Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий менеджмент у малому бізнесі / Фінансовий менеджмент у малому бізнесі Заоч. 2013.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи

1. Законспектувати матеріал з теми, використовуючи рекомендовані джерела.

2. Скласти словник основних понять з теми.

Питання для самоконтролю

1. поняття і сутність фінансових ресурсів малих підприємств.

2. Порядок формування первісного капіталу малого підприємства.

3. Джерела формування фінансових ресурсів малих підприємств.

4. Порядок складання звітності малими підприємствами.

5. Показники, які характеризують структуру балансу малого підприємства.

Бібліографічний список

Основна [1- 4; 7]

Додаткова [12; 15;18;21;22;28;29;31;32]

Тема 3. Управління формуванням основного та оборотного капіталу малих підприємств

Мета: узагальнити,закріпити та систематизувати знання з управління формуванням основного та оборотного капіталу малих підприємств.

План вивчення теми

1. Зміст і завдання управління формуванням основного і оборотного капіталу малих підприємств.

2. Джерела формування основного капіталу малих підприємств.

3. Визначення оптимального розміру оборотного капіталу малих підприємств.

4. Управління дебіторською заборгованістю малих підприємств.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Формування основних засобів в малих підприємствах відбувається з великими труднощами у зв’язку з браком коштів на їх придбання. Найприйнятнішою формою фінансування капітальних вкладень малих підприємств є придбання їх в розстрочку. Сутність такої форми придбання основних засобів полягає в тому, що мале підприємство спочатку частково сплачує вартість основних засобів, а решту вартості з відсотками сплачує щомісячно в установлений за домовленістю строк. Придбання основних засобів в розстрочку є доступною формою фінансових відносин для малих підприємств. За цих умов основні засоби не передаються у володіння малому підприємству до повної сплати їх вартості.

Друга форма фінансування придбання основних засобів малих підприємств – це оренда або фінансовий лізинг (форма аналогічна придбанню ОЗ в розстрочку). У такому разі сплачується аванс, як правило, у розмірі тримісячного орендної плати і основні засоби надаються в оренду малому підприємству. Слід зазначити, якщо в оренду надається державне майно, то річна плата за оренду згідно з чинним законодавством не може перевищувати 10% вартості орендованого майна.

Для малих підприємств оренда пов’язана з труднощами, оскільки орендодавець вимагає належного забезпечення орендованих основних засобів.

Фінансовий лізинг передбачає виплату орендарем протягом дії договору коштів, які покривають повну вартість основних засобів, амортизації, а також частину прибутку орендодавця. Після закінчення строку дії договору орендар повинен викупити основні засоби за залишковою вартістю.

Перевагами фінансового лізингу є те, що він дає змогу малому підприємству одержати основні засоби і почати їх експлуатацію, не вилучаючи гроші з обігу. Таким чином, лізинг – ефективний спосіб фінансування придбання основних засобів малих підприємств, які не мають у своєму розпорядженні необхідних коштів для фінансування капітальних вкладень.

Важливо підкреслити, що основні засоби протягом дії строку договору перебувають на балансі лізингової компанії, а платежі, які їй надходять, зараховуються до складу валових витрат малого підприємства, в результаті чого зменшуються його оподатковувані доходи.

Мале підприємство також може орендувати основні засоби на контрактній основі. За таких умов МП використовує основні засоби з мінімальними затратами, оскільки їх ремонт та обслуговування здійснюється за рахунок орендодавця.

Перевага орендного методу фінансування основних засобів полягає в тому, що таке фінансування можна отримувати від декількох постачальників. Крім того, у разі банкрутства малого підприємства кредитори зберігають своє майно, оскільки воно передано в оренду.

Фінансування основних засобів малих підприємств на основі оренди може здійснюватися за такими принципами:

По-перше, на пайових засадах, тобто кредитор вимагає від малого підприємства сплатити визначену суму грошових коштів.

По-друге, у випадку неплатоспроможності малого підприємства протягом певного періоду кредитор, зокрема Фонд державного майна, має право перепродати основні засоби іншому покупцю. Але такі умови повинні бути обумовлені договором оренди між малим підприємством та Фондом держмайна.

По-третє, під час укладення договору оренди встановлюється строк корисної експлуатації основних засобів, що дає можливість розрахувати орендні платежі та суму залишкової вартості цього майна до кінця строку договору.

Одним із прийнятних форм фінансування оборотних засобів для малих підприємств є факторингові операції. Факторинг визначається як діяльність факторингової фірми або факторингового відділення комерційного банку щодо стягнення грошових коштів з боржника свого клієнта й управління його борговими вимогами.

Факторинг особливо ефективний для підприємств малого бізнесу як форма фінансування оборотних активів. Він дає працівникам сконцентрувати увагу на виробничих проблемах і максимізації прибутку, прискоренні отримання платежів за відвантажену продукцію, гарантує повне погашення заборгованості; знижує витрати на реалізацію продукції.

Використання факторингу гарантує оплату відвантаженої продукції , позбавляє постачальників необхідності брати додатково надто дорогі кредити комерційного банку. Все це сприятливо впливає на фінансовий стан малого підприємства.

Витрати на послуги комерційних банків за факторингові операції можуть бути різними:

1) сплата авансами процентів;

2) застосування овердрафту, тобто кредитування дебетового сальдо поточного рахунку малого підприємства;

3) сплата комісійних винагород з доходу після продажу продукції.

Друга форма фінансування оборотних активів – дисконтування рахунків-фактур малих підприємств, тобто рахунки-фактури продаються комерційному банку з обумовленою знижкою. Дисконтування відрізняється від факторингових операцій тим, що комерційний банк відсотки за послуги не отримує, а на суму дисконту зменшує вартість продукції, що зазначена в платіжних документах, які приймає банк для сплати за мале підприємство.