Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Патфіз КРОК мед

.pdf
Скачиваний:
89
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
208.63 Кб
Скачать

Загальна лікарська підготовка

Патологічна фізіологія

1.Викладач запропонував студенту за короткий час відтворити в екперименті гарячку на тварині з використанням пірогенної речовини. Яка комбінація дозволить виконати завдання?

A Кроль, інтерлейкін 1

B Щур, культура стафілококів C Жаба, інтерлейкін 1

D Морська свинка, простагландин Е2 E Ящірка, культура стрептококів

2.У чоловіка, віком 55 років, який протягом багатьох років страждав на недостатність мітрального клапану, виникла гостра серцева недостатність. Який патофізіологічний варіант недостатності серця спостерігається у цьому випадку?

A Через коронарогенне ушкодження серця. B Через гіпоксичне ушкодження серце.

C Через перевантаження серця.

D Через нейрогенне ушкодження серця. E Через гостру тампонаду серця.

3.У хворого має місце гіперглікемія, поліурія, глюкозурія, полідипсія, метаболічний ацидоз. Про який патологічний процес слід думати лікарю?

A Нирковий діабет B Цукровий діабет C Нецукровий діабет D Фосфат-діабет

E Сульфат-діабет

4.Хворий 21 року скаржиться на слабкість, підвищення температури до 38-40 ? С. Об’єктивно: печінка і селезінка збільшені. В крові: Hb – 100 г/л, еритроцити – 2,9 Т/л, лейкоцити – 4,4 Г/л, тромбоцити – 48 Г/л, нейтрофіли с/я – 17 \%, лімфоцити – 15 \%, бластні клітини – 68 \%. Всі цитохімічні реакції негативні. Назвіть вірний діагноз.

A Гострий еритромієлоз B Хронічний мієлолейкоз

C Гострий мієлобластний лейкоз D Гострий лімфобластний лейкоз

E Гострий недиференційований лейкоз

5.При обстеженні в аналізі крові пацієнта виявлено лейкоцитоз, лімфоцитоз, клітини Боткіна-Гумпрехта на фоні анемії. Про яку хворобу слід думати лікарю?

A Гострий мієлолейкоз B Хронічний лімфолейкоз C Лімфогранулематоз

D Інфекційний мононуклеоз E Мієломна хвороба

6.У жінки 40 років, яка систематично вживала ацетилсаліцилову кислоту, з’явилися крововиливи. Виявлено зменшення кількості тромбоцитів з порушенням їх функціональної активності. Тромбоцитопатія в даному випадку зумовлена пригніченням активності

A Циклооксигенази B Холінестерази

C Цитохромоксидази

D Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

E Na+, K+ - АТФази

7.У хворого внаслідок порушення обміну речовин утворилися поліциклічні ароматичні вуглеводні. Їх джерелом може бути:

A Адреналін B Холестерин C Гістамін

DВазопресин

EСеротонін

8.Чоловік 30 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, спрагу, нудоту, інколи блювання, що пов’язує з недоброякісною їжею. В зв’язку з підвищеним АТ лікувався гіпотензивними ліками нерегулярно. Об’єктивно: t=36,8?С, АТ 240/130 мм рт.ст. В нижніх відділах легень дрібнопухирчасті хрипи. Живіт м’який, симптомів подразнення очеревини немає. В крові: Hb – 92 г/л, еритроцити – 2,21012/л, лейкоцити – 6,8109/л, ШОЕ – 18 мм/год, креатинін – 0,280 ммоль/л. В сечі: відносна щільність – 1009, білок – 0,6 г/л, лейкоцитів – 4-6, еритроцитів змінених – 8-10, циліндри гіалінові – 2-4 в полі зору. Чим зумовлено погіршення стану хворого? A Гіпертонічною кризою

B Харчовою токсикоінфекцією C Загостренням панкреатиту D Пневмонією

E Хронічною недостатністю нирок

9.На даний час доведено, що в розвитку атеросклерозу провідну роль відіграють не нативні, а модифіковані ліпопротеїди. Захоплення і нагромадження модифікованих комплексів у судинній стінці здійснюється

A Моноцитами B Фібробластами

C Ендотеліоцитами D Міоцитами

E Нейтрофілами

10.У хворого виявлено дефіцит ферменту фенілаланінгідроксилази, збільшення у крові та сечі концентрації фенілпіровиноградної кислоти. Про яку патологію слід думати лікарю?

