Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР СЗРО.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
145.93 Кб
Скачать

Розрахунок електроживлення базової станції

У мережах стільникового зв'язку найбільшого поширення набули джерела безперебійного живлення (ДБЖ) змінного струму. Організація безперебійного живлення об'єкта передбачає можливість його перемикання при неполадках в електромережі на альтернативне джерело енергії. В ДБЖ будь-якого типу функції такого джерела виконують акумуляторні батареї.

Акумулятори є вторинними елементами живлення або, як їх ще називають, хімічними джерелами струму другого типу.

Акумуляторні батареї функціонують у двох основних режимах: розряду і заряду. Встановлені в ДБЖ змінного струму батареї знаходяться в одному з трьох станів - черговому, аварійному і поставарійному. Оскільки аварії в мережі відбуваються не часто, більшу частину строку експлуатації батарея функціонує в черговому, або буферному, режимі постійного підзаряду. Аварійні режими (живлення навантаження від батареї) в телекомунікаціях займають порівняно невеликий час. Поставарійний – це автоматичний режим заряду розрядженої батареї.

Будь-яка АБ характеризується взаємопов'язаною системою параметрів, базовими з яких є ємніст ь і номінальна напруга. Вибір ємності АБ обумовлений типом навантаження, яке вона буде підтримувати протягом заданого часу при певних режимах розряду. Для будь-якого телекомунікаційного об'єкта визначальними є вимоги з енергопостачання: час роботи, струм розряду, потужність. Вимоги по ємності визначаються на підставі цих характеристик.

Вибір батареї багато в чому залежить від якості мережі: одні батареї краще працюють в буферному режимі, інші розраховані на циклічне застосування. Чим глибше розряджається батарея, тим менше циклів заряду / розряду вона забезпечує.

Наприклад, для ліній зв'язку в сільській місцевості більш важливий параметр кількості циклів заряду / розряду , які може витримати акумулятор. У цих мережах якість електропостачання призводить до частих і тривалих (більше години) відключень випрямних пристроїв з переходом навантаження на живлення від акумуляторної установки. У такому випадку доцільніше використовувати гелеві акумулятори, так як ресурс їх роботи в режимі циклічності вище, ніж у інших акумуляторів.

Вихідні дані для розрахунку параметрів електроживлення наведені в додатку 3 .

Лужні акумуляторні батареї

Лужні герметичні акумулятори та батареї призначені для живлення постійним струмом систем автоматики , сигналізації , зв'язку , приладів та ін.

Герметичні акумулятори призначені для роботи в режимі циклічності (тривалий, середній і короткий режими розряду) і в режимі постійного підзаряду.

Відмінні особливості. У процесі експлуатації акумулятори не вимагають обслуговування (доливок та коригування рівня електроліту). В якості електроліту в нікель-залізних акумуляторах застосовується водний розчин їдкого натру з добавкою ( 20 ± 1 ) г / л гідроксиду літію.

Залежно від умов експлуатації термін служби герметичних акумуляторів і батарей від 3 до 10 років , термін зберігання не менше 2 років.

Гелеві акумуляторні батареї

Основні області застосування:

- системи безперебійного живлення;

- виробництво та передача електроенергії ;

- телекомунікації і зв'язок ;

- системи альтернативної енергії;

- охоронна і пожежна сигналізація;

- аварійне освітлення.

Відмінні особливості:

- стійкість до циклічного режиму експлуатації (понад 1200 циклів заряд - розряд);

- низьке газовиділення завдяки використанню сплаву без сурми і застосуванню технології внутрішньої рекомбінації газів.

Конструкція гелевих акумуляторів зазвичай являє собою модифікацію звичайного свинцево-кислотного акумулятора. До електроліту додається гелевий компонент для скорочення руху всередині акумулятора. У багатьох гелевих акумуляторах також використовуються одноходові клапани замість відкритих повітряних клапанів, це сприяє тому, що гази, які виділяються, знову розчиняються у воді всередині акумулятора, подавляється газоутворення. В акумуляторах на «гелевих елементах» виключено пролиття навіть у разі поломки. Гелеві акумулятори стійкі до циклічного режиму експлуатації (понад 1200 циклів заряд / розряд). Термін служби більше 15 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]