Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Фінанси Ден. (ІІ частина) Фін. 2011

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2. Сутність бюджетного федералізму полягає у:

1)збалансуванні бюджетів, що входять до складу бюджетної системи;

2)формі внутрішніх міжурядових фінансових відносин, основні принципи організації яких визначає центральна влада. Місцева та регіональна влада при цьому, як правило, відіграє досить пасивну роль;

3)не тільки у формі внутрішніх міжурядових фінансових відносин; це й певна філософія організації політичних відносин між різними рівнями влади?

3.До зведеного бюджету області входять показники:

1) обласного бюджету;

2) бюджетів міст обласного значення цієї області;

3) бюджетів міст районного значення цієї області;

4) зведених бюджетів районів області.

4.До зведеного бюджету району входять показники:

1) районного бюджету;

2) бюджети районів міста;

3) бюджети міст районного значення;

4) сільські та селищні бюджети.

5.Чи є коректними такі терміни:

1)Зведений бюджет територіальної громади міста

А. Так

2)Зведений бюджет територіальної громади

Б.Ні

селища

 

3)Зведений бюджет міста з районним поділом

 

6. Видатки місцевих органів влади поділяються на:

1)поточні, розвитку, на фінансування делегованих повноважень, обов'язкові, факультативні, на фінансування власних повноважень;

2)власні, закріплені, передані, податкові та неподаткові;

3)власні та поточні.

7.Бюджет міста Києва — це:

1) бюджет розвитку;

2) місцевий бюджет;

3) поточний бюджет.

8.Що є причиною виникнення місцевих фінансів:

1) поява держави;

2) наявність територіальних колективів, відокремлення функцій і завдань, покладених на їхні органи влади; 3) поява товарно-грошових відносин?

81

9. У чому полягає сутність місцевих бюджетів:

1) балансові розрахунки доходів і витрат, що мобілізуються й витрачаються на відповідній території; 2) головний централізований фонд грошових коштів держави; 3) кошти підприємств і населення?

10. Бюджет розвитку є складовою:

1)загального фонду місцевого бюджету;

2)спеціального фонду місцевого бюджету;

3)фонду нагромадження;

4)поточного бюджету.

Ключові терміни і поняття

Місцеві фінанси

Комунальний кредит

Функції місцевих фінансів

Місцеві позики

Фінансова незалежність міс-

Цільові фонди місцевого

цевого самоврядування

самоврядування

Місцеві бюджети

Місцеві податки і збори

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1.Роль місцевих бюджетів в системі місцевих фінансів.

2.Роль місцевих фінансів у реалізації соціально-економічної і регіональної політики.

Бібліографічний список до семінарського заняття

[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 14, 16, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 27]

Семінарське заняття №6

Тема 10. Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання

Мета заняття: поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про міжбюджетні відносини.

План заняття

1.Роль місцевих фінансів в економічній системі держави

2.Міжбюджетні відносини та їх завдання.

3. Види видатків бюджетів та джерела їх здійснення. 4. Розмежування видатків між бюджетами.

82

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Перше питання теми пов‘язане з визначенням ролі місцевих фінансів в економічній системі держави.

Місцеві фінанси відіграють надзвичайно вагому і багатопланову роль в економічній системі кожної держави, де визнається і діє фінансово спроможне місцеве самоврядування. Місцеві фінанси, як специфічна сфера економічних відносин, впливають на соціальноекономічне становище країни та її фінансову безпеку, сприяють розвитку демократії в суспільстві, визначають умови життєдіяльності громадян та рівень їх добробуту.

Місцеві фінанси відіграють важливу роль у забезпеченні в державі фінансової безпеки, яка є однією з найважливіших складових економічної безпеки країни. Фінансова безпека має вирішальне значення у функціонуванні економічної системи загалом, впливає на всі сфери суспільного життя; без її забезпечення неможливе досягнення як поточних, так і перспективних загальнонаціональних цілей розвитку.