A Алкаптонурія B Фенілкетонурія C Тирозиноз

D Альбінізм E Ксантинурія

11.В експерименті на білого щура подіяли стресовим фактором (електричним струмом) і спостерігали після цього гіпотонію м’язів, артеріальну гіпотензію, гіпотермію, гіпоглікемію. Який період загального адаптаційного синдрому у щура?

A Стадія вислаження. B Фаза протишоку.

C Стадія резистентності. D Фаза шоку.

E Латентна стадія.

12.У хворого на гострий гломерулонефрит розвинулась його імунокомплексна форма. Який механізм його розвитку?

A Ушкоджуюча дія комплексу IgG або IgA з антигеном B Ушкоджуюча дія комплексу IgA або IgD з антигеном C Ушкоджуюча дія комплексу IgE або IgA з антигеном D Ушкоджуюча дія комплексу IgG або IgM з антигеном E Ушкоджуюча дія комплексу IgD або IgM з антигеном

13.В інфекційного хворого на фоні неприборканої блювоти, діарея, розвивалася гіпоосмолярна гіпогідратація. Укажіть її причину:

A Утрата солей B Утрата води

C Запальний процес D Полідіпсія

E Поліфагія

14.У хворого діагностована спадкова форма коагулопатії, яка проявляється дефектом VIII фактору зсідання крові. Вкажіть в якій фазі зсідання крові виникають первинні порушення гемостазу в даному випадку?

A Утворення тромбопластину B Утворення тромбіну

C Утворення фібрину D Ретракція згустку

E

15.Пятигодинне перебування лабораторних щурів на яскравому сонці привело через 10 місяців до розвитку у багатьох тварин пухлин шкіри. Що було причиною?

A Ультрафіолетові промені

B Ультразвукове випромінювання C Теплове випромінювання

D Рентгенівське випромінювання E Інфрачервоні промені

16.У хворого внаслідок отруєння сулемою має місце ураження проксимального відділу нефрона з втратою з сечею крупномолекулярних речовин. Як називаються ці патологічні зміни?

A Тубулярна аміноацидурія B Тубулярна протеїнурія C Тубулярна глюкозурія D Тубулярна бікарбонатурія E Тубулярна фосфатурія

17.Внаслідок пошкодження трійчастого нерва у хворого розвинулась виразка рогівки ока. Дефіцит яких біологічно активних речовин сприяв розвитку цього патологічного процесу?

A Фосфоліпіди B Трофогени

C Простагландини D Катехоламіни E Лейкотрієни

18.Під час аварії на вугільній шахті хворий опинився під уламками породи. Рятівники визволили його через 6 годин. Після огляду постраждалого лікар встановив наявність краш-синдрому. У розвитку краш-синдрому велике значення мають наступні патогенетичні фактори, крім:

A Больове подразнення. B Травматична токсемія.

C Аутоімунні реакції до уражених тканин. D Плазмота крововтрата.

E Перерозподіл крові.

19.Хворий після аварії на виробництві зазнав токсичного впливу ціаніду калію, що спричиноло блокаду цитохромоксидази. Який патологічний процес має місце?

A Гемічна гіпоксія B Тканинна гіпоксія

C Циркуляторна гіпоксія D Гіпоксична гіпоксія E Дихальна гіпоксія

20.У хворого на мієломну хворобу виявили білок в сечі. Яка форма протеїнурії має місце у даного хворого? A Ренальна гломерулярна.

B Супраренальна.

C Ренальна тубулярна. D Субренальна пухирна.

E Субренальна уретральна.

21.Хвора, 55 років, тривалий час приймає барбітурати, що є несприятливим фактором щодо розвитку

кров’яної гіпоксії. Утворення якої патологічної форми гемоглобіну може призвести до розвитку кров’яної гіпоксії у цьому випадку?

AКарбоксиметилгемоглобін.

BСульфгемоглобін.

CМетгемоглобін.

DF-гемоглобін.

ES-гемоглобін.

22.У хворого з пораненням кисті почав утворюватися набряк. У якій стадії порушення місцевого кровообігу це відбувається?

