Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Report.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
976.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра комп’ютерної інженерії

Курсовий проект

з навчальної дисципліни

«Системне програмне забезпечення»

Тема: Ч.1 «Розрахунок по базовим дисциплінам планування»

Ч.2 «Інсталяція операційної системи FreeBSD»

Ч.3 «Відпрацювання теоретичного завдання по операційним системам Linux»

Виконав(ла) студент(ка) _TK-201___навчальної групи

Склинська Інна Юріївна_________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Перевірив

Гроза Петро Миколайович_________________

________________________________________

Полтава

2014

Анотація

Розрахунково-графічна робота виконана у відповідності до завдання. Номер варіанту завдання – 19.

Частина 1

Відпрацьована теоретична частина.

В практичній частині - проведено розрахунок та зображено графічно планування по базовій дисципліні – SJN, сама коротка робота – наступна.

Звіт поданий в письмовому вигляді та на DVD-RW (або в електронному вигляді на DVD-RW) файл Sklynska\Report.doc.

Частина 2

Відпрацьована теоретична частина.

В практичній частині:

Створена віртуальна машина FreeBsd з диском – 8 Гb .

Диск розмічений на розділи, вказані в файлі «УСТАНОВКА И НАСТРОЙКА ОС FREEBSD.doc». Для розмітки використано можливості інсталятора FreeBsd.

Проведено налаштування для встановлення операційної системи у відповідності до завдання.

Звіт поданий в письмовому вигляді та на DVD-RW (або в електронному вигляді на DVD-RW)

Теоретична частина - файл Sklynska\Report.doc.

Практична частина

  • Папка «Тask2\» зі знімками екрану, файли

  • «Sklynska 2_1.JPG»

  • «Sklynska 2_2.JPG»

  • «Sklynska 2_3.JPG»

  • «Sklynska 2_4.JPG»

  • «Sklynska 2_5.JPG»

  • «Sklynska 2_6.JPG»

  • Папка «FreeBSD Sklynska» з файлами віртуальної машини FreeBSD Sklynska.

Частина 3

Відпрацьована теоретична частина.

Звіт поданий в письмовому вигляді та на DVD-RW (або в електронному вигляді на DVD-RW)

Теоретична частина - файл Sklynska\Report.doc.

Частина 1 «Розрахунок по базовим дисциплінам планування»

    1. Теоретична частина.

  1. Поняття дисциплін планування.

Дисципліна планування - одна з ключових концепцій в багатозадачності і багатопроцесорних систем, як в операційних системах загального призначення, так і вопераційних системах реального часу.

  1. Необхідність використання дисциплін планування.

Дисципліни планування потрібні для того, щоб ефективно навантажувати систему. Для забезпечення продуктивності системи потрібно дати завдання процесору.

Вимоги до дисципліни планування:

  • Справедливість,

  • Макс. пропускна здатність,

  • Прийнятий час реакції,

  • Гарантований час реакції,

  • Передбачуваність,

  • Врахування зовнішніх пріоритетів,

  • Мінімальні накладні витрати по реалізації дисципліни комплексного використання ресурсів.

  1. Базові дисципліни планування.

PSJN (preemptive SJN - SJN з витісненням) - поточний активний процес уривається, якщо його час виконання, щозалишився, більший, ніжуновоприбулогопроцесу. Дисципліна забезпечує ще більшу перевагу коротким процесам перед довгими. Зокрема, в ній усувається те зростання штрафного відношення для найкоротших процесів, яке має місце в SJN.

HPRN (highest penalty ratio next - з найбільшим штрафним відношенням - наступний) - дисципліна без витіснення, що забезпечує якнайкращі показники справедливості. Це досягається за рахунок динамічного перевизначення пріоритетів. Всякий раз при звільненні ЦП для всіх готових процесів обчислюється поточне штрафне відношення:

p[i]=(w[i]+t[i]) / t[i]

де i - номер процесу; w[i] - час, витрачений процесом на очікування; t[i] - тривалість процесу - передзадана або прогнозована. Для процесу p[i], що тільки що поступив=1. ЦП віддається процесу, що має найбільше значення p[i]. Для коротких процесів HPRN забезпечує приблизно ті ж показники

справедливості, що і SJN, для довгих - ближчі до FCFS. На великому діапазоні середньої тривалості процесів показники, забезпечувані HPRN, представляють середнє між SJN і FCFS і слабо залежать від тривалості. Ще одна гідність HPRN - в тому, що в часі очікування може враховуватися (з деякими ваговими коефіцієнтами) і очікування в інших чергах і, таким чином, виконується більш комплексний облік завантаження системи. Істотним недоліком методу є необхідність перевычисления штрафного відношення для всіх процесів при кожному перемиканні, що погано узгоджується із загальною політикою мінімізації накладних витрат в дисциплінах без витіснення.

SRR (selfish RR - егоїстичний RR) – метод з витісненням, що дає додаткові переваги виконуваним процесам, що дозволяє підвищити пропускну спроможність. Всі процеси розділяються на дві категорії - нові і вибрані. Новими вважаються ті процеси, які не отримали ще жодного кванта часу ЦП, решта всіх процесів - вибрані. Під час вступу до системи кожному процесу дається деякий пріоритет P0, однаковий для всіх процесів, який надалі зростає. В кінці кожного кванта часу перераховуються пріоритети всіх процесів, причому пріоритети нових процесів зростають на величину dA, а вибраних - на величину dB. ЦП віддається процесу з найвищим пріоритетом, а при рівності пріоритетів - тому, який раніше поставлений в чергу.

Показники дисципліни істотно залежать від вибраного співвідношення між dA і dB. При dB/dA=1 дисципліна вироджується в звичайну RR, при dB >> dA - в FCFS. Власне дисципліна SRR забезпечується в діапазоні значень 0<dB/dA<1.

FB (foreground-background - передний-задний плани) - черга готових процесів розщеплюється на дві підчерги - черга переднього плану і черга заднього плану. Черги обслуговуються по дисципліні RR, але чергу переднього плану має абсолютний пріоритет: поки в ній є процеси, черга заднього плану не обслуговується. Новий процес прямує в чергу переднього плану. Якщо процес використовував встановлене число N квантів в черзі переднього плану, але не завершився, він переводиться в чергу заднього плану.

MLFB (multiply level feed back - багаторівневі черги із зворотним зв'язком). Розщеплювання черги готових процесів на дві і більш за підчергу забезпечує селекцію процесів по тривалості - довші процеси потрапляють в черзі з великими номерами і, відповідно, з меншими пріоритетами. Дисципліна MLFB дуже ефективна для систем, що працюють в інтерактивному режимі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]