Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Comp_gr_lab_roboty_TOA.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Результати роботи Лабораторна робота №7

Тема: Повна і часткова симетрія об’єктів в графічному редакторі КОМПАС-ГРАФІК для Windows

Мета:

  1. Навчитись будувати симетричні ділянки при повній симетрії елемента з допомогою команди симетрія.

  2. Навчитись будувати симетричні ділянки при частковій симетрії елемента з допомогою команди симетрія.

Прилади і матеріали: компоненти системи графічного креслярсько-конструкторського редактора КОМПАС-ГРАФІК для Windows

Короткі теоретичні відомості

В машинобудівному кресленні доволі часто деталь чи окремі елементи мають симетричні ділянки відносно вертикальної, горизонтальної чи похилої осі симетрії. В потрібних випадках конструктор повинен ретельно накреслити один елемент, а симетричні ділянки будуються з допомогою команди Симетрія. Цю команду можна з успіхом використовувати і тоді, коли вісь симетрії відсутня на кресленні в явному виді. В таких випадках її можна легко побудувати з допомогою допоміжних побудов.

Команда Симетрія на сторінці Редагування Інструментальної панелі дозволяє симетрично відобразити виділені об’єкти активного документа, відносно довільної осі симетрії. Якщо жоден з елементів не виділений, то команда буде недоступною.

Для того, щоб використати в якості осі симетрії накреслений раніше відрізок чи пряму, натисніть клавішу Вибір об’єкта на Панелі спеціального управління, а згодом вкажіть курсором потрібний елемент.

Крім того Ви можете явно задавати параметри осі симетрії в полях Стрічки параметрів об’єктів.

Можна задавати знищення чи збереження виділених об’єктів після виконання операції. Для цього використовуйте клавішу Вихідні об’єкти в Стрічці параметрів об’єктів.

Використання команди Симетрія потребує до себе творчого відношення зі сторони конструктора. Навіть в повністю симетричних конструкціях можуть бути наявні елементи, які зручніше креслити повністю. Наприклад, не дивлячись на повну симетрію виробу не доцільно зображати половинки кришок підшипників у вигляді окремих дуг. Такі елементи значно зручніше зображати зразу цілими, оскільки побудова кола виконується простіше, ніж побудова дуг.

Хід роботи

Завдання 3-22.

  1. З допомогою команди Виділити – сікучою рамкою виділіть верхню половину деталі за виключенням осьової лінії. Осьову лінію включати в групу вибору не потрібно, оскільки в протилежному випадку після виконання симетричного відображення станеться накладання ліній одна на одну.

  2. Викличте на екран сторінку Редагування Інструментальної панелі і натисніть клавішу Симетрія.

  3. Оскільки вісь симетрії на кресленні присутня в явному виді, натисніть кнопку Вибір об’єкта на панелі спеціального управління.

  4. Вкажіть мішенню на горизонтальну вісь симетрії в довільній її точці – система виконала побудову симетричного зображення.

  5. Клацанням на клавіші Перервати команду зупиніть роботу команди.

  6. Клацанням в будь-якому вільному місці креслення зніміть виділення з вихідних об’єктів.

Завдання 3-23.

  1. З допомогою команди Виділити – рамкою виділіть всю половину редуктора повністю.

  2. Для того, щоб запобігти накладанню об’єктів, з групи вибору потрібно виключити кола і осі симетрії. Для цього розкрийте меню Виділити, відкрийте додаткове меню Виключити і виконайте з нього команду Сікучою ламаною.

  3. Побудуйте сікучу ламану, як це показано в завданні. Всі об’єкти, які перетне сікуча, будуть виключені з групи вибору.

  4. Натисніть клавішу Симетрія і Вибір об’єкта.

  5. Вкажіть мішенню на вертикальну вісь симетрії деталі в будь-якій її точці – система виконала побудову симетричного зображення.

  6. Зупиніть роботу команди і зніміть виділення з вихідних об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]