Фінансова безпека — порівняно нова і надзвичайно широка за своїм змістом категорія, яка протягом останніх років активно досліджується у вітчизняній економічній літературі. До основних індикаторів фінансової безпеки належать, перш за все ступінь виконання зведеного і державного бюджету, дефіцит державного бюджету та його фінансування, формування і використання позабюджетних фондів, рівень перерозподілу валового внутрішнього продукту через зведений бюджет тощо. Дослідження цих показників дає можливість зробити висновок щодо безпосереднього впливу на їх розмір загального стану місцевих фінансів і місцевих бюджетів, їх збалансованості, забезпечення власними доходними джерелами, механізму надання бюджетних трансфертів з державного бюджету. Оскільки місцеві бюджети є складовою зведеного бюджету України і впливають на його характеристики, то параметри, які характеризують їх функціонування, слід відносити до найважливіших критеріїв фінансової безпеки.

Місцевим фінансам відводиться належне місце у втіленні загальних національних цілей, визначених програмними документами розвитку українського суспільства, перш за все це: поліпшення життя народу, підвищення конкурентоспроможності України в глобальній системі, зміцнення основ демократії.

Центральний інститут системи місцевих фінансів — місцеві бюджети, які є інструментом фінансування державних видатків, головним чином тих, які безпосередньо пов'язані з вирішенням проблем економічного і соціального розвитку територій. За рахунок коштів місцевих бюджетів здійснюється переважна частина державних видатків на житлово-комунальне господарство, охорону

83

здоров'я, освіту, фізичну культуру і спорт, культуру, мистецтво та засоби масової інформації, соціальний захист і соціальне забезпечення населення, транспорт, дорожнє господарство, зв'язок та інформатику.

Місцеві бюджети в сучасних умовах значною мірою зумовлюють рівень суспільного добробуту, є одним із основних джерел задоволення життєвих потреб громадян. За рахунок їх коштів здійснюється оплата праці працівникам бюджетної сфери, проводяться додаткові виплати населенню на покриття витрат з оплати житлово-комунальних послуг, допомоги і пільг ветеранам війни та праці, сім'ям з дітьми, малозабезпеченим верствам населення, одиноким престарілим громадянам, які потребують догляду та ін. За допомогою місцевих бюджетів забезпечується надання суспільних послуг населенню, гарантованих Конституцією України: освіта, охорона здоров'я, медична допомога, соціальний захист тощо. З коштів місцевих бюджетів утримуються заклади культури, фізичної культури і спорту, фінансуються молодіжні програми.

За рахунок бюджетних коштів забезпечується розвиток стратегічно важливих регіонів і територій, проводиться структурна перебудова народного господарства, фінансується капітальне будівництво. Як показує досвід, фінансова підтримка конкретних підприємств найбільш ефективна саме на місцевому рівні, оскільки тим самим створюються можливості для обґрунтованого підходу, контролю за витрачанням виділених коштів.

Через місцеві бюджети реалізуються загальнодержавні програми, пов'язані з розвитком галузей народного господарства, у першу чергу сільського господарства, здійснюється підтримка вітчизняних виробників, фінансуються програми з підвищення життєвого рівня населення, створення нових робочих місць, реабілітації та працевлаштування інвалідів, виплачуються допомоги реабілітованим, незаконно депортованим особам, біженцям; фінансується проведення превентивних, оздоровчих, спортивних, культурних заходів.

Місцеві фінанси і місцеві бюджети стали головним інструментом реалізації регіональної економічної політики, основними завданнями якої є: децентралізація влади і передача додаткових функцій з управління економічним розвитком органам місцевого самоврядування, ліквідація значних диспропорцій і підвищення рівнів соціально-економічного розвитку регіонів, забезпечення державних соціальних стандартів та гарантій соціального захисту населення, незалежно від економічних можливостей територій та ін.

