Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lesson1.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Суміжність, інцидентність, ступені

Якщо в графі є ребро ,то говорять, що вершини ісуміжні в цьому графі, ребро інцидентне кожній з вершин ,,а кожна з них інцидентна цьому ребру.

Множина всіх вершин графа, суміжних з даною вершиною називається околом цієї вершини і позначається через .

На практиці зручним і ефективним при вирішенні багатьох завдань способом задання графа є так звані списки суміжності. Ці списки можуть бути реалізовані різними способами у вигляді конкретних структур даних, але у будь-якому випадку мова йде про те, що для кожної вершини перераховуються всі суміжні з нею вершини, тобто елементи множини . Такий спосіб завдання дає можливість швидкого перегляду околу вершини.

Число вершин, суміжних з вершиною називається ступенем вершини і позначається через .

Якщо скласти ступені всіх вершин деякого графа, то кожне ребро внесе до цієї суми внесок, рівний 2, тому справедливо наступне твердження:

Теорема 2. .

Ця рівність відома як "лема про рукостискання". З нього виходить, що число вершин непарного ступеня в будь-якому графові парне.

Вершину ступеня називають ізольованою.

Граф називають регулярним ступеня ,якщо ступінь кожної його вершини рівна .

Набір ступенів графа – це послідовність ступенів його вершин, виписаних в неспадному порядку.

Деякі спеціальні графи

Розглянемо деякі особливо графи, що часто зустрічаються.

Порожній граф – граф, що не містить жодного ребра. Порожній граф з множиною вершин позначається через .

Повний граф – граф, в якому кожні дві вершини суміжні. Повний граф з множиною вершин позначається через .

Граф зокрема, має одну вершину і жодного ребра. Очевидно . Вважатимемо також, що існує граф ,у якого .

Ланцюг (шлях) –граф з множиною вершин і множиною ребер .

Цикл –граф, який утворюється з графа додаванням ребра .

Всі ці графи при показані на рис. 1.6

Рис. 1.6.

Графи і матриці

Хай - граф з вершинами, причому . Побудуємо квадратну матрицю порядку ,у якій елемент ,що стоїть на перетині рядка з номером і стовпця з номером ,визначається таким чином:

Вона називається матрицею суміжності графа. Матрицю суміжності можна побудувати і для орієнтованого графа, і для неорієнтованого, і для графа з петлями. Для звичайного графа вона володіє двома особливостями: через відсутність петель на головній діагоналі стоять нулі, а оскільки граф неорієнтований, то матриця симетрична щодо головної діагоналі. І навпаки, кожній квадратній матриці порядку ,складено з нулів і одиниць і такої, що володіє двома вказаними властивостями, відповідає звичайний граф з множиною вершин .

Інша матриця, що асоціюється з графом, – це матриця інцидентності. Для її побудови занумеруємо вершини графа числами від 1 до ,а ребра – числами від 1 до . Матриця інцидентності має рядків і стовпців, а її елемент рівний 1, якщо вершина з номером інцидентна ребру з номером ,інакше він рівний нулю. На рис. 1.7 показаний граф із занумерованими вершинами і ребрами і його матриці суміжності і інцидентності.

Рис. 1.7.

Для орієнтованого графа матриця інцидентності визначається трохи інакше: її елемент рівний 1, якщо вершина є початком ребра і рівний ,якщо вона є кінцем цього ребра, і він рівний ,якщо ця вершина і це ребро не інцидентні один одному.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]