Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
16.21 Кб
Скачать

36

З метою постійної іммобілізації щелеп використовують ортопедичні пристрої (назубні шини, капи).

 

Шина Ванкевича — двощелепна.

Застосовується у разі переломів нижньої щелепи без зубів з дефектом у передньому відділі.. Фіксують шину в ротовій порожнині за допомогою жорсткої підборідної пращі.

 

 

І. Степанов модифікував шину Ванкевича, замінивши піднебінну частину зубо-ясенної пластинки металевою дугою (бюгелем).

 

А- шина Ванкевича; б- шина Степанова; в- шина Вебера

 

Шина Порта — двощелепна, виготовляється для лікування переломів щелеп без зубів

Шина Лімберга — двощелепна, використовують її за умови глибокого піднебіння, вузької ротової щілини.

 

Зубо-ясенна шина Вебера — однощелепна

(для закріплення уламків верхньої чи нижньої щелеп), застосовується у разі переломів щелеп, незначного зміщення уламків після їх репозиції, під час завершального лікування. 

Для лікування переломів верхньої щелепи готують шину Вебера з квадратними (2,5x5 мм), прямокутними (2x3 мм) чи овальними горизонтально розміщеними трубками в бічних відділах зубного ряду. Із нержавіючих стальних стержнів діаметром 3—3,5 мм вигинають внутрішньо- та позаротові стержні. Внутрішньоротовий кінець стержня обпилюють за внутрішніми розмірами трубки, вигинають його за формою коміркової дуги і виводять із присінка рота біля його кута. Позаротовий кінець вигинають за округлістю щоки, йдучи в бік зовнішньоротового слухового ходу, роблять на ньому петлі чи насічки для фіксації гумової тяги, що йде від головної шапочки або пов"язки.

 

Шини, виготовлені в зуботехнічній лабораторії.

Паяна стержньова (балкова) шина Лімберга застосовується для лікування переломів щелеп з низькими (короткими) клінічними коронками зубів, недостатньою їх кількістю, рухомістю.

Апарат Рудька. 

 

Складається з накісних затискувачів з відростками, шарнірів і жорсткого стержня, належить до фіксувальних апаратів. Затискувачі через розріз м"яких тканин (під знеболюванням) накладають на нижній край зіставлених уламків нижньої щелепи і надягають шарніри, які за допомогою гайок затискують жорсткий стержень та фіксують уламки.

Інші апарати цього типу, такі, як апарат Панчохи, Бернадського, відрізняються від попереднього трохи зміненою конструкцією накісних затискувачів і шарнірів, що фіксують жорсткі стержні чи дуги.

Соседние файлы в папке Новая папка