Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция_Тема_8-1.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Б. Морально-психологічне забезпечення оборони

Морально-психологічне забезпечення оборони має свої особливості, виходячи з мети і основного завдання оборони.

Метою оборони є відбиття наступу противника, нанесення йому значних втрат, утримання важливих районів, рубежів об'єктів місцевості і створення умов для переходу до рішучого наступу.

Під час організації морально-психологічного забезпечення оборони як найважливішого виду бою потрібно чітко враховувати особливості морально-психологічного стану, які можуть впливати на свідомість військовослужбовців, їх поведінку і дії.

Які особливості у сприйнятті і оцінці оборони можуть виникати у свідомості окремих військовослужбовців?

1. Вона оцінюється військовослужбовцями суб'єктивно як наслідок переваги противника.

2. Перехід до оборони пов'язується у свідомості вій­ськовослужбовців із втратою бойової ініціативи.

3. Тривала оборона може привести до зростання недовіри до своїх сил, можливостей, компетентності командного складу, до зниження авторитету командирів.

4. 3ниження чи подавлення морально-психологічного стану особового складу, поява настрою незадоволення, зниження військової дисципліни.

5. Підвищення впливовості чуток, інформаційно-психологічних акцій противника.

6. Небезпека бойових умов в обороні може сприяти паніці і відходу з бойових позицій.

Основними напрямками морально-психологічного забезпечення оборони, виходячи із сукупності чинників і особливостей оборонного бою, можуть бути такі:

  • формування і підтримка постійної морально-психологічної стійкості і готовності військовослужбовців до виконання завдань оборонного бою;

  • нарощування морально-психологічного потенціалу особового складу;

  • перехоплення і утримання морально-психологічної ініціативи у першому ешелоні військ на напрямку зосередження основних зусиль;

  • забезпечення психологічної готовності щодо утримання рубежу оборони, рішучих дій при проведенні контратак та вирішення інших завдань.

Заходи морально-психологічного забезпечення:

  • особовому складу роз'яснюються бойові задачі, характеру і особливості оборонного бою;

  • доводяться дані про противника, про його слабкі і сильні сторони;

  • виховується у воїнів стійкість щодо утримання оборонних позицій і виконання наказів командирів і начальників;

  • проводяться заходи щодо зняття нервово-психологічної напруги, запобігання паніки, чуток і т.п.;

  • здійснення заходів первинної психологічної допомоги військовослужбовцям, які постраждали від стрес-факторів оборонного бою;

  • проводяться заходи протидії психологічним операціям противника;

  • здійснюється забезпечення виконання норм Міжнародного гуманітарного права, кодексу поведінки учасника бойових дій.

Основні зусилля морально-психологічного забезпечення оборонних бойових дій зосереджуються в частинах і підрозділах першого, ешелону на напрямку можливого головного удару противника. Командири, заступники з гуманітарних питань, які працюють в частинах згідно розподілу, організують роз'яснення особовому складу призначення оборонного бою, можливостей оборони щодо відбиття наступу противника, конкретних завдань з бойового наказу; особовому складу доводяться відомості про противника, про ймовірні напрямки його наступу, міцні та слабкі сторони морально-психологічного стану, бойової техніки; аргументовано нейтралізуються заходи інформаційно-психологічного впливу противника; увага військовослужбовців зосереджується на необхідності безперервно спостерігати за противником; зусилля солдатів, сержантів, прапорщиків мобілізується на створенні міцної оборони, яка здатна протистояти ударам всіх засобів наземного та повітряного нападу противника.

В обороні, як і в інших видах бойових дій у заходах морально-психологічного забезпечення з особовим складом бере участь керівний склад частин. Командири, офіцери з гуманітарних питань, начальники родів військ і служб, інженерно-технічний склад зустрічаються із особовим складом, проводять гуманітарні години, бесіди, інформування.

Для виховання у військовослужбовців стійкості та наполегливості використовувались різні форми та методи. Цій меті служили, зокрема, бесіди, гуманітарні часи за темами: “Ні кроку назад!”, “Дисципліна та стійкість-запорука перемоги”, “Хто підриває дисципліну, той допомагає ворогу”, “Наполегливо захищати свою позицію” та інші.

Велике мобілізуюче значення мали читання вголос для військовослужбовців наказів командування та звернень військових рад. Вони були розраховані на почуття та свідомість особового складу, допомагали формувати у військовослужбовців мужність, хоробрість, стійкість в обороні.

Під час проведення заходів морально-психологічного забезпечення в частинах та підрозділах органи з гуманітарних питань будуть звертати увагу командирів та офіцерів з гуманітарних питань до роботи в малих бойових групах підрозділах, бойових розрахунках, екіпажах танків, бойових машин піхоти, зв'язку, розрахунках самохідно-артилерійських установок, протитанкової зброї. Важливим в роботі на цьому рівні військових структур є роз'яснення ним особистої відповідальності щодо знищення броньованої техніки противника.

Важливою складовою морально-психологічного забезпечення оборони є безпосередньо психологічна підготовка розрахунків, екіпажів, відділень, а також інших підрозділів, що підключені до безпосередньої боротьби з ворожими танками. Вона включає подолання танкобоязливості, формування у військовослужбовців високих вольових якостей. Тут виключно велика роль, героїчного прикладу, пропаганди досвіду відбиття танкових атак ворога.

