Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Бух. облік денна2008 / практич. зан / Практ. 17 грошові кошти.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Журнал реєстрації касових операцій

Первинний документ

Зміст операції

Кореспонденція рах.

Дт

Кт

Ф КО 1 № 6

Отримана готівка в касу від покупців за реалізовану їм продукцію

301

361

Ф КО-2 № 3

Видано з каси аванс на відрядження Рижову М.С.

372

301

Чек № 387650

Отримано в касу з поточного рахунку банку

301

311

Ф КО-1 № 7

Відшкодовані Буровим М.О. готівкою в касу завдані підприємству збитки

301

375

Інформація про рух готівки систематизується у накопичувальних відомостях, в які з кожного касового звіту однією строкою у хронологічному порядку записуються суми, що надійшли в касу та видані з каси за день. У відомостях повинно бути заповнено стільки строк, скільки касових звітів складено касиром за місяць. В кінці місяця суми надходження і вибуття готівки за місяць підсумовуються і визначається залишок на кінець місяця. При журнально-ордерній формі обліку (затв. наказом МФУ № 356) інформація накопичується в двох багатографних регістрах: журналі-ордері №1 по кредиту рахунку 30 «Каса» і відомості №1.1 по дебету рахунку 30 “Каса”.

Підставою для складання журналу-ордеру №1 і відомості № 1.1 слугує звіт касира з доданими до нього первинними документами. Кожному касовому звіту в журналі-ордері № 1 відводиться окремий рядок. Таким чином, кількість заповнених строк в цих регістрах повинно дорівнювати кількості касових звітів, складених за місяць.

По закінченні місяця в облікових регістрах по рахунку 30 підраховуються підсумки в розрізі кореспондуючих рахунків и звіряються с оборотами по цих рахунках, відображеними в інших журналах-ордерах.

Залишок готівки відображається у відомості 1.1 тільки на початок та кінець місяця.

Видаткові касові ордери, які виписані на підставі платіжних відомостей на оплату праці і інших платежів, реєструють лише після видачі готівки з каси.

У касі зберігаються грошові документи (акції, облігації, векселі, путівки до санаторіїв, проїзні квитки тощо). Облік грошових документів ведеться окремо у первинних документах, що підтверджують їх рух.

Типовими первинними документами, якими оформлюється рух безготівкових грошових коштів є:

- платіжні доручення;

- платіжні вимоги-доручення;

- платіжні вимоги;

- розрахункові чеки;

Узагальнена інформація про наявність та рух грошових коштів відображається на рахунках:

  • 311 «Поточні рахунки в національній валюті»;

  • 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті;

  • 313 «Інші рахунки в банках в національній валюті».

При журнально-ордерній формі облік по операціях на поточному рахунку у банку відображається в журналі-ордері № 1 (по кредиту рахунку 31 “Рахунки у банку”) і відомості №1.2 (по дебету рахунку 31 “Рахунки у банку”).

Підставою для складання цих регістрів обліку слугують виписки банків і додані до них розрахункові документи, що підтверджують зарахування на рахунки, або списання з рахунків грошових коштів (платіжні доручення, вимоги тощо.)

Дані з кожної виписки банку одним рядком заносяться в журнал-ордер або відомість. По закінченні місяця в облікових регістрах по рахунку 31 обчислюються підсумки по кореспондуючих рахунках і звіряються з оборотами по цих рахунках відображеними в інших облікових регістрах в кореспонденції з рахунком 31. Відмітки про проведену звірку заносяться в строку “відмітка”, а затим обороти за місяць з журналу-ордеру 1 переносяться у Головну книгу.

Залишок грошових коштів відображається у відомості 1.2. тільки на початок і кінець місяця.

Підприємства, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, відкривають рахунки в іноземній валюті. Для кожного найменування іноземної валюти відкривається окремий рахунок у банку. Приклади відображення операцій з грошовими коштами на поточному рахунку у банку наведені у таблиці 17.3.

Таблиця 17.3

Соседние файлы в папке практич. зан