Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
51.71 Кб
Скачать

Технологія побудови графіків засобами Ехсеl [12]

В Ехсеl замість поняття «поле діаграми» застосовуються такі нові поняття, як область побудови діаграми і область діаграми. Область побудови діаграми - це область, до якої входять лише координатні осі і сама діаграма, а область діаграми - це область, яка включає крім координатних осей і самої діаграми ще й заголовок діаграми, позначення одиниць вимірювання координатних осей, легенду тощо.

Кожний елемент діаграми можна виділити, активізувати, а потім здійснювати з ним різні перетворення, як-от: змінювати розміри, редагувати, здійснювати форматування (оформлення). З переміщенням курсора миші по побудованій діаграмі біля кожного елемента діаграми з'являється підказування щодо його назви. Ці підказування допомагають знайти потрібний елемент діаграми, який можна виділити, активізувати за допомогою лівої кнопки миші.

Виділення будь-якого елемента діаграми можна зробити також за допомогою панелі інструментів Диаграммы. Щоб відобразити цю панель інструментів на екрані, потрібно обрати команду Вид, Панели инструментов, а потім у списку, що з'явився, - елемент Диаграмма або із контекстного меню вибрати команду Диаграмма і далі будувати необхідний графік.

Ехсеl дає можливість змінювати зовнішній вигляд області побудови діаграми та області діаграми, тобто змінювати форму ліній рамки обрамлення, колір і візерунок заповнення їхніх внутрішніх частин. Для зміни ліній рамок, обрамлення кольорів і візерунків області побудови діаграми й області діаграми необхідно відкрити відповідне діалогове вікно Формат области построения і Формат области диаграммы.

В Ехсеl замість терміна графічний образ використовується термін маркер даних - один елемент даних, або, за статистичною термінологією, цей термін відповідає такому вигляду графічного образу, як точка, за допомогою якої на графіках відображають окремі значення певної ознаки кожного елемента статистичної сукупності або певних груп її елементів, а поняття ряд даних відповідає поняттю статистичних рядів - рядів розподілу і часових рядів. При побудові діаграм на основі даних, наведених у таблиці, окремими рядами даних можуть бути дані або одного стовпчика, або одного рядка таблиці.

Для позначення координатних осей - осі X і осі Y - нарівні з цими термінами в Ехсеl вводяться відповідно такі нові поняття, як Ось категорий (Вісь категорій) і Ось значений (Вісь значень). За замовчуванням Ехсеl задає шкалу таким чином, що максимальне числове значення вихідних даних є дещо меншим за максимальне числове позначення, наведене на шкалі. Про те шкалу можна задати і вручну.

Ехсеl пропонує автоматизовану побудову 14 різних типів діаграм (в Ехсеl замість терміна «графік» використовується термін «діаграма», за своїм змістом ці терміни є тотожними), причому для кожного типу діаграми є кілька видів (форматів), як площинних, так і об'ємних, які можуть бути застосовані до даного типу діаграми і які висвітлюються на екрані після вибору того чи іншого типу і виду діаграми.

Важливою особливістю програми Ехсеl є те, що вона дає змогу просто і швидко зробити перегляд кожного типу як стандартних, так і нестандартних діаграм безпосередньо на екрані дисплея після введення вихідних даних. Цей перегляд здійснюється за допомогою графічного зображення обраного типу і виду діаграми, яке виникає перед очима після вибору того чи іншого типу і виду діаграми та натискання і утримання командної кнопки Просмотр результата, що міститься в нижній частині діалогового вікна Тип диаграммы. Щоб відчинити це діалогове вікно, потрібно обрати команду Вставка, Диаграмма. Такий перегляд надає можливість не лише перевірити правильність вибору конкретного типу і виду діаграми, а й просто і швидко обрати такий її тип і вид, який найкраще відповідатиме характеру і цілям графічного зображення вихідних статистичних даних.

Представимо основні типи діаграм, що їх пропонує будувати Ехсеl, при цьому їх перелік наводитимемо в тому самому порядку і з тим самим їх описом, які містить діалогове вікно Тип диаграммы. Опис кожного типу діаграм, який містить діалогове вікно Тип диаграммы, братимемо в лапки, доповнюючи його певними коментарями.

1. ГИСТОГРАММА (Стовпчикова) - «відображає значення різних категорій», тобто значень, розміщених на осі X. Маркерами (графічними образами) в гістограмі є вертикальні прямокутники (стовпчики), які можуть бути розміщені залежно від виду діаграми або суміжно, тобто щільно прилеглими один до одного, або роздільно, тобто з певним проміжком між сусідніми прямокутниками. Вживаний у російськомовній версії Ехсеl для позначення цього типу діаграм термін «гистограмма» не можна визнати вдалим, оскільки він не відображає специфічних особливостей графічного образу цього типу діаграм.

У англомовній версії Ехсеl для позначення цього типу діаграм використовується слово «Соlитп», що означає «стовпчик». Термін «гістограма» в економіко-статистичній літературі є загальноприйнятим для позначення специфічного виду діаграм, який застосовується для графічного зображення особливого виду статистичних рядів, а саме інтервальних рядів розподілу.

2. ЛИНЕЙЧАТАЯ (Стрічкова) - «відбиває значення різних категорій». Зауважимо, що в цьому типі діаграм на відміну від стовпчиків маркерами (графічним образом) є горизонтальні прямокутники (стовпчики), які в економіко-статистичній літературі заведено позначати терміном стрічками або смугами, а саму діаграму називати стрічковою або смуговою. У англомовній версії Ехсеl для позначення цього типу діаграм використовується слово «Ваr», що означає стрічка.