Під час бойових дій командири, їх заступники з гуманітарних питань приділяють особливу увагу молодим солдатам. Вони проводять бесіди з молодими солдатами, розповідають про бойові традиції частин і підрозділів, знайомлять з бойовою обстановкою і військовим колективом, в якому він буде служити, вчитися та воювати. Все це дозволяє краще пізнати молодих воїнів, правильно розподілити їх по підрозділах. Для молодих військовослужбовців за наявністю часу проводять бесіди про бойовий шлях з'єднань, частин, їх героїв, організують зустрічі із досвідченими військовослужбовцями. З допомогою досвідчених воїнів, військовослужбовці швидше звикають до обстановки, входять у ритм бойового життя.

Для проведення інформаційно-пропагандитської роботи у військах завжди застосовувались друковані видання, матеріали газет, пам'ятки, листівки, технічні засоби інформування, трансляція інформаційних програм, радіогазети, виступи кращих військовослужбовців в похідних клубах частин, випуски фотогазет, наочна агітація.

Інформаційна, пропагандистська робота в обороні повинна проводитися у нерозривному зв'язку з бойовою підготовкою. Роз'яснюючи завдання та особливості майбутніх оборонних бойових дій, командири, офіцери штабів, з гуманітарних питань водночас повинні навчати підлеглих володіти зброєю, наполегливо тренувати їх у подоланні різних перешкод, ретельно перевіряти забезпеченість особового складу зброєю, боєприпасами, продовольством, одягом, всім необхідним для бою.

Проведення заходів морально-психологічного забезпечення підвищує бойову активність особового складу в обороні, що дає безпосередньо бойовий ефект, а також зберігає бойовий настрій військ, зміцнює їх моральний та психологічний стан, дисципліну і порядок, впевненість у перемозі над ворогом. І навпаки, ніщо так не знижує моральний дух військ в обороні, як пасивне очікування, неясність обстановки, відсутність наступальної перспективи, тому командири, офіцери з гуманітарних питань та штабів, постійно спрямовують свою діяльність до пошуку активних форм оборони.

Новітні види зброї та бойової техніки, весь характер сучасного бою розширюють умови та можливості для прояву бойової активності в обороні. Але ж ці можливості реалізуються не автоматично. Щоб перетворити їх у дійсність, потрібна напружена, цілеспрямована діяльність командирів, штабів, органів з гуманітарних питань.

Звичайно, одним тільки роз’ясненням бойову активність не можна сформувати: тут важливий особистий приклад командирів, офіцерів всіх ланок керівництва. Їх організаційні здібності, пошук новітніх підходів до ведення оборонних бойових дій, безпосередньо проведення заходів активізації оборонного бою, навчання активним методам виховної роботи сержантів та офіцерів ротної, батальйонної ланки управління.

Вважається важливим аспектом діяльності органів з гуманітарних питань під час оборонних бойових дій проведення занять з особовим складом з метою навчання військовослужбовців методам подолання психічних травм та бойового стресу, прийомам саморегуляції, вольової мобілізації, аутотренінгу, наданню екстреної лікарської та психологічної допомоги. Начальники груп (відділень) морально-психологічного забезпечення бойових дій проводять заняття, тренування з питань надання психологічної допомоги військовослужбовцям у взаємодії з медичними працівниками.

В підрозділах організуються та доводяться систематичні огляди та обстеження особового складу з питань виявлення симптомів бойових психічних травм, здійснюються заходи їх запобігання та корекції. Окремо проводяться такі заходи, а саме: зняття станів емоційно-психологічних перевантажень під час очікування бойових дій у підрозділах розвідки, спостерігачів, у частинах, які знаходяться у смузі забезпечення чи на передовій позиції.

З метою нарощування морально-психологічного стану в підрозділах за участю командного складу проводяться гуманітарні години за темами: “Героїчне минуле району бойових дій”, “Край, у якому ми звільнюємо Україну”, “Наш земляк Богдан Хмельницький”, “Кодекс поведінки учасника бойових дій”.

Офіцери органів з гуманітарних питань встановлюють контакти та налагоджують сумісну роботу з місцевими державними органами влади, суспільними, культурно-освітніми організаціями з питань вивчення та аналізу морально-психологічних процесів серед населення у смузі оборони, соціально-політичної обстановки та умов виконання бойових задач, спільного використання засобів масової інформації, культурно-освітніх закладів для нарощування рівня морально-психологічного стану своїх військ.

В умовах підготовки до бойових дій з метою надання релігійної підтримки окремим військовослужбовцям, а також для проведення душпастирської роботи серед особового складу залучаються служителі церков. Вони проводять сповіді, обряди хрещення, проповіді для підняття бойового духу особового складу, освячення зброї і бойової техніки.

Враховуючи стійкий інформаційно-психологічний вплив противника на свідомість та почуття військовослужбовців із застосуванням листівок, радіо та інших можливостей, органи з гуманітарних питань вживають заходів щодо нейтралізації та попередження ворожої пропаганди.

Військово-соціальна робота з військовослужбовцями планується і проводяться з метою роз'яснення законодавчих актів воєнного часу, зміцнення єдиноначальності, піклування про задоволення потреб і запитів особового складу, реалізацію прав і пільг військовослужбовців у разі поранення чи загибелі.