплат на ринок праці й, передусім, на зайнятість в Україні не приділяеться належна увага, що призводить до негативних наслідків - прискоренного зростання безробіття, руйнування мотивів і стимулів до праці зубожіння більшості населення. Суспільством на заробітну плату покладено значні функції щодо розвитку та вдосконалення робочої сили людини - відтворювальну і стимулюючу. Розвиток соціально-трудових відносин багато в чому залежить від рівня оплати праці, удосконалення цих відносин, політика грошових доходів населення повинні ґрунтуватися на реальній вартості праці, щоб усунути існуючі, сьогодні, диспропорції на споживчому ринку, і в мотиваціях до праці.

Список використаної літератури

  1. Баланда А., Варецька О. Інститут мінімальної заробітної плати: світовий досвід встановлення та проблеми України Україна: аспекти праці. – № 4, – 2005. – С. 38-45.

  2. Богиня Д.П., Грішнова О.А. Основи економіки праці: Навч. посіб. – 3-тє вид., стер. – К.: Знання-Прес, 2002. – С. 217.

  3. Валецька О.В. Забезпечення функцій заробітної плати: економіко-правовий аспект// Університетські наукові записки.– 2006. – № 3-4 (19-20). – С. 282.

  4. В. Ковальчук, М. Сарай, Економічна думка минулого і сьогодення: Навчальний посібник. – Тернопіль, 2000

  5. Г. Т. Завіновська, Економіка праці: Навчальний посібник. - Київ, 2000р.

  6. К. Т. Кривенко, Політична економія: Навчальний посібник. - Київ, 2001р

  7. Мелешкова С., Спасенко Ю. Заробітна плата як мотиваційна складова продуктивної зайнятості. Україна: аспекти праці. – № 2. – 2006. –С. 9-17.

  8. Ніколенко Ю. В., Політекономія: Підручник. - Київ: ЦУЛ, 2003р.

  9. Олена Івашина. Удосконалення механізму державного регулювання оплати праці в Україні / Івашина Олена // Державне управління та місцеве самоврядування. – 2010. - №2 (5).

  10. Статистичний щорічник України / За ред. О. Г. Осауленко. – К., 2010. – 566с.

  11. Черкасов С.С. Інститут мінімальної заробітної плати та необхідність трансформації його ролі в економіці України./ С.С. Черкасов // Вісник Криворізького економічного інституту КНЕУ – 2010. - №3 (23). – С.21-28.