Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ укр / Передракові та фонові захворювання статевих органів жі

.pdf
Скачиваний:
348
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
358.1 Кб
Скачать

залоз багатоядерний, утворює вирости в просвіт залоз, ядра збільшені, значна кількість патологічних мітозів. При вираженій формі аденоматозу залози щільно прилягають одна до одної, строма між ними майже відсутня, у багаторядному епітелії залоз відмічається поліморфізм. Деякі форми цієї патології мають схильністьдо малігнізації.

Етіологія. Причини виникнення гіперпластичних процесів — різноманітні гормональні порушення нарівні гіпоталамус-гіпофіз-яєчники. Гіперплазія ендометрія виникає на тлі ановуляції, при монофазних циклах, що супроводжуються абсолютною чи відносною гіперестрогенією. Часто гіпер-пластичні процеси виникають у хворих із гіперглікемією та ожирінням. У жінок з надмірною масою тіла естрогени (естрон) утворюються в жировій тканині з андрогенів (андростендіону). Це призводить до гіперестроге-немії, тому в худорлявих жінок ризик захворіти на естрогенозалежні захворювання удвічі нижчий.

До групи ризику виникнення гіперпластичних процесів також належать жінки із цукровим діабетом, пізнім початком менопаузи, жінки, що ненароджували.

Клініка. Найчастіше передракові процеси виявляються ациклічними матковими кровотечами, які можуть бути як значними, так і мізерними, але тривалими. Частіше ці кровотечі виникають після затримки менструації від кількох тижнів до кількох місяців. Можливі й циклічні кровотечі, що виникають під час менструації і довго не закінчуються. Жінки репродуктивноговіку скаржаться на безплідність, яка є наслідком ановуляції.

Діагностика. При бімануальному дослідженні відхилень від звичайних анатомічних станів, зазвичай, не знаходять. Лише при аденоматозі іноді визначають незначне збільшення матки.

При ультразвуковому дослідженні порожнини матки визначають товщину ендометрія, який на сканограмі виявляють як утворення з підвищеною ехогенністю в зоні М-ехо. При залозистокістозній гіперплазії ендометрія товщина М-ехо рідко перевищує 1 см, при аденоматозі — 2-3 см. Характерна наявність точкових включень, неоднорідність ендометрія. Для поліпа ендометрія характерні чіткі контури і чітка межа між утворенням у порожнині матки та її стінками.

Можна використовувати гістероскопію, що дає можливість оглянути порожнину матки, встановити локалізацію патологічного процесу, а також повноцінне вишкрібання. Використовується також гістерог-рафія, що дає можливість виявити наявність та локалізацію поліпів .

Гістероскопічна картина залежить від характеру гіперплазії, віку хворої та фази менструального циклу. При дифузній гіперплазії ендометрій рожевого або червоного кольору, нерівномірно потовщений, на його поверхні — множинні складки та гребені. Поліпоподібна гіперплазія має вигляд локальних розростань слизової оболонки, судинна сітка більш виражена. Для аденоматозної гіперплазії характерна картина «танучого снігу», ендометрій нерівний, брудно-червоного кольору, при контакті легко кровоточить.

Одним із методів діагностики є цитологічне дослідження мазків із порожнини матки, одержаних за допомогою шприца Брауна. Основним у діагностиці слід вважати гістологічне дослідження зішкріб-ка ендометрія, одержаного при роздільному вишкрібанні слизової оболонки і цервікального каналу. Для залозисто-кістозної гіперплазії характерне збільшення кількості залоз, частина яких має вигляд кіст. Лікування необхідно розпочати із вишкрібання слизової порожнини матки. Гістологічне підтвердження наявності гіперпластичного процесу є показанням до гормонотерапії. Оскільки при гіперпластичних процесах завжди є гіперестрогенемія, виправданою є терапія прогестинами, зокрема оксипрогестерону капронатом. У репродуктивному віці його призначають один раз на місяць на 12—14-й день протягом 5-6 циклів. У разі поліпозу слід вводити його двічі на місяць — на 12 і 19-й або 14 і 21 -й день циклу. У менопаузальному періоді оксипрогестерону капронат вводять 1-2 рази на тиждень 5- 6 місяців, потім дозу поступово знижують (удвічі кожні 2 місяці). У менопаузі можна використовувати андрогени (метилтестостерон, тестенат, сустанон-250). Показаннями до хірургічного лікування є відсутність ефекту від гормонотерапії, протипоказання до неї або неперено-симість її.

Усі хворі з гіперпластичними процесами ендометрія повинні перебувати на диспансерному обліку протягом 5 років. Акушерка, фельдшер ФАЛ,лікарської амбулаторії повинні стежити за повнотою обстеження, а також забезпечувати регулярні контрольні огляди жінок, що перебувають на диспансерному обліку. Своєчасне лікування передракових станів ендометрія є головним чинником у профілактиці раку.

V. Основні етапи заняття

А. Підготовчий — мотивація теми. Контроль вихідного рівня знань шляхом опитування студентів чи розв'язування задач.

Б. Основний етап — самостійна робота студентів під контролем викладача. Заняття проводиться в навчальній кімнаті, оснащеній акушерськими фантомами, ляльками, тазами. Для роботи в палаті патології вагітних, пологовому залі рекомендується розподілити студентів на групи по 2—3 особи, які будуть працювати під безпосереднім керівництвом викладача. Спочатку слід відпрацювати прийоми визначення положення, виду, позиції плода та етапи операції на фантомі. На занятті по темі за відсутності вагітних з неправильним положенням плода слід надати студентам виписки з історій пологів для розробки плану проведення вагітності і пологів.

