Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
744.45 Кб
Скачать

9. Порівняльна характеристика родовищ підземних вод в центральних і крайових частинах артезіанських платформ

За особливостями формування ЕЗПВ слід розрізняти родовища, розташовані в центральних і крайових частинах басейнів. У межах перших на значній відстані від меж виклинювання водоносних горизонтів депресійні вирви, як правило, не досягають цих меж:. Тут формування ЕЗПВ відбувається переважно за рахунок перетікання через слабопроникні пласти з водоносних горизонтів, які залягають вище і мають взаємозв'язок з ґрунтовими і поверхневими водами. Тому в таких умовах визначальну роль у балансі водовідбору мають динамічні запаси всієї багатопластової водоносної системи і залучені запаси поверхневих вод.

Можливість та інтенсивність процесів перетікання визначаються в основному геолого-гідрогеологічними факторами (склад і потужність роздільних пластів, наявність "гідрогеологічних вікон" тощо). У формуванні експлуатаційних запасів на початку експлуатації, а також у періоди різкого збільшення водовідбору істотну роль відіграють пружні запаси водоносних горизонтів, а також пружне віджимання води із слабопроникних пластів. В умовах, характерних для глибоких во­доносних горизонтів, перекритих водотривкими відкладами, пружні запаси є основним джерелом формування експлуатаційних запасів протягом усього періоду експлуатації (напр., горизонти підмерзлотних вод в артезіанських басейнах у зоні поширення багаторічної мерзло­ти). При експлуатації підземних вод у центральних частинах артезі­анських басейнів формуються великі (радіусом до 100 і більше км), і глибокі (зі зниженням до 100-200 м) депресійні вирви.

У крайових частинах артезіанських басейнів платформ, де, як правило, відсутні витримані слабопроникні пласти, водоносні горизонти вмі­шують безнапірні води, окрім динамічних і залучених запасів, велике значення у формуванні експлуатаційних запасів мають ємнісні гравіта­ційні запаси експлуатованих і суміжних з ними водоносних горизонтів. Розміри депресійних вирв у цих умовах здебільшого локалізуються в ра­діусі від декількох до перших десятків кілометрів. Депресійні вирви в цих умовах досягають меж: поширення водоносних пластів.

Для родовищ підземних вод в артезіанських басейнах характерно значне перевищення області впливу водовідбору над площею власне родовища.

При експлуатації порівняно неглибоких напірних водоносних го­ризонтів у деяких випадках відбувається зменшення річкового стоку та зниження рівня ґрунтових вод і пов'язані з цим процеси осушу­вання боліт, обміління озер, пригнічення рослинності. При відборі підземних вод з глибоких водоносних пластів за значних знижень рівня і піщано-глинистого геологічного розрізу можливе осідання денної поверхні.

10. Оцінка складності гідрогеологічних умов за ступенем фільтраційної неоднорідності водовмісних порід.

За ступенем мінливості потужності та фільтраційних властивостей продуктивні водоносні горизонти і комплекси можуть бути поділені на умовно однорідні, неоднорідні й дуже неоднорідні. Критерієм може служити величина середньоквадратичного відхилення логарифма водопровідності або коефіцієнта варіації (табл. 1).

Таблиця 11.2. Ступінь фільтраційної неоднорідності водоносних горизонтів

Для попередньої характеристики ступеня неоднорідності пласта можуть бути використані дані про питомі дебіти свердловин. При цьому слід враховувати, що в умовно однорідних пластах максималь­ні і мінімальні питомі дебіти однотипно обладнаних свердловин відрізняються не більше ніж: у 5 разів, у неоднорідних - у 5-10 разів і в дуже неоднорідних - більше ніж у 10 разів.

Однорідні пласти звичайно складені піщаними, гравійно-піщаними і рівномірно тріщинуватими породами із спокійними умовами залягання; неоднорідні - нерівномірно тріщинуватими і закарстованими породами, а також; у деяких випадках валунно-гравійно-галечниковими відкладами з різнозернистим за складом заповнювачем; дуже неоднорідні - надто нерівномірно тріщинуватими і закарстованими породами. Останні поширені у складчастих областях і в межах давніх кристалічних щитів.

Продуктивні водоносні горизонти і комплекси родовищ з простими. гідрогеологічними умовами характеризуються умовно однорідними фільтраційними властивостями, зі складними -неоднорідними, з дуже складними -дуже неоднорідними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]