Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

6. Підприємство здійснило заміну акумуляторної батареї транспортного засобу. Чи потрібно на вартість такої батареї збільшувати первісну вартість транспортного засобу?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Ні, не потрібно і ось чому.

Первісна вартість основних засобів (у тому числі транспортних засобів) збільшується на суму витрат, пов'язаних із ремонтом та поліпшенням об'єктів основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція тощо), що призводять до зростання майбутніх економічних вигод, очікуваних від використання таких об'єктів, у сумі, що перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх основних засобів, що підлягають амортизації станом на початок звітного (податкового року).

Щодо операції із заміни акумуляторних батарей, то згідно з Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. № 102, така операція не належить до реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення транспортних засобів, тому витрати, пов'язані із придбанням акумуляторних батарей, є витратами з утримання основних засобів, які на підставі норм ст. 138 Податкового кодексу враховуються у складі відповідної групи витрат залежно від використання такого транспортного засобу у господарській діяльності платника податку.

Таким чином, витрати на придбання та заміну акумуляторних батарей не збільшують первісну вартість транспортного засобу, а враховуються у складі відповідної групи витрат у звітному (податковому) періоді їх здійснення.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте чітку відповідь на поставлене запитання у ситуаційному завданні.

7. Підприємству повернули раніше проданий товар. Чи потрібно зменшити витрати на суму собівартості таких товарів та як відобразити таку операцію у декларації?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Платник податку — продавець у разі повернення йому раніше проданого товару зобов'язаний у звітному періоді, в якому відбулося таке повернення, одночасно з перерахунком (зменшенням) доходів зменшити суму витрат цього звітного періоду на собівартість таких товарів. У декларації зменшення доходів відображається у рядку 03.26 додатка ІД «Інші доходи», а зменшення витрат на собівартість раніше проданих товарів — у рядку 05.1 декларації.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте чітку відповідь на поставлене запитання у ситуаційному завданні.

8. Чи може тимчасова вантажна митна декларація бути підтвердним документом для врахування витрат на придбання товарів (робіт, послуг) при обчисленні податку на прибуток підприємств?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Ні, тимчасова вантажна митна декларація не може бути підтвердним документом.

При оформленні тимчасової вантажної митної декларації у платника податку виникає зобов'язання з подання у строк не більше ніж через 45 днів з дати оформлення тимчасової вантажної митної декларації митної додаткової декларації, яка містить точні відомості про товари, що подавалися б у разі декларування цих товарів за митною декларацією, заповненою у звичайному порядку.

Витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II Податкового кодексу (п. 138.2 ст. 138 Кодексу).

Зокрема, п. 44.1 ст. 44 цього Кодексу визначено, що для цілей оподаткування платники податку зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Отже, при обчисленні податку на прибуток підприємств витрати на придбання товарів, що ввозяться на митну територію України, формуються виключно на підставі вантажних митних декларацій, заповнених у звичайному порядку.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте чітку відповідь на поставлене запитання у ситуаційному завданні.

9. На яку дату підприємство має зменшити витрати на вартість кредиторської заборгованості, визнаної судом?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Платник податку — покупець зобов'язаний зменшити витрати на вартість заборгованості, визнану судом чи за виконавчим написом нотаріуса, у податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішенням суду про визнання (стягнення) такої заборгованості (її частини) або вчинення нотаріусом виконавчого напису (пп. 159.1.2 п. 159.1 ст. 159 Податкового кодексу).

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте чітку відповідь на поставлене запитання у ситуаційному завданні.