Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bukh_oblik / практич. зан / Практ 14, 15,16 зрплата.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Модуль 2

Змістовий модуль 1

Практичне заняття №16

Тема 8: Облік праці, її оплати та соціального страхування персоналу

Мета заняття: засвоїти порядок складання розрахунково-платіжної відомості, систематизації інформації в ній для записів на рахунках синтетичного обліку

Обладнання:

  • План рахунків бухгалтерського обліку і інструкція про його застосування;

  • Розрахунково-платіжна відомість

  • Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 26 “Виплати робітникам”;

  • Калькулятори СІТІZEN.

План проведення практичного заняття

1. За умовами завдань нарахувати основну заробітну плату, допомогу за дні тимчасової втрати працездатності; заробітну плату за дні щорічної чергової відпустки, інші виплати робітникам умовного підприємства.

2. Розрахувати внески до фондів соціального страхування, податок на доход фізичних осіб.

3. Визначити заробітну плату належну до видачі.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Для виконання завдань практичного заняття студенти повинні:

знати:

- порядок нарахування заробітної плати за різними формами і системами оплати праці;

- основні положення законодавчих і нормативних документів з обліку розрахунків за дні чергових щорічних відпусток, допомоги за дні тимчасової втрати працездатності;

вміти:

- правильно застосовувати План бухгалтерських рахунків для обліку розрахунків по заробітній платі;

- складати розрахунки заробітної плати за дні щорічної чергової відпустки, допомоги за дні тимчасової втрати працездатності та регістри обліку, в яких фіксується інформація про працю і заробітну плату;

Рішення завдання дозволить закріпити придбані навички з обліку розрахунків по заробітній платі. При складанні розрахунково-платіжної відомості слід пам'ятати, що на загальну суму нарахованої заробітної плати складається кореспонденція бухгалтерських рахунків по Дебету рахунків витрат 23,91,92,93 тощо і кредиту рахунку 661,663. Тому розрахунково-платіжні відомості складають окремо за різними структурними підрозділами та категоріями працюючих. Крім того для цілей управління необхідна інформація про витрати на заробітну плату різних структурних підрозділів і служб підприємства.

Завдання 16.1 і 16.2 передбачає нарахування та визначення належної до виплати заробітної плати персоналу одного підприємства. Але у першому наведена інформація для нарахування заробітної плати управлінського персоналу, а у другому - робітникам виробничого цеху. Тому повинні складатись дві окремі розрахунково-платіжні відомості. За даними табелю обліку робочого часу та бази даних для розрахунку заробітної плати, середньомісячної заробітної плати для нарахування відпускних і лікарняних скласти розрахунково-платіжну відомість (додаток М).

Завдання до практичного заняття

Завдання 16.1

Товариство з обмеженою відповідальністю “Ефект” виготовляє джинсові брюки та спідниці. На підприємстві у січні за штатним розкладом працювали:

з/п

Прізвище, ім’я, по-батькові

Посада

Посадовий оклад, грн.

1

2

3

4

управління підприємством:

Туманов Костянтин Степанович

Івченко Леся Михайлівна

Бурузько Олена Вікторівна

Варламов Сергій Микитович

директор

гол. бухгалтер

касир

водій 1 кл.

1800, 00

1500, 00

650, 00

1000,00

Підставою для нарахування заробітної плати є табель обліку робочого часу за формою П-12 (таблиця 16.1). Усім у звітному місяці нараховано премію в розмірі 20% від фактичного заробітку. Інших доплат і надбавок не нараховувалось.

Примітка:

  1. Доход Варламова С.М. за попередні 12 місяців для нарахування відпускних – 16800 грн. (святкових днів – 10).

  2. Доход Бурузько О.В. за попередні 6 місяців для нарахування лікарняних –7500 грн., відпрацьовано робочих днів – 109, страховий стаж – 7 років.

Водій отримує щомісяця доплату за класність в розмірі 25% від нарахованої основної заробітної плати та сплачує аліменти на одну дитину (в розмірі 30% мінімальної заробітної плати).

Необхідно:

  1. Скласти розрахунково-платіжну відомість (додаток М) за січень місяць

  2. Нарахувати на фонд заробітної плати внески до фондів соціального захисту за ставками встановленими законодавством (до фонду від нещасних випадків умовно - 1%);

  3. Скласти бухгалтерські проводки на всі визначені суми та вписати дані у відомість аналітичного обліку розрахунків із фондами.

Завдання 16.2

На поточний рік встановлена така тарифна сітка для основних виробничих робітників ТОВ “Ефект”:

Розряди

1

2

3

4

5

Коефіцієнти

1

1,20

1,35

1,50

1,70

Годинна тарифна ставка робітника 1 розряду основного виробництва – 6,40 грн. Тривалість робочого дня 8 год. при п’ятиденному робочому тижні.

У січні 200 -р. 22 робочих дні за календарем (святковими є 1,7 січня). Інформацію для розрахунку основної і додаткової заробітної плати за звітний місяць основним виробничим робітникам бригади № 1 , що виготовляє джинсові брюки, наведено у таблиці 16.3

Таблиця 16.3

Соседние файлы в папке практич. зан