AАртеріальна гіперемія

BСтаз

CВенозна гіперемія

DСпазм артеріол

EПрестаз

23.Найпоширенішою формою рухових порушень є параліч. Паралічі відрізняються в залежності від ураження різних нейронів. Назвіть вид паралічу, при якому основним механізмом розвитку є пригнічення мотонейронів відповідного м’яза імпульсами з ушкодженого чутливого нерва.

A Периферичний парез B Спастичний параліч C В’ялий параліч

D Центральний парез E Рефлекторний параліч

24.Хвора В., 18 років. Скарги на тривалі і рясні менорагії, появу дрібних крововиливів в шкірі, часті носові кровотечі. Подібні розлади визначались і у деяких родичів хворої. Позитивна проба джгута і щипка (крововиливи в шкіру через декілька годин після щипка та накладення джгута). В крові: Hb – 100 г/л, еритроцити – 4,2 Т/л, ретикулоцити – 11 ‰, тромбоцити – 230 Г/л, лейкоцити – 8 Г/л, ШОЕ – 9 мм/год. Проба Д’юка 8 хвилин. Порушення агрегації тромбоцитів. Назвіть найбільш вірогідний діагноз.

A Геморагічний капіляротоксикоз B Спадкова тромбоцитопенія

C Хвороба Віллебранда D Гемофілія

E Спадкова тромбоцитопатія

25.У чоловіка, віком 50 років при обстеженні було виявлено зниження кількості еритроцитів в крові і підвищення рівня вільного гемоглобіну в плазмі крові (гемоглобінемію). КП становив 0,85. Який вид анемії спостерігається у хворого?

A Гостра постгеморагічна анемія. B Спадкова гемолітична анемія. C Набута гемолітична анемія.

D Хронічна постгеморагічна анемія.

E Анемія внаслідок порушення еритропоезу.

26.Хворий 32 років поступив в стаціонар зі скаргами на загальне недомагання, тошноту, біль справа внизу живота. Після огляду хворого лікарем був поставлений хворому діагноз – гострий апендицит. Який механізм болю у хворого?

A Соматична поверхнева піздня біль. B Соматична глибока біль.

C Соматична поверхнева рання біль. D Вісцеральна біль.

E Фантомна біль.

27.У хворого з гіпертонічним кризом виявлено в крові збільшення концентрації ангіотензину ІІ. З чим

пов’язаний пресорний ефект ангіотензину?

AАктивізацією синтезу біогенних амінів

BСкороченням м’язів артеріол

CГіперпродукцією простагландинів

DСтимуляцією утворення вазопресину

EАктивацією калікреїн-кінінової системи

28.В експерименті у адреналектомованої тварини спостерігали значну затримку калію в організмі, що обумовила гіперкаліємію. Яке порушення ритму серця найбільш ймовірне у такої тварини?

AПредсердна екстрасистола.

BСинусова тахікардія.

CСинусова брадикардія.

DШлункова екстрасистола.

EПредсердно-шлункова блокада.

29.У хворої 27 років періодично виникають приступи серцебиття, які тривають кілька хвилин. Діяльність серця при цьому ритмічна, частота скорочень досягає 220 за 1 хв. Назвіть вид аритмії

AПароксизмальна тахікардія

BСинусова тахікардія

CМиготлива аритмія

DСинусова аритмія

E Синусова екстрасистолія

30.До дитячої лікарні поступила дитина віком 7 років з діагнозом: інфаркт міокарду. З 3-х років спостерігалося затримка росту, облисіння, в'ялість шкіри, пізніше - глаукома, атеросклероз судин. Який можливий діагноз?

A Синдром Гетчинсона-Гілфорда B Синдром Шерешевського-Тернера C Синдром Маркіо

D Хвороба Дауна E Синдром Марфана

31.У хлопчика 15 років в крові знижено рівень Ig M за нормального вмісті Ig A та Ig G. У кліничному аналізі крові кількість тромбоцитів знижена. Який вирогідний діагноз?

A Синдром Віскотта-Олдрича B Синдром Ді Джоржі

C Синдром Луи-Бар D Синдром Брутона

E Швейцарський тип іммунодефіциту

32.У хворого внаслідок травми поперекового відділу хребта відбувся перерив половини спинного мозку. При обстеженні на боці ураження має місце параліч кінцівки, втрата тактильної та глибокої суглобово-м’язевої чутливості, на протилежному боці - втрата больової і температурної чутливості. Для якого синдрому характерний такий симптомокомплекс?

