Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Пугач / Zavdan_do_KP_13.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

2.2. Вибір виконавчого двигуна та редуктора

Різні існуючі способи вибору двигуна та редуктора враховують, як правило, фактори енергетичного характеру. При цьому задача звичайно формулюється таким чином: необ-хідно вибрати електродвигун та передаточне число редуктора так, щоб при мінімальному рушійному моменті забезпечити потрібну швидкість та прискорення навантаження із ура-хуванням (або без врахування) обмежень щодо нагріву та перевантаження. Двигуни для потужних стежучих систем вибираються в основному за еквівалентним моментом з пе-ревіркою на перевантажувальну здатність або за перевантажувальним моментом з послі-дуючою перевіркою нагріву двигуна. Вибір виконавчого двигуна для малопотужних ПСС здійснюється виходячи з розрахунку потужності необхідної для переміщення об’єкта, обчисленої з урахуванням коефіцієнта запасу, рівного 1.2-1.5, при наступній перевірці на перевантаження за еквівалентним моментом. У ряді випадків, з метою поліпшення динамічних властивостей системи, зокрема швидкодії, вибирають виконавчий двигун, який забезпечує максимальне прискорення, що характеризується відношенням Мп/ Jд, де Мп - пусковий момент двигуна, Jд - момент інерції ротора двигуна.

Вибір двигуна за потужністю для ПСС у загальному випадку виявляється складним. Це обумовлено тим, що при проектуванні доводиться визначати ряд взаємо-зв’язаних параметрів системи, які впливають один на одного.

Для вирішення вказаної задачі необхідно знати паспортні дані машини для номінального режиму роботи. В паспортних даних звичайно вказуються: од - швидкість холостого ходу ; N - номінальна швидкість обертання; МN - номінальний обертовий момент; Мп - пусковий момент двигуна.

В якості виконавчих двигунів ПССПК застосовуються в основному двигуни пості-йного струму незалежного збудження та двофазні асинхронні двигуни. Крокові двигуни, як правило, застосовуються в розімкнених системах, а в замкнених системах вони зустрі-чаються порівняно рідко.

Статична потужність на валу двигуна розраховується за формулою:

Рс= в m Мвс / р (2.7)

де в m - максимальна кутова швидкість виконавчого валу; Мвс - момент сухого тертя на виконавчому валі; р - ККД редуктора. Номінальна потужність вибраного двигуна повинна бути більшою від статичної потужності.

Динаміку двигуна постійного струму характеризує його передаточна функція, яка має вигляд:

Wд (р)= kд/(р(ТяТем р2+ Тем р+ 1)) (2.8)

коли вхідною величиною є керуюча напруга, а вихідною - кут повороту валу двигуна. Тут Тя - електрична стала часу якірної ланки, що визначається як

Тя = Lя/Rя

( Lя-індуктивність; Rя-активний опір якоря) , Тем - електромеханічна стала часу двигуна; Кд - коефіцєнт передачі двигуна.

Залежно від співвідношення Тя і Тем перехідний процес у двигуні буде носити або коливальний ( якщо 4Тяем), або аперіодичний (4Тяем) характер. Якщо знехтувати сталою часу якорної ланки ( Тя <<Тем), тобто вважати процес формування обертового моме-нту двигуна безінерційним, одержимо

Wд (р) =kд/p(Тем р+ 1) (2.9)

Нарешті, при знехтуванні Тем передаточна функція має вид передаточної функцій інтегруючої ланки

Wд (p)= kд

Коєфіцієнт передачі двигуна можна приблизно визначити за паспортними даними:

kд= N / UУN (2.10)

де UУN -номінальна напруга керування.

Динаміку асинхронного двофазного двигуна характеризує передаточна функція виду

Wд(р)= kд/(р(Тем р + 1) ( Те р + 1)) (2.11)

де Те=Lр/Rр - електромагнітна стала часу, яка визначається через індуктивність Lр і активний опір Rр обмотки ротора двигуна; kд = Мп /(Uy J) - коефіцієнт передачі двигуна; Тем =J одп - електромеханічна сила часу двигуна; J- момент інерції на валу двигуна. Оскільки електрома-гнітна стала часу оц³нюється в 30-100 разів менше за електричну сталу часу, то Те можна зне-хтувати. Тоді отримаємо вираз, аналогічний (2.9).

Вибір коефіцієнта передачі редуктора здійснюється так, щоб забезпечити мінімум часу відпрацювання заданого розузгодження з максимальним використанням двигуна за поту-жністю (так званий оптимальний коефіцієнт передачі). Але при цьому ускладнюється задача забезпечення стійкості ПСС. При проектуванні ПСС слід прагнути наближати значення коефіцієнта передачі редуктора до оптимального, якщо при цьому вдається досить про-стими засобами забезпечити стійкість слідкуючої системи.

Соседние файлы в папке КП Пугач