Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОМОРФОЛОГИЯ РЕФЕРАТ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
99.97 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Херсонськийдержавнийуніверситет

Кафедра екології і географії

ОКЕАНІЧНИЙ ВУЛКАНІЗМ, ХРЕБТИ ПЛЮМИ ”

Виконавець: студент 3 курсу 321 групи

напрямупідготовки

6.040104.Географія*

Капушенко Юрій Володимирович

ВСТУП

ГЛАВА 1. ОСОБЛИВОСТІ ОКЕАНІЧНОГО ВУЛКАНІЗМУ, ЙОГО ПОШИРЕННЯ. КЛАСИФІКАЦІЇ ВУЛКАНІЧНИХ БУДІВЕЛЬ, ИЗВЕРЖЕНИЙ І ЛАВ

ГЛАВА 2. СЕРЕДНЬО ОКЕАНІЧНИХ ХРЕБТІВ ЇХ МОРФОСТРУКТУРА І ОСОБЛИВОСТІ ВУЛКАНІЗМУ. НЕОВУЛКАНІЧЕСКАЯ ЗОНА

ГЛАВА 3. ІСЛАНДСЬКИЙ ВУЛКАНІЗМ, ЙОГО МОРФОЛОГІЧНІ ВИДИ І ТЕКТОНІЧНА ОБУМОВЛЕНІСТЬ. ГЕОЛОГІЧНА ІСТОРІЯ ІСЛАНДІЇ

ГЛАВА 4. ПОНЯТТЯ ПЛЮМ. ВИДИ ОКЕАНІЧНОГО ПЛЮМОВОГО ВУЛКАНІЗМУ. ГАВАЙСЬКІ ОСТРОВИ ЯК ПРИКЛАД ПРОЯВИ ПЛЮМОВОГО ВУЛКАНІЗМУ

ГЛАВА 5. ВУЛКАНІЧНІ ОСТРІВНІ ДУГИ. ВУЛКВНІЗМ І ТЕКТОНИКА

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Вулканизм являє собою сукупність процесів і явищ, пов'язаних з переміщенням магматичних мас і супроводжуючих їх газо-водних продуктів з глибинних частин земної кори, а також верхньої мантії на поверхню [Геологічний словник, 1973]. У зв'язку з тим, що більша частина океанічних вулканів, під якими ми будемо розуміти вулкани, що утворилися на ділянках літосферних плит із земною корою океанічного або субокеанічного типу - діючі або діяли у відносно недавньому геологічному минулому (як правило, вони мають кайнозойский вік), океанічний вулканізм представляє особливий інтерес для різних областей науки - географічної (у тому числі геоморфології), геологічної, геофізичної. Важливою причиною, збудливою цей інтерес, є потенційна небезпека вулканізму як катастрофічного явища, що викликає необхідність ведення моніторингу вулканів і прогнозування їх вивержень. Крім того, океанічний вулканізм представляє і фундаментальний інтерес, наприклад, з точки зору геологічної історії Землі, палеогеографії або визначення віку і будови земної кори за даними, отриманими за допомогою геофізичних методів дослідження.

Вулкани - геологічні тіла і конформні їм форми рельєфу (морфоструктури), виконані вулканічними гірськими породами (вулканітами) і мають канал, по якому магма і гази надходять на поверхню землі. Найбільш яскраво на Землі вулкани представлені саме в районах з корою океанічного типу, невелика потужність якої підвищує ймовірність морфологічного прояву магматизму. В силу відрізняється петрохимических складу лав морфологічні особливості океанічних вулканічних структур значно відрізняються від таких у вулканічних структур, приурочених до континентального типу земної кори.

Існують різні комплекси ендогенних обстановок, що провокують розвиток океанічного вулканізму. Залежно від конкретного комплексу факторів можна виділити: вулкани рифтових зон, вулкани «гарячих точок» і вулкани острівних дуг. Комбінації цих факторів можуть викликати більш специфічні моделі розвитку вулканізму, такі як, наприклад, Азорських або ісландська. Кожна з таких моделей володіє певною морфологією вулканічних апаратів і морфоструктур. Нижче будуть розглянуті всі ці моделі.

Таким чином, об'єктом даної роботи є океанічний вулканізм, а предметом - рельєф областей океанічного вулканізму і фактори, які забезпечили формування цього рельєфу.

В ході даної роботи була поставлена мета розглянути різні форми прояву океанічного вулканізму, їх комбінації, класифікації та властивості, а також провести їх власну систематизацію та районування

Для досягнення даної мети вирішувалися наступні завдання:

. Розглянути детально різні варіанти розвитку вулканізму і їх поєднання з точки зору різних аспектів, в першу чергу геоморфологічного. Виявити фактори, що зумовлюють конкретний варіант розвитку рельєфу вулканічних областей.

. Зробити висновок про подібності і розходження між різними областями вулканізму в геоморфологічному, геологічному, петрохимических і тектонічному аспектах. Визначити і розглянути залежність між цими категоріями.

. Провести районування Світового океану по районах переважного прояви того чи іншого типу вулканізму і виявити обумовленість цього районування тектонічними причинами.

Незважаючи на те, що океанічний вулканізм, в першу чергу його прояви в районах «гарячих точок» і острівних дуг, відомий вже давно, не всі сторони цього явища представляються нам досить вивченими. З одного боку, в науковій літературі, особливо вітчизняній, якісно і детально описані пов'язані з вулканізмом процеси і явища, що спостерігаються в рифтових зонах і в районах острівних дуг. З іншого боку, інформація, пов'язана з плюмовой характером вулканізму і явищем «гарячих точок», розглянута досить докладно тільки в англомовній літературі. Більше того, існуюча в даний час гіпотеза плюма і приписувані їй конкретні процеси навіть закордонним фахівцям видаються вельми сумнівними; відносно погано вивченою є і ситуація, що склалася районі Азорських мікропліти. Таким чином, океанічний вулканізм являє собою перспективне поле для подальшого дослідження.