A Синдром Ламберта-Ітона B Синдром Верніке-Корсакова C Синдром Джуліана-Барра D Симптом Браун-Секара

E Синдром Паркінсона

33.У жінки 55 років, що страждає подагрою, з'явилися сильні болі в області нирок. При ультразвуковому обстеженні встановлена наявність ниркових каменів. Підвищення концентрації якої речовини є найбільш ймовірною причиною утворення каменів у даному випадку?

A Сечової кислоти B Сечовини

C Білірубіну D Холестерину E Цистіну

34.У хворого з хронічною серцевою недостатністю виявлено підвищення гідростатичного тиску в нижній порожнистій вені, що викликало розвиток патологічного процесу, який має назву:

A Печінковий набряк B Серцевий набряк C Нирковий набряк

D Лімфатичний набряк E Токсичний набряк

35.Хвора 25 років, палестинка, скаржиться на слабкість, запаморочення, задишку. В анамнезі анемія, яка періодично загострюється. В крові: Hb – 60 г/л, еритроцитів – 2,5 Т/л, ретикулоцитів – 35 ‰, анізота пойкілоцитоз еритроцитів, багато мішеньоподібних еритроцитів, зустрічаються серпоподібні еритроцити, багато поліхроматофілів. Назвіть вид анемії у хворої.

A Глюкозо-6-фосфатдегідрогеназна анемія B Серпоподібноклітинна анемія

C Хвороба Мінковського-Шоффара D Хвороба Аддісон-Бірмера

E Таласемія

36.Юнак 17 років захворів гостро, температура тіла підвищилась до 38,5 ? С, з’явився кашель, нежить, сльозотеча, виділення з носу. Яке запалення розвинулось у юнака?

A Геморагічне B Серозне

C Фібринозне D Гнійне

E Катаральне

37.У дитини 2 р. спостерігаються тривалі розлади травлення, хронічні запальні процеси в органах дихання. Припущено захворювання на муковісцидоз. Дефект яких структур зумовлює розвиток цієї спадкової хвороби: A К+-каналів

B Са2+-каналів C Na+-каналів D С1—каналів

E Na+, К+- АТФази

38.У хлопчика 5 років з народженим стенозом отвору легеневої артерії під час прогулянки збільшилась задишка, виникла синюшність шкіри обличчя і він втратив свідомість. Який основний механізм розвитку цього стану?

A Зниження артеріального тиску. B Розширення періферійних судин. C Гостра гіпоксія головного мозку. D Порушення легеневої вентиляції.

E Порушення дифузії газів в легенях.

39.У піддослідної тварини в експерименті видалено одну нирку, та накледено звужуючу лігатуру на артерію іншої нирки. Який вид вторинної гіпертензії виник у неї?

A Нейрогенна B Ренопривна C Ендокринна

D Реноваскулярна E Ангіогенна

40.У собаки була смодельована артеріальна гіпертензія шляхом звуження ниркових артерій. При цьому збільшилась активність ренін-ангеотензін-альдостеронової системи. Який компонент цієї системи оказує найсильніший пресорний ефект?

A Ангеотензін І. B Ренін.

C Ангіотензін ІІ. D Ангіотензін ІІІ. E Вазопресін.

41.Хворий 65 років скаржиться на погану пам’ять, запаморочення. Раніше він працював диспетчером в аеропорту, любив добре поїсти, особливо жирної їжі, палив. Батько його помер від тромбозу судин головного мозку. Які судини пошкоджені при цьому захворюванні?

A Судини мікроциркуляторного русла B Резистивні

C Судини обміну D Ємнісні судини E Компенсаційні

42.У жінки 40 років виявлені атрофічно-запальні процеси в порожнині рота, порушення глубокої чутливості. Була диагностована анемія Аддісона-Бірмера. Якою є анемія у хворої?

A Нормохромна. B Регенеративна. C Мегалобластична. D Гемолітична.

E Залізодефіцитна.

43.На прикінці зими студент, який останнім часом відчував психічне перевантаження, захворів на гостре респіраторне захворювання після переохолодження. Що є причиною цього захворювання?

A Переохолодження.

B Психічне перевантаження. C Мікроорганізми.

D Нераціональне харчування. E Гіповітаміноз.

