Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи РЛС / Екзамен / Екзамен 2012 (теоретичні питання 2-5).doc
Скачиваний:
250
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
103.42 Кб
Скачать

7. Призначення і класифікація накопичувачів рлс

Рішення про наявність сигналу ухвалюється по пачці імпульсів, а не по кожному окремому імпульсу. Тому у складі приймального пристрою повинен бути узгоджений фільтр не тільки для одиночного імпульсу, але і для пачки радіоімпульсів. Цей фільтр називають накопичувачем радіолокаційних сигналів.

Накопичувачі радіолокаційних сигналів класифікуються таким чином:

1. По вигляду накопичення: когерентні накопичувачі; некогерентні накопичувачі, змішані.

2. По числу каналів (дальності, швидкості): одноканальні; багатоканальні.

3. За принципом побудови:

на лініях затримки з відведеннями через період повторення;

  • на вузькосмугових фільтрах (фільтрові накопичувачі);

  • на вузькосмугових фільтрах з тимчасовою селекцією (корреляционо-фільтрові накопичувачі);

  • на лініях затримки із зворотним зв'язком (рециркулятори);

  • на інтегруючих потенціалоскопах;

  • на електронно-променевих трубках;

  • цифрові накопичувачі;

  • оптичні накопичувачі.

4. По числу ступенів накопичення: одноступінчаті (кратні); багатоступінчаті (наприклад, двократні); двохетапні.

Найширше застосування в РЛС виявлення знаходять рециркулятори, накопичувачі на базі електронно-променевих трубок і цифрові накопичувачі.

16. Визначення радіолокаційного пізнавання, необхідність пізнавання

Розпізнавання радіолокації - це отримання радіолокаційних характеристик різних об'єктів, вибір інформативних і стійких ознак і ухвалення рішення про приналежність цих об'єктів до того або іншого класу (типу).

Необхідність розпізнавання обумовлена наступними чинниками.

1. В умовах обмежених можливостей засобів поразки облік інформації розпізнавання при цілерозподілі - призначення засобів ураження на найбільш небезпечні повітряні об'єкти, наприклад, стратегічний бомбардувальник; запобігання бойовій дії по пастках, що імітують стратегічний бомбардувальник по ЕВП.

2. Різні засоби ураження працюють по різних класах цілей, тому необхідний розподіл класів цілей по засобах поразки.

По ступеню убування потенційної небезпеки класи цілей розподіляються таким чином: стратегічна авіація (СА), повітряний командний пункт (ПКП), літак РЕБ, літак РУК і ДРЛО, тактична авіація (ТА), БЦ, СКР, крилаті ракети (КР), ДПЛА, вертоліт, літак зв'язку і ретрансляції, легкі ДПЛА, ракета-пастка.

Інформація про радіолокаційні характеристики об'єктів може бути одержана методами як активної, так і пасивної радіолокації.

При активній радіолокації визначення радіолокаційних характеристик об'єктів засноване на віддзеркаленні радіохвиль від об'єктів (на вторинному випромінюванні об'єктів).

При пасивній радіолокації може використовуватися природне радіовипромінювання цілей (це радіотеплолокація), або радіовипромінювання бортових джерел радіосигналів і перешкод (навмисних і ненавмисних).

Радіолокаційними характеристиками об'єктів при активній радіолокації є: ефективна площа розсіяння (ЕПР), спектральні і тимчасові характеристики відображених від цілі сигналів, що містять інформацію про форму цілі, розміри, модуляцію, викликану обертанням турбін, гвинтів, а також поляризаційні характеристики сигналів, відображених від повітряних об'єктів.