Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПРАКТИЧНА РОБОТА З

.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

ПРАКТИЧНА РОБОТА З

Порівняльна характеристика промисловості ФРН і Франції, Великої Британії т Італії (за вибором). Характеристика зв'язків України з країнами-сусідам

Мета роботи : скласти порівняльну характеристику про­мисловості двох розвинених країн Європи, виявити спільні й відмінні риси в їхній галузевій і терито­ріальній структурі; охарактеризувати економічні й культурні зв'язки України з країнами-сусідами.

Обладнання: карти атласу, статистичні дані, додатко­ві джерела інформації, контурні карти «Німеч­чина», «Франція», «Велика Британія», «Італія», « Країни-сусіди України ».

Опорні поняття

Промисловість — провідна галузь ви­робничої сфери, що виробляє знаряд­дя праці й товари народного вжитку. Вона сприяє розвиткові транспорту, забезпечує основну частину експорт­них надходжень, сприяє підвищенню рівня добробуту населення, є найваж­ливішим чинником науково-технічного прогресу.

Галузь промисловості — це структурний підрозділ господарства, що складається з групи підприємств, які випускають однорідну продукцію.

Галузева структура промисловості —сукупність галузей, що характеризу­ються певними співвідношеннями та взаємозв'язками. Вона включає галуз добувної та обробної промисловості.

Територіальна структура промисловості — поєднання та взаємозв'язки центрів, вузлів і районів. Промисловик центр — це населений пункт, у якому розміщені підприємства певної спеціалізації. Сукупність промислових центрів що мають спільну інфраструктуру, утворює промисловий вузол. Промислові центри та вузли є складовою частинок промислового району — територіальне цілісної частини господарства країни, яка спеціалізується на певній продукції (її виробництво забезпечує максималь­ний ефект при мінімальних витратах).

Спеціалізація промисловості залежить від географічного положення, а також істо­ричних, природних, економічних та соціальних умов певної території. Кожна територія характеризується низкою чинників, які визначають її придатність для ефективної ро­боти конкретного підприємства. Серед цих чинників найбільше значення мають: сиро­винний, транспортний, паливно-енергетичний, споживчий, трудовий (чинник трудових ресурсів), водний, територіальної концентрації, науково-технічного прогресу, комбіну­вання і кооперування, екологічний.

На сучасному етапі розвитку світового господарства зростає значення різних форм міжнародного співробітництва. До них належать: зовнішня (міжнародна) торгівля, вивіз капіталу (інвестиції), науково-технічне співробітництво, підготовка кадрів, міжнародний туризм, створення спільних підприємств. Серед форм міжнародного співробітництва на світове господарство і господарство окремих країн найбільше впливає зовнішня торгівля.

Вона складається з експорту (вивезення товарів за кордон) та імпорту (ввезення товарів з інших країн). Якщо держава продає товарів більше, ніж купує, то вона має додатне сальдо зовнішньо торгівельного балансу; якщо, навпаки, імпорт перевищує екс­порт — сальдо від'ємне.

II ЧАСТИНА 1.Порівняльна характеристика промисловості двох розвинених країн Європи: ФРН і Франції, Великої Британії та Італії (за вибором)

1.Укажіть дві розвинені країни Європи (ФРН і Франція, Велика Британія та Італія), порівняльну характеристику промисловості яких ви будете складати.

2. Добувна промисловість (рівень забезпеченості власними корисними копалинами, роз­ташування основних районів їхнього видобутку, залежність від закордонних поставок паливних і рудних корисних копалин).

Спільне

Відмінне

3.Електроенергетика (основні види електростанцій, їхня роль у виробництві електро­енергії та особливості розташування).

Спільне

Відмінне

4Чорна й кольорова металургія (значення та особливості розташування комплексу, змі­ни в темпах розвитку й розміщенні найбільших підприємств за останні десятиліття, найбільші центри).

Спільне

Відмінне

5Машинобудування (значення та рівень розвитку основних підгалузей, види продукції, особливості розташування найбільших центрів).

Спільне

Відмінне

6 Укажіть чинники, які обумовили розташування найбільших центрів машинобудування двох країн, що порівнюються.

7.Хімічна промисловість (значення, основні види продукції, особливості розташування найбільших центрів).

Спільне

Відмінне

8Легка промисловість (значення, основні види продукції, особливості розташування найбільших центрів).

Спільне

Відмінне

9 Харчова промисловість (значення, основні види продукції, особливості розташування найбільших центрів).

Спільне

Відмінне

10Підпишіть на відповідних контурних картах (с. 21, 22) найбільші промислові центри і промислові райони країн, що порівнюються.

ВИСНОВОК 1

Укажіть найхарактерніші риси галузевої та територіальної структури промисловості великих розвинених країн Європи.

ЧАСТИНА 2....................................................................

Характеристика зв'язків України з країиами-сусідами

1 Доповніть схему «Форми міжнародного співробітництва».

1 .Зовнішня (міжна­родна) торгівля

2

3

4

5

6

7

8

2. Підпишіть на контурній карті «Країни-сусіди України» (с. 23)

назви держав, які межують з Україною.___________________________________________________

Назвіть основні позитивні риси сусідського положення країни.

­­­­­­­­­­­­-______________________________________________________________-

3. За наведеними характеристиками вкажіть назви країн, які межують з Україною.

1)Україна закуповує у цієї країни виноград, овочі, консерви, деякі прилади, килими, а продає сталь, цемент, устаткування, автобуси, добрива. Назва країни

2) Після Другого Конгресу українців, який відбувся в 1997 р., у цій країні була за­реєстрована національно-культурна автономія українців. її презентація відбулася за участю членів уряду двох держав під час офіційного відкриття Культурного центру України. Країни разом забезпечують постачання найбільшої кількості ро­сійського, природного газу до Європи. Назва країни

3) Ця країна є одним із найважливіших торговельних партнерів України. Вона екс­портує до України трактори і вантажні автомобілі, калійні добрива і нафтопро­дукти, а останнім часом — і цукор. Натомість Україна постачає до цієї країни електроенергію, метал,- олію. Назва' країни —.......................................................

4) Між Україною та цією державою існують давні економічні та політичні зв'язки. Сьогодні вони мають значні обсяги взаємної торгівлі та разом готуються до про­ведення чемпіонату Європи з футболу.

Назва країни — .....................

5) У цій країні проживає найбільша українська діаспора, а в 1991 р. тут було ство­рено Спілку української культури. її мета — зберегти й передати молодому укра­їнському поколінню мову та народні традиції. З Україною співпрацює більш ніж 500 підприємств цієї країни. Діє бюро з розвитку торгівлі, яке організує ділові зустрічі підприємців. Назва країни —

6) У країні налічується 64 тис. українців. Вони переважно проживають на кор­доні та в Подунав'ї. Як національна меншина українці мають місце в парламенті країни. У 1989 р. був заснований Союз українців цієї країни. На жаль, між Укра­їною та цією країною неодноразово виникали суперечки, що ускладнює розвиток зв'язків між ними. Назва країни

7) Цій країні належить невелика ділянка берега річки Дунай, протяжністю менше ніж кілометр, яка була передана Україною. За відсутності морського узбереж­жя це дає нашому сусідові дуже важливий вихід до Чорного моря й країн Цен­тральної Європи. У нинішній час тут створено міжнародний порт Джурджулешти. Назва країна

5 Схарактеризуйте зовнішню торгівлю України з однією із сусідніх країн (вибір країни погоджується з учителем).

_____________

__________

Висновок: Укажіть головні особливості зв'язків України із сусідніми країнами.