3. ГРАФИК (Графік) - «графік з маркерами, які позначають точки даних», точніше кажучи, це лінійний графік з позначеннями окремих значень статистичного ряду, що відбивається на графіку. У лінійному графіку маркерами (графічними образами) є зазвичай суцільна лінія.

4. КРУГОВАЯ (Кругова) - «відбиває внесок кожного значен­ня в загальну суму». Маркерами в круговій діаграмі є окремі сектори круга. Цю діаграму дуже часто використовують для представлення структури сукупності.

5. ТОЧЕЧНАЯ (Точкова) - «дає можливість порівнювати пари значень». У точковій діаграмі маркерами (графічним образом) є точки, які в окремих видах діаграм цього типу з'єднуються відрізками ліній одна з одною.

6. С ОБЛАСТЯМИ (Шарові) - «відбиває зміну як загальної суми, так і внеску окремих значень». В економіко-статистичній літературі діаграми такого типу називаються шаровими.

7. КОЛЬЦЕВАЯ (Кільцева) - «подібна до кругової, але може відбивати кілька рядів даних».

8. ЛЕПЕСТКОВАЯ (Радіальна) - «діаграма з маркерами, які позначають значення даних».

9. ПОВЕРХНОСТЬ (Поверхня) - «відбиває зміну значень за двома вимірами у вигляді поверхні».

10. ПУЗЬІРЬКОВАЯ (Бульбашкова) - «відбиває на поверхні набори даних із трьох значень. Подібна до точкової діаграми, але третя величина відбиває розмір бульбашки».

11. БИРЖЕВАЯ (Біржова) - «відбиває набори даних із трьох значень (найвищий курс, найнижчий та курс закриття)».

12. ЦИЛИНДРИЧЕСКАЯ (Циліндрична) - «гістограма зі стовпчиками у вигляді циліндрів».

13. КОНИЧЕСКАЯ (Конусова) - «гістограма зі стовпчиками у вигляді конусів».

14. ПИРАМИДАЛЬНАЯ (Пірамідальна) - «гістограма зі стовпчиками у вигляді пірамід».

Як уже зазначалося, вказані в діалоговому вікні Тип диаграммы типи діаграм, не зовсім збігаються з аналогічними назвами і характеристиками, вживаними в економіко-статистичній літературі. Ці зауваження стосуються і наведеної для кожного типу діаграм характеристики щодо їх призначення. Крім того, вони не охоплюють усіх видів статистичних графіків, зокрема, одностовпчикову і однострічкову діаграми, серійні та компонентні діаграми, двобічну стрічкову діаграму, діаграми в трикутній системі координат тощо.

Вказані типи діаграм називаються стандартними. Крім цих типів діаграм Ехсеl пропонує ще 19 нестандартних типів. Нестандартні типи діаграм базуються на стандартних типах, проте вони містять додаткові графічні засоби, які розширюють не лише наочні, а й пізнавальні, аналітичні можливості діаграм. Зокрема, вони містять такі графічні елементи, як легенда, координатна сітка, логарифмічна шкала, пояснювальні написи, різні кольори для заливки тощо. Щоб мати доступ до нестандартних типів діаграм, потрібно обрати команду Вставка, Диаграмма і після появи діалогового вікна Тип диаграммы - вкладку Нестандартные.

Графічні засоби Excel дають можливість будувати діаграми двох видів залежно від місця їх розташування та особливостей побудови, зберігання та редагування. Як вбудовані діаграми, так і діаграми на діаграмних сторінках можуть бути побудовані такими способами: автоматично, тобто за замовчуванням; за допомогою майстра діаграм і перебудовою раніше побудованих діаграм. Однак у будь-якому випадку, перед тим, як розпочати побудову будь-якої діаграми, вихідна таблиця даних, на основі яких треба побудувати діаграму, повинна бути готова і виділена, активізована.

Автоматичний спосіб побудови діаграм або за замовчуванням є найпростішим і найшвидшим способом їх створення. Він дає змогу створювати діаграми, так би мовити, миттєво. Але автоматично побудована діаграма не містить деяких основних елементів експлікації діаграми, зокрема заголовка діаграми, написів на вертикальній шкалі (осі ординат) і т. ін. Однак графічні засоби Ехсеl дозволяють усіх їх додати, включаючи і таблицю вихідних даних, а також здійснювати різні види форматування, наприклад форматування тексту і чисел, осей і маркерів даних тощо.

Майстер діаграм є одним із найпотужніших графічних засобів Ехсеl. Майстер діаграм складається з чотирьох послідовних діалогових вікон, що дозволяють управляти процесом побудови діаграми і контролювати його шляхом перегляду на кожному кроці її побудови. Це діалогове вікно містить кнопки, за допомогою яких можна переходити від одного діалогового вікна, виконуючи за допомогою його засобів певний набір процедур з побудови діаграми, до іншого, або пропускати те або інше діалогове вікно для автоматичного завершення побудови діаграми.

Перед тим, як розпочати побудову діаграми за допомогою майстра діаграм, вихідна таблиця даних, на основі котрої треба побудувати діаграму, повинна бути готова і виділена. Майстер діаграм дозволяє зробити це в процесі побудови діаграми, але попереднє виділення спрощує процес її побудови.

Соседние файлы в папке 4