Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Література до теми

1-10

Практичне заняття 14

ТЕМА 8.1. Ділові папери як засіб писемної професійної комунікації

Мета заняття: виробити у майбутніх фахівців навички писемної професійної комунікації.

План заняття

1. Класифікація документів. Національний стандарт України.

2. Склад реквізитів документів.

2.1. Вимоги до змісту та розташування реквізитів.

3. Вимоги до бланків документів.

4. Оформлювання сторінки.

5. Вимоги до тексту документа.

Обладнання: навчально-методичний посібник з дисципліни.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Спираючись на опрацьований самостійно матеріал, виконайте практичні завдання.

Завдання

1. Перекладіть словосполучення українською мовою. Складіть 3 речення з будь-якими з них в офіційно-діловому стилі.

Противопожарные правила; соблюдать технику безопасности; поставлять некачественное сырье; удачное разрешение конфликта; поставить все точки над «и»; завершить в текущем году; явиться не вовремя; поступить на курсы водителей; поступить согласно инструкции; товар поступил испорченным.

2. Утворіть кличну форму.

Петро Михайлович, Людмила Василівна, голова зборів, доповідач, пан директор, шановний президент компанії, адвокат, високоповажний суддя, засновник фірми, редактор, виконавець, орендар, вступник, студент, учитель, клієнт, акціонер, претендент, менеджер, кандидат, інспектор, адміністратор.

3. Складіть речення з поданими словами

Реклама – рекламація; зайняти – посісти; положення – становище; пригода – нагода; дилема – проблема; аматор – дилетант; ринок – базар; викликати – спричиняти; через – крізь; інцидент – прецедент; вибирати – обирати; піднімати – підіймати.

3. Визначте характер помилок у фрагментах документів. Відредагуйте їх.

1. Нам треба навести суворий розпорядок з дрібними крадіжками концкормів. 2. Товариський суд виніс сувору догану з опублікуванням у пресі громадянину К. за кражу з погреба громадянина Н. 3. Пора вже трохи запрягати до роботи чоловіків, а то ми по жінках їздимо круглі сутки. 4. Товариші! Ми підвели підсумки роботи у тваринництві. Це сама головна, сама відповідальна і почесна робота. 5. Мобілізувати сидящих жінок вдома на буксир проривки цукрового буряка. 6. Радгосп «Дзвінкове» запрошує на роботу операторів машинного доїння корів і скотарів. 7. Продається корова за домовленістю з телям. 8. Перелік продуктів, які дозволяється передавати хворим: молоко, сир, мило, зубну пасту. 9. Новоушицькому комбінату громадського харчування на постійну роботу потрібні робітники по переміщенню вантажів чоловічої та жіночої статі. 10. Заводу потрібні зборщики, кровельщики, крановщики і слюсаря.

4. Перекладіть словосполучення українською мовою, вибравши правильний варіант запису числової інформації.

Недостаточно для семьи из (пяти, 5) человек; в течение последних (пятнадцати, 15) лет он работал на должности экономиста, обязуюсь вернуть (три тысячи, 3 тыс., 3 000) грн. в определенный срок; по возможности направить комиссию в составе (трёх, 3) человек; оставить под вопросом (пятый, шестой; 5-й, 6-й; 5, 6-й, 5, 6) пункты; продолжить изучение данного курса в (2004-2005, 2004/05) учебном году.

5. З’ясуйте, чи правильно вжито в листах слова іншомовного походження. Відредагуйте речення.

1. Він систематично дебоширить мене і мою сім’ю. 2. Прошу редакцію відповісти, чи можна порушувати правила аморальної поведінки щодо сусідів. 3. Для ізольованого житла маю пріоритет: стаж, виробничу травму. 4. А невістка не схотіла витримувати випробування життя і зробила з мого сина персону нон ґрата – здала в ЛТП. 5. Я звернулася до директора заводу з прокламацією, щоб він проложив водопровід. 6. Персонал свою роботу виконує недбало: в коридорах негігієнічна чистота, нема інвентаря для прання – мила. 7. Такий лейб-мотив цього вірша, який я написав.