Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 5 КУРС)).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Зарубіжна література

Давньогрецький роман. Виникнення, види, сюжетна схема, образи героїв. Проблематика роману Лонга «Дафніс і Хлоя».

Давньоримська література. Спадкоємний характер римської культури та літератури, її специфічні риси. Римський театр, звернення до новоаттичної комедії. Специфіка драматургії Плавта, Теренція.

Література доби Октавіана Августа. «Енеїда» Вергілія як римський національний епос: політичний сенс опрацювання міфу. Композиція поеми, Самобутність поеми Вергілія «Енеїда», відмінність від гомерівської поетики: «фатум», герої та боги, патетика оповідання, лірико-драматичний колорит. «Енеїда» у світовій літературі.

Творчість Горація. Тематика, філософська проблематика, жанровий склад його поезії, зв'язок з грецькою лірикою. Значення творчості Горація для розвитку європейської поезії.

Творчість Овідія. Тема кохання в поезії Овідія («Любовні елегії», «Мистецтво кохання»). «Метаморфози» - міфологічна енциклопедія у віршах.

Любовні елегії Тібулла і Проперція, їх значення для європейської літератури. Література імператорського Риму. Нові релігійно-філософські течії. Ідейно-філософська концепція «Метаморфоз» Апулея, специфіка композиції та хронотопу, значення вставних новел.

ЛІТЕРАТУРА СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ Середньовічна література. Періодизація історії середньовічної літератури. Основні чинники розвитку середньовічної літератури: християнство, античність і народна творчість. Специфічні риси середньовічної літератури. Роль церкви в культурі Середньовіччя. Клерикальна література: основні форми і жанри.

Архаїчний епос. Походження, характерні риси. Кельтський (ірландський) епос, його основні цикли. Скандинавський епос та лірична поезія скальдов. Поетика скандинавського епосу. «Беовульф» - пізній приклад архаїчного епосу.

Героїчний епос. Співвідношення фольклорного і літературного аспектів, характерні риси. Героїчний епос Франції «Пісня про Роланда»: типологічні жанрові риси та національна своєрідність. Іспанський героїчний епос «Пісня про Сіда», його національні особливості. Історична дійсність та епічна правда у поемі. Німецький героїчний епос «Пісня про Нібелунгів»: епічна архаїка та риси феодально-лицарської

ідеології.

Куртуазна література. Розвиток рицарської культури в XII - XIII ст. Ідейно-художні особливості лицарської поезії. Поезія трубадурів, її основні форми, жанри й тематика. Німецькі міннезінгери. Виникнення лицарського роману, його відмінність від епосу. Основні цикли куртуазних романів (античний, бретонський (артурівський), східний (візантійський). Творчість Кретьєна де Труа. Роман про Трістана та Ізольду.

Міська література. Загальна характеристика, джерела виникнення та зв'язок з фольклором. Основні жанри міської літератури (фабльо, шванки). Розвиток традицій тваринного епосу в «Романі про Лиса». Дидактична література. Поезія вагантів та її місце в літературі Середньовіччя.

Перехід до доби Відродження. Данте - «останній поет середніх віків і перший поет Нового часу». «Нове життя» як перша європейська художня автобіографія і

коментований поетичний цикл. Композиція і художні особливості книги. Образ Беатріче і традиції поезії «нового солодкого стилю».

Історія створення «Божественної комедії», традиції епосу в творі. Жанрова і композиційна своєрідність поеми, система образів. Данте як діюча особа «Комедії». Алегоричність і символічність художнього світу у поемі. Всесвітня значущість поеми як філософсько-художнього синтезу літератури Середньовіччя та першого твору гуманістичної культури Відродження.

ЛІТЕРАТУРА ДОБИ ВІДРОДЖЕННЯ Доба Відродження. Хронологічні рамки та місце доби Відродження в європейському літературному процесі. Загальна характеристика літератури Ренесансу, її періодизація. Відкриття світу і людини. Роль античної спадщини в здійсненні повороту від релігійної культури до світської, від теоцентризму до антропоцентризму.

Відродження в Італії. Специфіка італійської літератури епохи Відродження. Ф. Петрарка. Італійська лірика Ф. Петрарки, її середньовічні та римські витоки. Поетичне новаторство у «Книзі пісень». Образ Лаури і творах Ф. Петрарки. Новаторство і художня своєрідність лірики Ф. Петрарки, її значення для розвитку європейської ренесансної поезії.

Дж. Боккаччо. «Дєкамерон» Дж. Боккаччо і становлення європейської новели. Структура, тематика і образна система збірки. Синтез літературних традицій у новелах Дж. Боккаччо. «Дєкамерон» як вершина ренесансного реалізму. Значення твору в історії ренесансної літератури та подальшій історії новелістики.

Відродження в Німеччині та Нідерландах, його специфіка. Народна масова література в першій половині XVI ст. «Тіль Ейленшпігель» як авантюрний народний роман. Сатира і моралізм у «Кораблі дурнів» С. Бранта. Діяльність Еразма Роттердамського. «Похвала Глупоті» як філософська сатира. Трагізм та гуманізм письменника.

Відродження у Франції. Передумови виникнення репесансно-гуманістичного руху у Франції, його періодизація та національна специфіка.

Ф. Війон. Виклик середньовічному світосприйманню в поезії Ф. Війона. Своєрідність та новаторство балад Ф. Війона. Розвиток поезії в другій половині XVI ст. Поезія «Плеяди». П. Ронсар. «Проби» М. Монтеня та нова концепція особистості в літературі.

Ф. Рабле, його життя і особистість. Історія замислу і створення роману «Гаргантюа і Пантагрюель». Народно-поетичні джерела роману. Проблематика та художня своєрідність твору. Прийоми комічного. Народна сміхова культура та роман.

Відродження в Англії. Періодизація англійського відродження. «Кентерберійські оповідання» Дж. Чосера. «Утопія» Т. Мора - один з перших утопічних романів.

В. Шекспір. Життя та етапи творчості. Сонети В. Шекспіра: головні образи та мотиви, циклізація, особливості зображення світу інтимних почуттів ліричного героя. Історичні хроніки як спроба створення національної епопеї. Жанрова та композиційна своєрідність комедій, засоби комічного. Драматургія другого періоду: «Гамлет», «Отелло», «Король Лір», «Макбет». Особливості трагічного у В. Шекспіра. Драматургія третього періоду («Буря», «Зимова казка»), її специфіка. Художній метод В. Шекспіра. Світове значення творчості В. Шекспіра.

Відродження в Іспанії, його специфіка та місце у духовному життя країни. Іспанська драматургія XVI - початку XVII століття. Творчість Лопе де Всга, її значення для розвитку світового театру.

М. Сервантес. Загальна характеристика творчості. Жанрове та ідейно-художнє новаторство роману «Дон Кихот». Образи Дон Кихота и Санчо Панси. Поетика роману. Конкретно-історичний і загальнолюдський зміст роману. Дон Кіхот як «вічний образ». Значення твору для європейської літератури Нового часу.