Місцеві фінанси як цілісна і складна система економічних відносин мають відіграти важливу роль у реформуванні вітчизняної економіки, створенні основ ринкового господарювання, формуванні демократичної соціально-орієнтованої держави. Сучасні зміни у сфері

84

місцевих фінансів спрямовані на їх подальшу розбудову і вдосконалення з метою досягнення таких цілей: стабілізація економічної системи; адаптація суб'єктів господарювання, зокрема малих і середніх підприємств, до ринкових перетворень; формування інвестиційно-інноваційної моделі суспільного розвитку; забезпечення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування; формування самодостатніх територіальних утворень; реалізація завдань державної регіональної політики; стимулювання підприємницької діяльності та інвестиційної активності; вирішення соціальних, демографічних, екологічних, національних та інших проблем регіонів.

Опрацьовуючи матеріал до другого питання необхідно ознайомитися з особливостями міжбюджетних відносин, їх завданнями.

Міжбюджетні відносини – це відносини між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхідними для виконання функцій, передбачених Конституцією України та законами України.

Метою регулювання міжбюджетних відносин є забезпечення відповідності між повноваженнями на здійснення видатків, закріплених законодавчими актами України за бюджетами, та бюджетними ресурсами, які повинні забезпечувати виконання цих повноважень.

Міжбюджетний компонент в Україні має вирішувати такі основні завдання:

окреслити чіткий розподіл видатків з одного боку, між державою та місцевими бюджетами, а з іншого - між рівнями місцевих бюджетів з метою посилення їх відповідальності за ефективність видатків і тим самим поліпшити ефективність видаткової політики;

забезпечити більшу стабільність і передбачуваність потоку коштів, які отримують місцеві бюджети з метою поліпшення бюджетного планування та усунення загроз подальшого нагромадження бюджетної заборгованості;

з метою дотримання макроекономічної стабільності встановити на стадії планування суворе бюджетне обмеження загального обсягу видатків місцевих бюджетів, що гарантуватиме спроможність уряду контролювати сумарні видатки при наданні достатньої свободи місцевим органам влади в плані вибору: як використати наявні в них бюджетні кошти;

створити більш дієві стимули для органів місцевого самоврядування до ефективного витрачання коштів, що забезпечується тим, що всі додаткові ресурси, одержані внаслідок ощадливого витрачання коштів, залишаються в їхньому розпорядженні;

85

звільнити місцеві бюджети від тягаря фінансування програм соціального захисту, що ухвалюються й контролюються в центрі;

здійснити вирівнювальні заходи, що дозволять забезпечити справедливий розподіл суспільних послуг між усіма бюджетами країни

втакий спосіб, щоб місцеві органи влади мали однакові загальні доходні можливості для надання суспільних послуг, за які вони відповідають;

забезпечити простоту, прозорість й об'єктивність розподілу трансфертів, позбавити учасників бюджетного процесу можливостей маніпулювати ними і спростити механізм адміністрування трансфертів;

запровадити механізми, які забезпечать повне і вчасне виконання трансфертних зобов'язань;

встановити суворе обмеження суми боргу і запозичень державного і місцевих бюджетів.

Працюючи над третім питанням, ознайомтесь з видами видатків бюджету та джерелами їх здійснення. Для цього можна скористатися даними таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Види видатків бюджетів та джерела їх здійснення

 

ст.82 БК

 

ст.83 БК

 

ст 86 БК

 

Види

 

видатків

Джерела

Критерії

розмежування

бюджетів

 

 

здійснення

видів

видатків

між

 

 

 

 

видатків бюджетів

місцевими бюджетами

Видатки

бюджетів

 

 

 

 

поділяються на:

 

 

 

 

 

1)видатки

 

на

кошти ДБУ

 

 

 

забезпечення

 

 

 

 

 

 

конституційного

ладу,

 

 

 

 

державної

цілісності

 

 

 

 

та

суверенітету,

 

 

 

 

незалежного

 

 

 

 

 

 

судочинства,

а

також

 

 

 

 

інші

передбачені БК

 

 

 

 

видатки, які не можуть

 

 

 

 

бути

передані

на

 

 

 

 

виконання

АР Крим

 

 

 

 

та

місцевому

 

 

 

 

самоврядуванню;

 

 

 

 

86

Продовження таблиці 2.1.