44.У хворого 45 років з есенціальною артеріальною гіпертензією АТ коливається від 170/100 мм рт.ст. до 190/110 мм рт.ст. Одним з факторів стабілізації артеріальної гіпертензії являється пригнічення антипресорної функції нирок. Назвіть антипресорний компонент, який виробляється не в нирках:

AФосфоліпідний інгібітор реніну

BПростагландіни А та Е

CАнгіотензиназа

DРенін

EАтріонатрійуретичний гормон

45.У хворого внаслідок отруєння сулемою має місце пошкодження нирок з розвитком протеїнурії і глюкозурії. Який відділ нефрону зазнає найбільшого ушкодження при даному патологічному процесі?

AНирковий клубочок

BПроксимальний каналець

CДистальний каналець

DПетля Генле

EЗбірний каналець

46.Після автомобільної катастрофи у хворого діагностовано травму середньої третини плеча із неповним розривом середнього нерва. Крім рухових та сенсорних розладів нижче місця травми хворий скаржиться на різкі, пекучі, нестерпні болі. Якого хорактеру є такі болі?

AФантомний

BПроекційний біль

CВідбитий

DКаузалгія

EСоматичний

47.У чоловіка, віком 50 років, на 5 добу після гострої шлункової кровотечії у періферічній крові зросла кількість ретикулоцитів. Про що може свідчати це явище?

AПро збільшення синтезу білків у печінці.

BПро наявність запальної реакції в шлунку.

CПро підвищення гемопоетичної активності кісткового мозку.

DПро наявність дефіциту кисню в організмі.

EПро наявність алергічної реакції.

48.У хворого на хронічний дифузний гломерулонефрит виявлена анемія. З чим пов’язаний її патогенез?

AПосиленим гемолізом еритроцитів

BПригнічення функції червоного кісткового мозгу

CДефіцит внутрішнього фактору Кастла

DЗниження продукції еритропоетину

EНаявністю антитіл до клітин периферичної крові

49.Пацієнтка 58 років скаржиться на швидку втому, зниження працездатності, сонливість, задишку при

швидкій ході. Об’єктивно: шкіра бліда, частота серцевих скорочень 85 за 1 хв, артеріальний тиск – 115/70 мм рт.ст. Аналіз крові: еритроцити – 3,0 х 1012 /л, гемоглобін – 92 г/л, колірний показник – 0,9. Дослідження мазка крові виявило велику кількість анулоцитів і мікроцитів. Для якої анемії це характерно?

AЗалізодефіцитної

BПостгеморагічної

CГемолітичної

DПерніціозної

EСерповидноклітинної

50.Жінка 57 років скаржиться на затвердіння в молочній залозі, яке помітила місяць тому; воно швидко збільшується. При пальпації виявлено, що утворення пов’язане з оточуючими тканинами, горбисте. Які особливості сприяють інфільтративному росту злоякісної пухлини?

AПоява в пухлинній тканині фетальних антигенів

BПосилення контактного гальмування

CФункціональна анаплазія

DЗбільшене утворення кейлонів

EЗниження контактного гальмування

51.Хворому на інсулінзалежний цукровий діабет бів введен інсулін. Через деякий час у хворого появились слабкість, дратливість, посилення потовиділення, тобто перші признаки гіпоглікемічної коми. Який основний механізм розвитку гіпоглікемічної коми?

AПосилення кетогенезу.

BПосилення глікогенолізу.

CВуглеводне голодування головного мозку.

DПосилення ліпогенезу.

EЗменшення гліконеогенезу.

52.У пацієнта при обстеженні виявлено ознаки ожиріння, гіперхолестеринемію, ознаки атеросклерозу. Що може бути причиною цього явища?

Aпорушення всмоктування водорозчинних вітамінів.

Bпорушення харчотравлення в шлунку.

Cпорушення всмоктування жиророзчинних вітамінів.

Dпостійне вживання жирів тваринного походження.

Eпорушення рухової функції шлунково-кишкового тракту.

53.У хворого 25 років після перенесеного гострого ендокардиту виникла недостатність клапанів аорти, що викликала гіпертрофію лівого шлуночка серця. Через вісім тижнів маса серця збільшилась на 100\% і ріст її зупинився. Що зупинило ріст маси міокарда?

