Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
315.58 Кб
Скачать

2.10. Заходи електробезпеки та заземлення

Ушкодження ізоляції електроустаткування може спричинити появу на корпусах та інших металевих частинах (потенційно небезпечних) потенціалів, які небезпечні для життя людини. Тому всі потенційно небезпечні частини мають бути заземлені або зануленні. Відповідно до ПУЕ у чотири провідних мережах трифазного струму глухе заземлення нейтралі є обов’язковим, а також у трифазних мережах до 1 кВ із глухо заземленою нейтраллю електричне обладнання має бути занулене. В електроустаткуванні понад 1 кВ з ізольованою нейтраллю має бути виконане заземлення [4, c. 194].

До частин, що підлягають зануленню або заземленню відносяться:

  1. корпуси електричних машин, апаратів, трансформаторів, світильників тощо;

  2. приводи електричних апаратів;

  3. вторинні обмотки вимірювальних трансформаторів;

  4. каркаси розподільних щитів, щитів керування, щитків і шаф, а також частини, які знімаються або відчиняються, якщо на останніх встановлено електрообладнання напругою вище 42 В змінного струму або більше 110 В постійного струму;

  5. металеві конструкції розподільних пристроїв, металеві кабельні конструкції, металеві кабельні з’єднувальні муфти, металеві оболонки і броня контрольних і силових кабелів, металеві оболонки проводів, металеві рукави і труби електропроводки, кожухи і опорні конструкції шинопроводів, лотки, короби, струни, троси і сталеві полоси, на яких закріплені кабелі і проводи (окрім струн, тросів і полос, на яких прокладені кабелі із заземленою або зануленою металевою оболонкою чи бронею), а також інші металеві конструкції, на яких встановлене електрообладнання;

  6. металеві оболонки і броня контрольних і силових кабелів і проводів напругою

  7. до 42 В змінного струму і до 110 В постійного струму, прокладених на загальних металевих конструкціях, у тому числі у загальних трубах, коробах, лотках тощо разом з кабелями і проводами, металева оболонка і броня яких

  8. підлягає заземленню або зануленню;

  9. металеві корпуси пересувних і переносних електроприймачів;

  10. електрообладнання, що встановлене на рухомих частинах верстатів, машин і механізмів.

Заземлюючий пристрій, який виконується з додержанням вимог до його опору, повинен мати у будь-яку пору року опір не більше 0.5 Ом, включаючи опір природніх заземлювачів.

Заземлення електроустановок напругою вище 1 кВ мережі з ізольованою нейтраллю при використанні заземлюючого пристрою тільки для електроустановок вище 1 кВ повинно бути не більше 10 Ом.

В електроустановках напругою до 1 кВ з глухо-заземленою нейтраллю опір заземлюючого пристрою, до якого приєднані нейтралі генераторів чи трансформаторів або виводи джерел однофазного струму, у будь-яку пору року повинен бути не більше 2, 4 і 8 Ом відповідно при лінійних напругах 660, 380 і 220 В джерела трифазного струму або 380, 220 і 127 В джерела однофазного струму.

В електроустановках напругою до 1 кВ з ізольованою нейтраллю опір заземлюючого пристрою, що використовується для заземлення електроустаткування, повинен бути не більше 4 Ом.

В електроустановках понад 1 кВ з ізольованою нейтраллю повинне бути виконане заземлення [6].

Соседние файлы в папке Билошицький