ст.82 БК

ст.83 БК

ст 86 БК

2)видатки, які кошти місцевих Розмежування здійснюється

визначаються

 

бюджетів,

 

у

на

основі

 

 

принципу

функціями

держави

та

тому

числі

субсидіарності

 

 

з

можуть

бути передані

трансфертів

з

урахуванням

 

 

критеріїв

до виконання АР Крим

ДБУ.

 

 

повноти надання

 

послуги та

та

 

місцевому

 

 

 

наближення

 

 

її

до

самоврядуванню

з

 

 

 

безпосереднього споживача:

метою

 

забезпечення

 

 

 

1)

 

видатки

 

на

найбільш

ефективного

 

 

 

функціонування

бюджетних

їх виконання на основі

 

 

 

установ

та

 

 

реалізацію

принципу

 

 

 

 

 

заходів,

які

забезпечують

субсидіарності;

 

 

 

 

необхідне

 

першочергове

3)

видатки

на

 

 

 

надання

 

гарантованих

реалізацію

прав

та

 

 

 

послуг і

які

розташовані

обов'язків АР Крим та

 

 

 

найближче до

споживачів

місцевого

 

 

 

 

 

(здійснюються

з

 

бюджетів

самоврядування,

які

 

 

 

сіл, їх об'єднань, селищ,

мають

 

місцевий

 

 

 

міст).

 

 

 

 

 

 

характер та визначені

 

 

 

2)

 

видатки

 

на

законами України.

 

 

 

 

функціонування

бюджетних

 

 

 

 

 

 

 

установ

та

 

 

реалізацію

 

 

 

 

 

 

 

заходів,

які

забезпечують

 

 

 

 

 

 

 

надання

 

 

 

основних

 

 

 

 

 

 

 

гарантованих

послуг

для

 

 

 

 

 

 

 

всіх

громадян

 

України;

 

 

 

 

 

 

 

(здійснюються

з

 

бюджетів

 

 

 

 

 

 

 

міст

республіканського

АР

 

 

 

 

 

 

 

Крим

та

міст

 

обласного

 

 

 

 

 

 

 

значення, а також районних

 

 

 

 

 

 

 

бюджетів).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3)

 

видатки

 

на

 

 

 

 

 

 

 

функціонування

бюджетних

 

 

 

 

 

 

 

установ

та

 

 

реалізацію

 

 

 

 

 

 

 

заходів,

які

забезпечують

 

 

 

 

 

 

 

гарантовані

послуги

для

 

 

 

 

 

 

 

окремих категорій громадян,

 

 

 

 

 

 

 

або

реалізацію

 

програм,

 

 

 

 

 

 

 

потреба в яких існує в усіх

 

 

 

 

 

 

 

регіонах

 

 

 

України

 

 

 

 

 

 

 

(здійснюються

з

бюджету

 

 

 

 

 

 

 

АР

Крим

та

 

обласних

 

 

 

 

 

 

 

бюджетів).

 

 

 

 

87

88

Четверте питання пов‘язане з особливостями розмежування видатків між бюджетами.

Видатки, що здійснюються з Державного бюджету України: 1)державне управління; 2)судову владу; 3)міжнародну діяльність;

4)фундаментальні та прикладні дослідження і сприяння науково-технічному прогресу державного значення, міжнародні наукові та інформаційні зв'язки державного значення;

5)національну оборону;

6)правоохоронну діяльність, забезпечення безпеки держави та цивільний захист населення і територій (крім заходів, визначених пунктом 16 частини першої статті 91 Кодексу);

7)освіту (середню: спец школи інтернати, школи соціальної реабілітації; проф. - технічну (держ. замовлення); вищу (держ. замовлення), позашкільну (згідно з переліком):

8)охорону здоров‘я;

9)соціальний захист та соціальне забезпечення;

10)культуру і мистецтво;

11)державні програми підтримки телебачення, радіомовлення, преси, книговидання, інформаційних агентств;

12)фізичну культуру і спорт;

13)державні програми підтримки регіонального розвитку та пріоритетних галузей економіки;

14)програми реставрації пам‘яток архітектури, спорудження (створення) пам'ятників і монументів державного значення;

