Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_5Access Лабораторная работа № 11-12.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
966.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Інформатики та комп’ютерних технологій

Реєстр.№ __________

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання лабораторної роботи №11-12

Складні (підлеглі) форми Access. Звіти для багатотабличних баз даних Access

з дисципліни Інформаційні системи в менеджменті

для студентів IVкурсу

для спеціальності 6.050200 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

напряму підготовки 0502 «Менеджмент»

факультету Міжнародних економічних відносин

Херсон – 2009 р.

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни Інформаційні системи в менеджменті

Укладачі: Вишемирська С. В., Огнєва О.Є. кількість сторінок – 24

Рецензент:

к.т.н., доцент кафедри Інформаційних технологій ХНТУ Дідик О. О.

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри Інформатики і комп’ютерних технологій

протокол № _____ від ________________

Зав. кафедри _________ Рогальський Ф. Б.

Відповідальний за випуск Вишемирська С. В.

ВСТУП

Мета заняття

Цією лабораторною роботою продовжується створення нової інформаційної системи, призначеної для роботи комерційної фірми, яка займається роздрібною торгівлею. Запропоновані лабораторні роботи є п’ятою та шостою з шести робіт, за допомогою яких буде створено інформаційну систему. Метою даного заняття є знайомство, створення та використання підлеглих форм Access, розробка полів, що обчислюються, в головних та підлеглих формах, створення та редагування звітів із різними рівнями групування. Студенти повинні вміти створювати складні форми, використовувати поля, що обчислюються, додавати діаграми на форми. Також задачею даних лабораторних занять є створення звітів за допомогою майстра та наступне коригування звітів у конструкторі.

Місце заняття у викладанні дисципліни

Виконання роботи базується на знаннях, які студенти отримали під час виконання попередніх лабораторних робіт (розробка інформаційної систем „Деканат”, лабораторні роботи №1-6). Основою для проведення лабораторної роботи є база даних Commerce, створена у лабораторній роботі №7, доповнена різними запитами у роботі №8, із кнопковою формою та модифікованими формами у роботах №9–10.

Робота є логічним продовженням для застосування отриманих теоретичних знань та практичних навичок, отриманих у попередніх роботах. Завдяки отриманим елементарним практичним навичкам роботи в СКБД Microsoft Access, дана робота є ускладненим варіантом практичного завдання.

Виконання роботи проводиться за допомогою системи керування базами даних Microsoft Access.

Структура заняття

1. Для досягнення цілей даної роботи студенти повинні вміло оперувати формами як засобом для виведення інформації та отримання певних результатів.

2. Студентам пропонується створити головну форму, за допомогою майстра впровадити в створену форму підлеглу форму. Розрізняти навігацію по головній та підлеглій формі.

3. Для вдосконалення роботи із формами в конструкторі форм студенти повинні відкоригувати головну форму, замінивши просте поле на поле зі списком. Обов’язково потрібно здійснити зв’язок головної та підлеглої форми.

4. Студенти повинні створити поле, що обчислюється, в підлеглій формі. Причому дані для обчислення вибираються і з головної форми, і з підлеглої.

5. Також необхідним є створення поля, що обчислюється, в головній формі. Джерелом інформації для цього поля є дані підлеглої форми.

6. На наступному кроці роботи студенти повинні опанувати такий засіб Microsoft Access, як звіти. Для досягнення необхідного результату спершу створюється проміжний запит. Потім на основі цього запиту створюються необхідні звіти. Далі пропонується в конструкторі відредагувати звіт, видаливши зайву інформацію, змінивши шрифти, додавши розділові лінії та нумерацію записів.

7. Підсумком роботи зі звітами є створення звітів із підсумковими діаграмами.

8. Закінченням створення інформаційної системи Commerce є редагування кнопкової форми наступним чином: групування попередніх команд до окремої групи кнопок та додавання двох нових груп кнопок у кнопкову форму (для роботи із підлеглими формами та роботи із звітами).