AПогіршення енергетичного забезпечення міокардіоцитів.

BПорушення судинного забезпечення серця.

CЗниження навантаження на одиницю м’язової маси.

DПорушення регуляторного забезпечення серця.

EЗниження синтезу білків і погіршення пластичного забезпечення міокардіоцитів.

54.У ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час перебігу гострої променевої хвороби виник геморагічний синдром. Що має найбільше значення в патогенезі цього синдрому?

AПідвищення активноті факторів систем протизсідання крові.

BПорушення структури стінки судин.

CПідвищення активності факторів фібрінолізу.

DТромбоцитопенія.

EЗменьшення активності факторів зсідання крові.

55.У жіночу консультацію на контрольний огляд звернулась жінка на 6 місяці вагітності. При обстеженні виявлена залізодефіцитна анемія. Який механізм розвитку цього стану?

AПорушення всмоктування заліза в ШКТ

BПорушення депонування заліза

CНестача заліза в їжі

DПідвищене використання заліза

EДефіцит внутрішнього фактору Кастла.

56.У хворого з хронічною патологією нирок після проведення проби Зимницького виявлено ізогіпостенурію. Які зміни сечовиділення будуть спостерігатися при цьому?

AОлігурія

BПоліурія

CАнурія

DПолакіурія

EГематурія

57.Для пухлинної тканини характерна біохімічна анаплазія. Особливе місце в біохімії пухлини займає обмін вуглеводів і вироблення енергії. Назвіть особливості вуглеводного обміну в пухлині.

AПригнічення гліколітичних ферментів

BПозитивний ефект Пастера

CОслаблення гліколізу

DНегативний ефект Кребтрі

EНегативний ефект Пастера

58.У хворого із порушенням серцевого ритму при обстеженні на ЕКГ спостерігається: ЧСС 50/хв., ритм синусовий, не правильний; інтервал PQ подовжений; періодичне випадіння комплексу QRS. Яке порушення серцевого ритму має місце?

AНеповна а/v блокада І ст

BПовна а/v блокада

CБлокада правої ніжки пучка Гіса

DНеповна а/v блокада ІІ ст

EСиндром слабості синусового вузла

59.У хворого гемофілія А. Кровотечу з невеликої рани вдалося спинити переливанням свіжої донорської крові. Чому не дає ефекту вживання консервованої крові? При зберіганні донорської крові руйнується:

A Еритроцити

BПлазматичний фактор IX

CПлазматичний фактор XI

DТромбоцити

EПлазматичний фактор VIII

60.Наявність фрагментів віруса в крові викликає виділення лейкоцитарного пирогена, що призводить до розвитку гіпертермії. Це пов’язано з:

AПідвищенням кількості В-лімфоцитів

BПідвищенням термоустановчої точки

CПідвищенням кількості Т-лімфоцитів

DЗменшенням термоустановчої точки

EМоноцитів

61.У хворого з хронічним гломерулонефритом розвинулася нормохромна, нормоцитарна анемія. Механізм її пов’язаний з:

AПідвищенням секреції інгібітора еритропоетина

BПідвищенням секреції еритропоетина

CЗниженням секреції інгібітора еритропоетина

DСтрептококовою інтоксикацією

EУшкоджувальною дією імунних комплексів

62.Хворий поступив до клініки зі скаргами на загальну слабкість, головні болі, болі у поперековій ділянці тіла, масивні набряки обличчя та кінцівок, що супроводжуються вираженою протеінурією, лейкоцитурією, циліндурією. Що з переліченого є провідним патогенетичним механізмом набряків?

AЗниження онкотичного тиску крові

BПідвищення судинної проникності

CПідвищення гідродинамічного тиску крові

DПорушення гормонального балансу

EПорушення лімфовідтоку

63.Людину 30 років вкусила бджола. На місці укусу визначається набряк, гіперемія, підвищення температури. Назвіть ініціальний патогенетичний фактор запального набряку.

AПорушення лімфовідтоку

BПідвищення осмотичного тиску у вогнищі запалення

CЗниження онкотичного тиску крові

DПідвищення кров’яного тиску в капілярах

EПідвищення проникності мікросудин

64.У жінки, віком 55 років, після тривалої маткової кровотечі виникла залізодефіцитна анемія. В одночас з цим у неї були виявлені дістрофічні явища в міокарді, які раніш не спостерігалися. Що могло стати причиною дістрофії міокарда?