В. Заключний етап — контроль засвоєння матеріалу кожним студентом шляхом розв'язання ситуаційних задач та тестових завдань. Відповіді на запитання, оголошення оцінки роботи кожного студента.

VI. Методичне забезпечення заняття

Місце проведення заняття. Практичне заняття може проводитись в навчальній кімнаті, палаті патології вагітних, пологовому блоці.

Оснащення; акушерські фантоми, ляльки, тази, слайди, відеоплівки, виписки з історій пологів.

Контрольні запитання для оцінки вихідного рівня знань

1.Які фактори ризику передракових захворювань статевих органів жінки? 2.Яка класифікація передракових захворювань шийки матки?

3.Яке визначення поняття дисплазія?

4.Які причини і патогенез передракових та фонових захворювань статевих органів жінки?

5.Яка класифікація передракових захворювань вульви?

6.Яке визначення поняття лейкоплакія вульви?

7.Яка клініка крауроза вульви?

8.Як впливають передракові захворювання статевих органів жінки на вагітність? 9.Яка класифікація передракових станів ендометрію?

10.Основні принципи лікування передракових станів ендометрію?

11.Яка тактика діагности та лікування патологічних процесів шийки матки при вагітності? 12.Яка тактика лікування патології шийки матки?

13. Які основні заходи профілактики виникнення передракових захворювань статевих органів жінки?

14.Які чинники вливають на перебіг вагітності жінки із передраковими станами?

Завдання для самостійної роботи на основному етапі заняття:

1. Зібрати анамнез, провести загальне та спеціальне акушерське обстеження вагітної з передраковими станами.

2.На підставі отриманих даних та аналізу результатів лабораторного або іншого обстеження встановити попередній діагноз.

3.Призначити додаткові методи обстеження жінки з передраковими станами.

4.Виявляти протипоказання до виношування вагітності у жінок з передраковими станами.

5.Скласти план ведення пологів у вагітних з передраковими станами.

Типові ситуаційні задачі для оцінки кінцевого рівня знань:

1. Хвора 42 років прийшла на профогляд. У лікаря-гінеколога не була на огляді 3 роки. Менструації приходять регулярно.

Бімануально: матка маленька, рухлива, безболісна. Придатки праворуч не визначаються, ліворуч – пухлиноподібне утворення еластичної консистенції, рухливе, болюче, розмірами

8×9×6 см.

Які лабораторні та інструментальні методи дослідження потрібно провести?

2.Больная 27 лет доставлена машиной скорой помощи в гинекологическое отделение с жалобами на резкие боли внизу живота. Боли появились внезапно - час назад после физической нагрузки. Последняя менструация - 12 дней назад.

Объективно: кожа бледная, пульс 120 в 1 мин, слабого наполнения, АД 90/60 мм рт.ст. Сознание сохранено. Живот слегка вздут, при пальпации резко болезненный в нижних отделах, симптом Щеткина положительный. При двуручном исследовании: наружный зев шейки матки закрыт, матка четко не контурируется из-за болезненности, задний свод резко болезненый, нависает. Справа нечетко определяются болезненные придатки.

Сформулируйте диагноз.

3.У жінки 43 років при профогляді знайдено односторонню пухлину яєчника розміром

5×6 см, у зв’язку з чим хвора знаходилась під наглядом лікаря 3 роки. Операцію не пропонували. При черговому відвідуванні жінка поскаржилась на слабкість, схуднення, збільшення розмірів

живота. При об’єктивному обстеженні виявлено асцит і пухлину розміром 20×18 см, нерухому, щільну, що походить з малого тазу.

Визначіть тактику ведення пацієнтки.

Типові тестові завдачі для оцінки кінцевого рівня знань:

1. У хворої 36 років, на профілактичному огляді в дзеркалах виявлено деформацію шийки матки старими післяпологовими розривами. При кольпоскопічному дослідженні на задній губі виявлені поля дисплазії. Що необхідно зробити для уточнення діагнозу?

А) Біопсію шийки матки.

В) Діагностичне вишкрібання. С) Цистоскопія, іригоскопія.

D) Бактеріологічне обстеження виділень. Е) УЗД органів малого таза.

2. Больная, 46 лет, жалуется на появление кровянистых выделений из половых путей после полового сношения. При осмотре в зеркалах: шейка матки гипертрофирована, на передней губе бугристая опухоль в виде “цветной капусты” размерами 2х1 см, кровоточащая при дотрагивании. Влагалищное исследование: шейка матки плотная. Матка не увеличена, безболезненная, подвижная, придатки с обеих сторон не определяются. Что необходимо произвести для уточнения диагноза?

А) Биопсию опухоли. В) Кольпоцитологию. С) Кольпоскопию.

D) УЗИ органов малого таза.

Е) Бактериологическое исследование.

3. Больная, 52 лет, жалуется на боли внизу живота, слабость, утомляемость, снижение диуреза, дискомфорт, со стороны желудочно-кишечного тракта увеличение объема живота. При влагалищном исследовании пальпируются плотные, бугристые, малоподвижные, болезненные образования, представляющие собой единый конгломерат.Асцит. Какой диагноз?

А) Рак яичников.

В) Двустороннее воспаление придатков матки. С) Дермоидные кисты.

D)Множественная фибромиома матки.

E)Туберкулез придатков матки.