15)державні програми розвитку транспорту, дорожнього господарства, зв‘язку, телекомунікацій та інформатики;

16)державні інвестиційні програми (проекти);

17)державні програми з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки, запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха;

18)створення та поповнення державних запасів і резервів;

19)обслуговування державного боргу;

20)проведення виборів у випадках, передбачених законом, та всеукраїнських референдумів;

21)інші програми, які мають виключно державне значення. Працюючи над даним питанням ознайомтесь з видатками, що

здійснюються з бюджетів сіл, їх об'єднань, селищ, міст районного значення і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Прикладами таких видатків є видатки на:

1)

органи місцевого самоврядування сіл, селищ, міст районного

значення;

2)

освіту (дошкільну освіту; загальну середню освіту

(навчально-виховні комплекси "дошкільний навчальний заклад загальноосвітній навчальний заклад" за умови, що загальноосвітній навчальний заклад - I ступеня);

3) сільські, селищні та міські палаци і будинки культури, клуби, центри дозвілля, інші клубні заклади та бібліотеки.

Необхідно також ознайомитися з:

видатками, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів;

видатками, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів;

видатками місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Питання для обговорення

1.Дайте визначення міжбюджетним відносинам.

2.Яка мета регулювання міжбюджетних відносин.

3.Які ви знаєте види видатків бюджетів?

4.Наведіть джерела здійснення видатків бюджетів.

5.Хто здійснює забезпечення здійснення видатків?

6.Наведіть критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами.

7. Для чого використовуються і як визначаються

фінансові

нормативи бюджетної забезпеченості?

 

8.Як коригуються фінансові нормативи бюджетної забезпеченості для місцевих бюджетів?

9.Назвіть види міжбюджетних трансфертів?

10.Наведіть та охарактеризуйте трансферти, що надаються з Державного бюджету України місцевим бюджетам.

11.Що являють собою дотації вирівнювання та кому вони надаються? 12.Що являють собою субвенції? Для чого і кому вони надаються?

Тестові завдання

1. Міжбюджетні відносини – це:

1)відносини між бюджетами різних країн;

2)відносини між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо забезпечення відповідних бюджетів

фінансовими ресурсами, необхідними для виконання функцій, передбачених Конституцією України та законами України; 3) між бюджетами звітного та попереднього років.

89

2.До видатків, що здійснюються з Державного бюджету України не належать видатки на:

1) державне управління;

2) спеціалізовані школи державної власності;

3) національну оборону;

4) дошкільну освіту.

3.У чому полягає сутність поняття "бюджетне регулювання"

1)повноваженні, яке надане розпоряднику бюджетних коштів відповідно до бюджетного призначення;

2)збалансуванні бюджетів, що входять до складу бюджетної системи;

3)сукупності усіх юридичних норм, які визначають бюджетний устрій країни?

4. Міжбюджетні трансферти — це:

1) кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету іншому; 2) різновид довготермінового кредиту, що погашається клієнтом у розстрочку,

3) розмір витрат на розрахункову одиницю.

5. До міжбюджетних трансфертів не належать:

1) дотації вирівнювання;

2) субвенції;

3) фінансова допомога.

6. Субсидія — це:

1) форма перерозподілу і використання фінансових ресурсів; 2) форма фінансової допомоги держави місцевим органам влади, що надається з метою забезпечення виконання наперед визначених завдань або цільових програм;

3) вид допомоги у грошовій або натуральній формі, що надається із коштів Державного чи місцевого бюджетів.

7. Факультативні витрати місцевих органів влади — це:

1) витрати, які здійснюють місцеві органи влади в обов'язковому порядку за переліком, визначеним законодавством; 2) витрати, що здійснюють місцеві органи влади на власний розсуд,

на основі рішень, прийнятих їхніми представницькими зібраннями; 3) витрати, які здійснюють місцеві органи влади в процесі надання нематеріальних послуг.

8. Спеціальний фонд місцевих бюджетів — це:

1)кошти, спрямовані на реалізацію програм соціального розвитку;

2)класичний випадок закріплення джерела доходів за статтею

90