Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП лаб.практ. ІІІ ч..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
700.93 Кб
Скачать

Лабораторна робота 1 навчання з питань охорони праці

Мета роботи. Ознайомитись iз Положенням про навчання з питань охоронипрацi, видами iнструкцiй та iнструктажiв та iх реєстрацiєю. Навчитись використовувати iнструктивну документацiю у практичнiй дiяльностi.

Загальнi вiдомостi

Однiєю iз основнихпричин травматизму та професiйних захворювань на виробництвi являється відсутнiсть або неякiсне проведення навчання з питань охорони працi.

Усi працiвникипiд час прийняття на роботу та в процесi проходять iнструктування (навчання) зпитань охорони працi, надання долiкарськоїдопомоги потерпiлим вiд нещасних випадкiв, про правила поведiнки при виникненніаварiй.Інструктаж проводиться на пiдставi спецiальноїiнструкцii.

Інструкц— це нормативний документ ”Положення про розробку iнструкцiй з охорони праці”, затверджено наказомДержнаглядохоронпрацi вiд 29 сiчня 1998 р.№9),що встановлюєбезпечнi прийоми i методипрацi пiд час експлуатацiїконкретнихвидiв машин, механiзмiв, верстатного, електричного, хiмiчного, газового, лазерного та iншого обладнання.

Інструкцii подiляють на:

- iнструкцiї, що належать до державних мiжгалузевих нормативних актівпро охорону працi;

- примiрнi iнструкцiї;

- iнструкцiї, що дiють на пiдприємствi.

Iнструкцiї повиннi мiстити тiльки тi вимоги щодо охорони працi, дотримання яких є обов’язковим для самих працiвникiв. Кожнiй iнструкцiїприсвоюється назва i скорочене позначення (код,порядковий номер). В них знаходяться конкретнi вiдомостi про безпечну організацiю та утримання робочого мiсця, його небезпечноїзони, запобiжнi засоби, системи сигналiзаціїта блокування, дiїу разi виникнення аварiїтощо.Інструкціїповиннi мiстититакi роздiли:

- загальнi положення;

- вимоги безпеки перед початком роботи;

- вимоги безпеки пiд час виконання роботи;

- вимоги безпеки пiсля закiнчення роботи;

- вимогибезпекив аварiйних ситуацiях.

Інструкцiя фiксуєзабороннi діїпрацюючих, з метою виключення помилок, якіможуть призвести до травм на робочому мiсцi,профотруєнь i профзахворювань.

Особи, якi не пройшли навчання, iнструктаж та перевiрку знань з охоронипрацi, до роботине допускаються. У певних випадках за наказом або розпорядженнямпопідприємству (структурному підроздiлу) працiвникипроходять стажування.

У разi незадовiльнихзнань зпитань охоронипрацiпрацiвники повиннi пройти iнструктаж повторно. Напроханняпрацiвника проводитъся додатковий iнструктаж зпитань охоронипрацi.

Основніпитання про систему нанчання зпитаньохоронипрацi, яке проводиться зпрацiвниками впроцесiїх трудовоїдiяльностірегламевтуються у “Типовомуположенніпро навчання зпитань охоронипрацi”, що затверджено Наказом Комiтетупо нагляду за охороноюпрацi Украiнивід17.02.99№ 27(ДНАОП 0.00-4.12-99).

