Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod vkazivky do vykon KR_Lohistyka_Zaochne_25_09_2015.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
146.94 Кб
Скачать

Групи матеріальних потоків на складі і питома собівартість робіт з їх виконання

Назва групи матеріальних потоків

Умовне позна­чення групи

Питома вартість робіт на потоках даної групи

Умовне позна­чення роботи

Розмір, грн./т

Внутрішньоскладське переміщування вантажів

Рпв

S1

0,6

Операції в експедиціях

Рек

S2

2,0

Операції з товаром в процесі приймання і комплектування

Рпр, Ркр

S3

5,0

Операції в зоні зберігання

Рзб

S4

1,0

Ручне завантажування і розвантажування

Ррр, Рзр

S5

4,0

Механізоване завантажування і розвантажування

Рмр, Рзм

S6

0,8

Завдання 1. Розрахувати величину загального матеріального потоку на складі

Завдання 2. Розрахувати вартість вантажопереробки на складі

Завдання 3. Диференціювати фактори, які визначають обсяги складської вантажопереробки, на групи факторів, що залежать від умов договорів з постачальниками, і факторів, що залежать від умов договорів з оптовими покупцями

Завдання 4. Ранжувати фактори за рівнем впливу на вартість складської вантажопереробки

Задача 2

Для оволодіння матеріалом даної теми студентам пропонується завдання, в якому відображається реальна ситуація, що виникла у практичній діяльності однієї з провідних європейських фірм.

На підприємство в Нідерландах із Південно-Східної Азії регулярно відвантажується широкий асортимент комплектуючих; аналогічні комплектуючі є можливість закуповувати від постачальників у Європі.

Компанія регулярно зіштовхується з питанням:

1) де закуповувати комплектуючі вироби – в Європі чи в Південно-Східній Азії?

2) як транспортувати вантаж - повітряним чи морським транспортом? Ця задача відноситься до основних завдань транспортної логістики і розглядатиметься у відповідному розділі.

Завдання 1. Вибір джерела закупівлі продукції і визначення пункту утворення матеріального потоку:

Постановка задання:

Практика організації логістичних каналів базується на врахуванні комплексу факторів (як цінових, так і нецінових) при виборі можливих постачальників, що є центрами формування матеріальних потоків. У цьому випадку, крім закупівельної ціни, іншими важливими для компанії критеріями при виборі постачальника є якість виробів, гнучкість і надійність поставки. Також на вибір постачальника впливають такі аспекти матеріального розподілу, як тривалість транспортування, розміри транспортних витрат, необхідність формування і утримання додаткових страхових запасів тощо. Так, при відвантажуванні продукції з Південно-Східної Азії необхідно подолати значно більші відстані і, відповідно – бувають більш тривалі терміни перевезення продукції, ніж при відвантажуванні з Європи.Тому транспортні витрати в цьому випадку будуть значно більшими, а більш тривалі терміни перевезення вимагають створення додаткових запасів у мережі постачання і додаткових страхових запасів, які б гарантували безперебійне виробницво. Більше того, продукція з регіону Південно-Сідної Азії ще й підлягає обкладанню імпортним митом, саме тоді як при відвантажуванні продукції з Європи таке мито є необов’язковим (для країн Шенгенської угоди – взагалі неприпустимим). В таблиці 1 наведені додаткові фактори, які виникають при відвантаженні продукції із Південно-Східної Азії.

При закупівлях існує можливість отримувати комплектуючі, питома (середня) вартість за 1 куб.м яких становить 4000, 6000, 8000, 10000 і 12000 доларів/м3 вантажу. В Південно-Східній Азії ці комплектуючі пропонуються за ціною 100 доларів за одиницю Одночасно в Європі їх можна закуповувати за дещо вищими цінами – від 110 до 120 доларів за одиницю, але без вищевказаних додаткових витрат.