AЗникнення гемосидерину в макрофагах печінки.

BПідвищення концентрації трансферину в плазмі крові.

CЗниження активності залізовмісних ферментів у тканинах.

DЗниження кількості сидеробластів і сидероцитів у кістковому мозку.

EЗростання інтенсивності гліколізу в ерітроцитах.

65.У хворої на 7-й день після екстирпації матки при різкому нахиленні вниз наступила емболія судин малого кола кровообігу. Це призвело до:

AЗниження артеріального тиску в аорті

BПідвищення артеріального тиску в аорті

CЗниження артеріального тиску в легеневій артерії

DПідвищення артеріального тиску в легеневих венах

EЗниження центрального венозного тиску

66.У хлопчика 7 років після вживання з їжею морепродуктів виникли набряки та шкірні висипання. Що є причиною такої реакції на їжу?

AПідвищений тиск фільтрації

BПідвищена проникність капілярів

CЗменшення градієнта осмотичного тиску через стінку капілярів

DКонстрикція венул

EПідвищення рівня білків плазми крові

67.У пацієнта основний обмін знижений на 15\%, негативний азотистий баланс. Відзначається гіпоглікемія, гіперліпацидемія, кетонемія, ацидоз. Дихальний коефіцієнт дорівнює 0,7. Про який період повного голодування може йти мова?

A Період максимального пристосування B Період збудження

C Період неощадливих трат D Термінальний період

E Перший період

68.У пілота при розгерметизації кабіни на висоті різко порушились сенсорні функції, мислення, свідомість. Що було причиною такого явища?

A температура повітря. B перепад тисків повітря. C швидкість руху повітря. D явища гострої гіпоксії. E вологість повітря.

69.Хворий 28 років скаржиться на постійний біль в ділянці серця, задишку під час ходьби, слабкість.

Об’єктивно: шкіра холодна, ціаноз, набряки в ділянці гомілок. Пульс 95 в 1 хв, АТ – 105/70 мм рт. ст. Границя серця зсунута на 2 см ліворуч, чути систолічний шум над верхівкою. Чим обумовлено порушення кровообігу?

AЗниженням артеріального тиску

BПеренапруженням міокарда збільшеним опором відтоку крові

CПошкодженням міокарда

DЗниженням об’єму циркулюючої крові

EПеренапруженням міокарда збільшеним об’ємом крові

70.У спортсмена легкоатлета-стайера (бігуна на довгі дистанції) під час змагань розвинулася гостра серцева недостатність. Внаслідок чого виникла ця патологія?

AПорушення вінцевого кровообігу.

BПеренавантаження серця об’ємом.

CПрямого враження міокарда.

DПатології перикарда.

EПеренавантаження серця опором.

71.У хворого з’явилося періодичне відчуття “замирання серця”. На ЕКГ реєструються комплекси, яким передує укорочений інтервал ТР, зубець Р має знижений вольтаж, інтервал РQ укорочений, комплекс QRST – нормальний, за ним іде подовжений інтервал ТР. Яка із форм серцевих аритмій розвинулась у даного хворого?

AМиготлива аритмія.

BПередсердна екстрасистолія.

CНеповна атріовентрикулярна блокада.

DФібриляція шлуночків.

EШлуночкові екстрасистолія.

72.При пошкодженні периферичного нерва розвивається нейрогенна дистрофія. В патогенезі її має значення закон денервації Кеннона, який проявляється в:

AПрипиненні вироблення нервом нейрогормонів

BПатологічній імпульсації з центральної культі перерізаного нерва

CАнтидромній патологічній імпульсації

DЗмінах генетичного апарата клітин

EРозвиненні неадекватних реакцій на різні гуморальні впливи

73.У хворого з пошириними опіками шкіри тулуба мають місце ознаки вираженої інтоксикації. Для якої стадії опікової хвороби це характерно?

AОпікового виснаження

BОпікового шоку

CОпікової інфекції

DОпікової токсемії

EТермінальної

74.У чоловіка 65 років на протязі 15 років була виражена артеріальна гіпертензія. Останнім часом сістолячний тиск почав знижатися, а діастолічний зостався незмінним. Який гемодинамічний тип артеріальної гіпертензії у хворого?