Типове положення встановлюєпорядок i видинавчання, а також формуперевiрки знань зпятань охоронипрацiпрацiвникiв та осiб, якiпроходять навчання в закладах освiти. Вимоги даного нормативного актаєобов’язковимидля виконания усiма центральнимиi мiсцевимиорганами виконавчоївлади, асоцiацiями, концернами, корпорацiями, iншими об’єднаннямипiдприємств,пiдприємствами, установами, органiзацiями незалежно вiд форм власностi та видiв дiяльностi. Навчання та вiдповiдна перевiрказнаньпрацiвникiв зпитань охоронипрацi проводиться за тиминормативними актами про охоронупрацi, додержання яких входить доїх службових обов’язків, i можутьпроводитись яктрадицiйними методами, так i з використанням сучасних технічних засобiв на-

вчання: аудiовiзуальних засобiв, комп’ютерних навчально-контролюючих систем, комп’ютерних тренажерiв тощо. Органiзацiю навчання та перевiрки знань з питань охорони працi працiвникiв при пiдготовцi, перепідготовцi,пiдвищеннi квалiфiкацiїна пiдприємствi здiйснюютьпрацiвникислужби кадрiв або iншi спецiалісти, яким керiвником пiдприємства доручена органiзацiя цiєїроботи.

На пiдприємствах для перевiркизнань працiвникiв з питань охорони працi наказом (розпорядженням ) керiвника створюютъсяпостiйно дiючi комісії.Головами комісiїпризначаються заступникикерiвників пiдприємств, у службовi обов’язкияких входить органiзацiя роботиз охоронипрацi, до складу комісiївходять спецiалiстислужбиохоронипрацi, юридичної,виробничої i технiчноїслужб, представникиорганiв державногонагляду заохороноюпрацi та профспiлок. Усiчлени комiсiїу встановленому цим Типовим положенням порядкуповиннi пройти навчання та перевiркузнань з питань охоронипраці.

Передперевiркоюзнань працiвникiв з питань з охоронипрацi на пiдприємствi органiзовуються заняття: лекції,семінари та консультацiї. Перелiк питань для перевiркизнань з охоронипрацi з урахуванням специфiкивяробництва складають члени комiсiїз перевiркизнань з питань охоронипрацi, погоджуєслужба охоронипрацi i затверджуєкерiвникпiдприємства.

Усi працiвники, які приймаютьсяна постiйну чи тимчасову роботу i при подальшiй роботi,повиннi проходитинапідприємствiнавчання в формi iнструктажiв з питань охорони працi, надання першоїдопомогипотерпiлим вiд нещасних випадкiв, а також з правил поведiнкита дiй при виникненнi аварiйних ситуацiй, пожеж i стихiйних лих.

Інструктажi з охорони працi: за характером i часом проведення iнструктажi з питань з охоронипрацi подiляються на вступний, первiсний, повторний, позаплановий та цiльовий.

Вступнийiнструктаж проводиться:

- з усiма працiвниками, які приймаютьсяна постiйну або тимчасову роботу, незалежно вiдїх освiти, стажу роботиза цiєю професiєю та посади;

- з працiвниками iнших органiзацiй, якi прибули на пiдприємство, i беруть безпосередню участь у виробничому процесi або виконують iншi роботи;

- з водiями транспортних засобiв, якi вперше в’їжджають на територiю підприємства;

- з учнями та студентами, якi прибули на підприємство для проходження виробничоїпрактики;

- у разi екскурсiй на пiдприємство;

- з усiма вихованцями, учнями та iншими особами, якi навчаються в закладах освiти, при оформленнi або зарахуваннi до закладiв освiти.

Вступний iнструктаж проводить спецiалiст з охоронипрацi або особа, на яку за наказом по пiдприємству покладено цi обов’язки, а з учнями та студентами — викладач або особа, компетентна зпитань з охоронипрацi. Цей iнструктаж проводиться разом з представником вiддiлу кадрiвпiдприємства.

Вступний iнструктаж проводиться в кабiнетi охорони працi або в спецiально обладнаномупримiщеннi з використанням сучасних технiчнях засобiв навчання, навчальних та наочних посiбникiв запрограмою, розробленою службою охороняпрацi з урахуванням особливостейпідприємства. Програма та тривалiсть iнструктажу затверджується керiвником пiдприємства. Орiєнтовнийперелiк питань для складання програми вступного iнструктажу наводиться (пункт 4.2.2 Типового положення про навчання з питань охоронипрацi).