Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ministerstvo_osviti_i_nauki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

3. Викриття культу особи в срср

3.1. XX з'їзд кпрс

Найвідомішим викривачем культу особистості був Н. С. Хрущов, який виступив у 1956 році на XX з'їзді КПРС з доповіддю "Про культ особистості і його наслідки", в якому він розвінчав культ особи покійного Сталіна. Хрущов, зокрема, сказав: Культ особистості придбав такі жахливі розміри головним чином тому, що сам Сталін всіляко заохочував і підтримував звеличення його персони. Про це свідчать численні факти. Одним з найбільш характерних проявів самовихваляння і відсутності елементарної скромності в Сталіна є видання його "Короткої біографії", що вийшла у світ в 1948 році. Ця книга являє собою вираження самої нестримної лестощів, зразок обожнювання людини, перетворення його в непогрішимого мудреця, самого "великого вождя" і "неперевершеного полководця всіх часів і народів". Не було вже інших слів, щоб ще більше вихваляти роль Сталіна. Немає необхідності цитувати нудотно-улесливі характеристики, нагромаджені в цій книзі одна на іншу. Слід лише підкреслити, що всі вони схвалені і відредаговані особисто Сталіним, а деякі з них власноруч вписані ним у макет книги.

3.2. 1961

В 1961 тіло Сталіна виносять з Мавзолею Леніна - Сталіна. Починаються масові перейменування: місто-герой Сталінград був перейменований в Волгоград, Столиця Таджицької РСР Душанбе.

3.3. Перебудова

У роки правління Л. І. Брежнєва не було ні подальших викриттів, ні відродження культу; щоб не розпалювати пристрасті в суспільстві з приводу настільки суперечливою і резонансної теми, про Сталіна без зайвого приводу намагалися просто не згадувати. У другій половині 80-х років ситуація змінилася: на хвилі Перебудови та гласності тема Сталіна і його правління стала однією з найбільш обговорюваних.

4. Культ поза срср

Культ особи Сталіна був також поширений в більшості соціалістичних країн світу. Після "викриття" культу у СРСР, прояви культу особи Сталіна залишилися в Албанії, Китаї та КНДР. Після смерті Енвера Ходжа в 1985 р. культ особи Сталіна почав там убувати. У Китаї є ряд пам'ятних зображень Сталіна, випускаються сувеніри з його зображенням. У КНДР центральна вулиця Пхеньяна носить назву Сталінська вулиця. Сталін досі прославляється в комуністичних партіях багато країн світу.

Список використаної літератури:

1. Бунич І.Л. Лабіринти безумства. СПб. 1995

2. Бушков А.А. Росія, якої не було. М., 1997.

3. Зеркін Д.П. основи політології. Ростов-на-Дону, 1997 р.

4. Радзинський Е.С. Сталін. М., «Вагриус», 1997 р.

5. Беладі Ласло, Крааус Тамаш. «Сталін». М., 1989.

6. Верт Н. Історія радянської держави. Прогрес-Академія, 1992.

7. Історія Росії. Друга половина Х1Х-Ххвв. Курс лекцій за ред. В. Левапова. Брянськ, 1992.

8. Карр Е. X. Російська революція від Леніна до Сталіна. 1917-.1929. М..: «Пітер-Ворсу», 1990.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]